Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.03.21. 10:54 emmausz

Turkáló a nap témáiból

Olvasmányaim:
Újszövetség – kimeríthetetlen.
Th. Merton – igen okos, elméleti, olykor nehezen követem észjárását.
Tabi L. – Teljesen közvetlen, szóhasználata retró – még nekem is.
Egyéb könyvek is – talonban.
***
Tabi csúcsteljesítménye szerintem az inflációnak szamárfület mutató írása: Tájékoztató a zsír áráról. Az infláció máig működik, csakhogy alattomosan. Ugrál fel le, mint egy tisztességes vonaldiagram, s ha a trendet nézem, lassacskán és kitartóan felfelé. Ha a reklámokat nézem, minden AKCIÓ-s, és ha komolyan vehetnénk, már minden tételért a kereskedőnek kellene fizetnie nekünk, amiért megvettük a százszor akciósan forgalmazott termékeket. De hát ez csupán káprázat, szemfényvesztés és porhintés. Az árak stabilan felfelé kocognak.
Ha nem hiszed, bebizonyítom. (Si negas approbare)
Kezembe került és könyvlapok között őrzök egy stencilezett zöldség-gyümölcsárjegyzéket. Kiadta az V. ker. Tanács, 1957. jún. 29-én: Ebből szemezgetek néhány karakteres árat. Sörretek, zöldhagyma je 1,40/csomó; tök 1 ft/kg; uborka szabadföldi: 6,80; kelkáposzta 2,40; fejes káp. 1ft; karfiol 5,61; tv paprika 2 ft/db, germersdorfi cseresznye 7,80; meggy üveg(?) 12 Ft, meggy hajag 6,40; szamóca 12,40; körte 5,40; s.barack 5,60; s.b. apró 3,60; citrom 21ft/kg.    

Nna?
***
Kísértenek a környék házai. Ha nagyon összeszednénk magunkat, kertes házban élhetnénk. Három generáció együtt. De hát olyan nagyon fontos ez? Ha igen, akkor tegnap, mert fogy az időnk. Később már minek.
Harminc éve tudjuk, hogy jó helyen vagyunk itt. Ha meg nem gondoljuk magunkat: nem megyünk mi innen el, míg a gazda, házi gazda furkósbottal ki nem ver. S ha nem tetszik a gazdának, hogy mi itten mulatunk, szedje fel a sátorfáját, de mi itten maradunk.  
Ízelítő a Lukács 4. f.-ből.
Jézus megkísértése
Jézus a ... Lélek ösztönzésére a pusztába vonult negyven napra. Itt megkísértette az ördög. ...ördög: „Ha Isten Fia vagy, mondd ennek a kőnek, hogy váljék kenyérré!” Jézus: „Írva van, nemcsak kenyérrel él az ember.”... ördög: a földkerekség minden országát neked adom, ha leborulva hódolsz előttem...Jézus: „Írva van: Uradat, Istenedet imádd és csak neki szolgálj!” ördög: „Ha Isten Fia vagy, vesd le magad innét (templom felső párkánya)! Angyalaid ...Kezükön hordoznak, nehogy kőbe üsd a lábad.” Jézus: „Az is írva van: Ne kísértsd Uradat, Istenedet!” az ördög ...egy időre elhagyta Jézust.

Jézus Galileába megy
Jézus most a Lélek erejével visszatért Galileába. Tanított a zsinagógákban, és mindenki magasztalta.
Jézus a názáreti zsinagógában
Názáretben a zsinagógában Izajás tekercséből olvasta: „Az Úr Lelke van rajtam, azért kent fel engem, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek. Elküldött, hogy hirdessem a foglyoknak a szabadulást, a vakoknak a látást, hogy szabadon bocsássam az elnyomottakat, és hirdessem az Úr kegyelmének esztendejét. Jézus: „Ma beteljesedett az Írás, amit az imént hallottatok.”... „Bizony mondom nektek, hogy egy prófétát sem látnak szívesen a saját hazájában... Illés csak a szidóni Száreptában élő özvegyasszonyt segítette az ínség idején. Elizeus korában is csak a szír Naámán gyógyult meg leprájából .” ekkor kiűzték a szakadék szélére, hogy letaszítsák. De ő áthaladt köztük és eltávozott.
Jézus Kafarnaumba megy
Jézus Kafarnaumban tanított. Tanítása mindenkit ámulatba ejtett, mert szavának hatalma volt.
A kafarnaumi ördögűzés
egy emberben tisztátalan démon lelke volt. hangosan kiabált: „Mi közünk egymáshoz, názáreti Jézus? A vesztünkre jöttél? Tudom ki vagy: az Isten Szentje.” ...Jézus: „hallgass és menj ki belőle!” Mindenki elámult: Akkora hatalma van, hogy még a tisztátalan lelkeknek is parancsol Híre elterjedt a vidéken.
Péter anyósának meggyógyítása
...Simon anyósa magas lázban feküdt... Jézus fölé hajolt, és a láz elhagyta. Az anyós felkelt és szolgált.

Betegek gyógyítása
...a különféle bajokban szenvedő betegeket egyenként meggyógyította és ördögöket űzött ki
Jézus magányba vonul
Jézus: „Más városokban is kell hirdetnem az Isten országát... És hirdette Júdea zsinagógáiban. Közöm. - Furcsa volt tudatosítani, hogy az ördög egy időre elhagyta Jézust. Ezek szerint ő is kísértéseknek volt kitéve egész életében. A fényt kitartóan követi az árnyék. - Évszázadok tapasztalata, a prófétát nem becsülik saját hazájában, mert a próféta mondja. De nem a magáét. Ő Isten szócsöve. - Jézus jót tesz, amerre jár. Tanít, gyógyít, megtisztít, nagy tömegeket készít fel az új világra, az Isten országára.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4412358191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása