Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.03.24. 07:27 emmausz

Eufémizmusok és más állatfajták

Rajtakapom az írót azon, amit már másnál is éreztem. Karinthyn, Jókain stb. Nevezetesen azon, hogy muszáj a niche-t, a cikkük számára biztosított egy-két flekket kitölteni, és ez nemritkán mondandójuk széteséséhez, redundanciájához vezet. Mivel mesterségük az írás, képesek értelmesen fogalmazni ilyen esetekben is. Nekünk tilos volt gimnáziumban. Fekete A. áthúzta a nem címről szóló anyagokat és ráírta: SAJTGYÁRTÁS. Persze quod licet Iovi, non licet bovi.
T. L. hosszan ír pl. arról, hogy a média nem nevezi néven a társadalmat negatívan érintő történéseket, hanem becsomagolja, kikerüli. Amin kiakad: A zöldségek holnaptól „új áron” kaphatók a csemegeboltokban. Mindenki tudja, hogy az új ár magasabb árat jelent, azaz drágulást takar. Azt a hírt sose kozmetikázzák, hogy holnaptól olcsóbb lesz a cseresznye. Mert önmagában is örvendetes a hír.
Az a helyzet, hogy ma hasonlóképpen fogalmaz a sajtó. Teszem azt: „Holnaptól drágul a benzin.”
Nem igaz.
A benzin nem tud drágulni sem önakaratból, sem istencsapásként. Árát bizonyos megfontolások szerint az ebből élők drágítják, olykor mérsékelik. Nem tudom megszokni ezt az eufémizmust, és még mostanában is gyakran megmorgom. Miként a kockázatokról és mellékhatásokról szóló mantrát is, amelyet sokszor egymásután háromszor elhadarnak egy percen belül a tévében a reklámok között. Nem szól másról a történet, minthogy a gyógyszeripar nem vállal felelősséget az általa hatalmas pénzért forgalmazott pirulákért, és a felelősség alól ezzel a lapos közhellyel mászik ki. Ők megmondták előre: tetszettek volna elolvasni az útmutatót, tetszettek volna megbeszélni veszélyességét a kezelőorvossal, gyógyszerésszel. Az a bukéja az egésznek, hogy a vagyonba kerülő mantrázás költségeit is mi fizetjük meg, mert ugyan miből reklámoznák a drogokat, ha nem a nagyérdemű betegek által leperkált pénzből.    
Ízelítő a Lukács 6. f.-ből. 1. rész.
A szombati kalásztépés
szombaton tanítványai kalászokat ettek. .. farizeusok: szombaton tiltva van. Jézus: Dávid ...bement az Isten házába, a szent kenyeret ette, noha csak a papoknak lett volna szabad. Az Emberfia ura a szombatnak is.

Az elsorvadt kezű meggyógyítása
...szombaton a zsinagógában volt egy ember, akinek a jobb keze el volt sorvadva...Jézus: Gyere ide.” Az odament. Jézus: szabad szombaton jót vagy rosszat tenni, életet menteni vagy pusztulni hagyni?” majd:  „Nyújtsd ki a kezedet!” ... meggyógyult... Az írástudók tanakodtak, hogy mitévők legyenek Jézussal.

A tizenkét apostol kiválasztása
Jézus az egész éjszakát Isten imádásában töltötte. Amikor megvirradt, ...kiválasztott tizenkettőt, s apostoloknak nevezte őket: Simon, András, Jakab és János, Fülöp és Bertalan, Máté és Tamás, Jakab, Simon, Júdás, Jakab testvére és a karióti Júdás.

Jézus betegeket gyógyít
...hatalmas tömeg gyűlt köré, hogy hallgassák; és meggyógyultak, akiket tisztátalan lelkek kínoztak. Az egész tömeg arra törekedett, hogy megérinthesse, mert erő áradt belőle, mindenki meggyógyult.

A boldogságok: „Boldogok vagytok, ti szegények, mert tiétek az Isten országa. Boldogok vagytok, hogy most éheztek, mert jól fogtok lakni. Boldogok vagytok, akik most sírtok, mert nevetni fogtok. Boldogok vagytok, ha gyűlölnek benneteket az emberek,... megrágalmaznak, s neveteket... elvetik az Emberfia miatt. Örüljetek..., mert nagy jutalomban részesültök a mennyben! Atyáik is így bántak a prófétákkal. De jaj nektek, gazdagok, már megkaptátok vigaszotokat. akik jóllaktok, majd éhezni fogtok! .... akik most nevettek, jajgatni fogtok! Jaj nektek, ha az emberek hízelegnek nektek! Közöm. – A törvénynek felette áll az, aki alkotja. A rendőrség is felülírja a KRESZ-t, ha érdeke úgy hozza. Jézus tanítványai mászkálnak, ő maga gyógyít szombaton, s a betűrágók dühöngnek ezen szombaton. - A tizenkettőből ketten Simon, ketten Júdás névre hallgatnak. – Jézusból erő áradt ki. Ma is erő árad ki az Eucharisztiából. – A nyolc boldogságból itt csak kevesebb szerepel. A lényeg ugyanaz. Krisztus mentalitása szerint üdvös élni. Nem a gazdagság, a mások elismerése, nem a mértéktelen mulatozás az ember életcélja. Mégis, mintha ezek után rohannánk, ezek után sóvárognánk.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8412366425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása