Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.04.06. 06:52 emmausz

5.37-kor

Szőnyi István kitűnő festményeinek egyike az Esti vonat. A vonat a zebegényi állomáson vesztegel az esti órákban. Mintha Pest felé nézne a mozdony. Mindenesetre a szerelvény baloldalán mutatkozik. A kép hangulatát a sárgás fényben úszó kivilágított ablakok adják. Az ember elképzeli, hogy kik utazhatnak a vonaton, ébren vannak-e vagy alszanak, étkeznek-e vagy dohányoznak, beszélgetnek-e vagy belefeledkeznek olvasnivalójukba. Mindent összevetve, szeretem ezt a képet.
Mivel hajnalban nálunk is átszalad/halad egy hagyományos kocsikból álló diesel-vontatta szerelvény, régi tervem, hogy lefényképezem, hátha sikerül hasonló hangulatú képest alkotnom, miként jeles művészünknek.
Először pontosítani kellett, hogy mikor várható megjelenése a töltésen. Nos, hajnali 5,37 perckor halad át Óbudán.
Egy alkalommal kimentem, hogy lencsevégre kapjam. Aznap nem volt kivilágítva a vonat, csak egy sötét vonal nyomult tova a homályban.
Máskor az időpontot mulasztottam el.
Tegnap már-már rajta voltam a témán, de mire a fürdőből szabadultam, elszelelt.
Ma hajnalban kimentem a konyhába. 5.35-öt mutatott a sütő digitális órája. Na, most! – gondoltam, és felkaptam a mobilt, hogy gyorskioldású képet készítsek a fényes ablakokat felvillantó vonatról. Ám a mobil más alkalmazásban volt, amikor hirtelen feltűnt a szerelvény. Ablakai tényleg szépen kivilágítva. Elrohant anélkül, hogy lekaphattam volna. Pedig elhatároztam, hogy megpróbálom mozgásában követni. Követem az ablakok fényességét, s feledem azt, hogy közben az utcai lámpák fénye csíkot húz a képen.
Dögölj meg! – morogtam magamban. De még most se tudom, hogy ki, vagy mi dögöljön meg. A vonat, a mobil, a vágyam, hogy jó képet készítsek a témáról? Nyilván egyik se, csupán átmeneti kudarcomnak kívántam némi hangot adni.
Holnap újra megpróbálom.
Igyekeznem kell, mert hamar eljön az az időszak, amikor is 5, 37-kor világos van. Akkor pedig nem érvényesülnek a képen a világos ablakok.                      
Ízelítő a Lukács 13. f.-ből: 1. rész.
A bűnbánat szükségessége
...az a tizennyolc ember, akire rádőlt Siloámban a torony, és agyonzúzta őket, azt hiszitek, hogy bűnösebbek voltak, mint Jeruzsálem lakói közül bárki? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek ti is mindnyájan.

A terméketlen fügefa
Egy ember nem talált gyümölcsöt fügefáján. Erre így szólt vincellérjéhez: ...Vágd ki. V.: Uram, hagyd még egy évig! Körülásom és megtrágyázom, ha nem terem jövőre, akkor majd kivágod.”

A nyomorék asszony meggyógyítása
Szombaton a zsinagógában volt egy asszony, tizennyolc éve nem tudott fölegyenesedni. Jézus: „Asszony, megszabadultál betegségedtől.”...a zsinagóga elöljárója: „Hat nap van, amikor dolgozni kell. Ezeken gyertek gyógyulást keresni, ne szombaton!” Jézus: nem oldjátok-e el mindnyájan szombaton is az ökrötöket vagy a szamaratokat a jászoltól, hogy megitassátok?... ellenfelei elszégyellték magukat, a nép meg ujjongott... Közöm. – Kicsit kifejtem. Fama est, hogy Pilátus a siloámi aquaeductushoz vízátemelőt akart építtetni (torony). Mivel nem volt szakembergárdája, Heródes Antipasztól kért embereket. Azok levezették az építkezést, és gyengére tervezték a tornyot. A zsalufákat kihúzatták a munkásokkal, mielőtt megkötött volna az anyag. A torony maga alá temette a munkásokat, de a tizennyolc vezető is odaveszett egy szerencsétlen véletlen folytán. Ahonnan nézték, az a földnyelv is leszakadt. Pilátus és Heródes összevesztek, s csak Jézus elfogásának idején békültek ki egymással.  – A fügefa esete Isten hosszan tűrésére utal. – Az örökös torzsalkodás egyik összetevője a lényeges és lényegtelen értelmes megkülönböztetése okán történt. A szemforgatók századrangú szokások rabjai. Ezt szabad, amazt tilos (mármint a többieknek). Jézus ismételten rendet szeretne tenni a fejükben (ezt szolgálják a szombaton végzett gyógyítások), de nem hagyják.   

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7712404841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2017.04.06. 10:11:56

Holnap még sikerülhet elkapni a témát! :))

emmausz 2017.04.06. 11:39:41

A remény hal meg utoljára.
süti beállítások módosítása