Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.05.11. 11:37 emmausz

Új

Az új mindig izgalmas, ha az ember lelke kész egyáltalán bárminek a befogadására. Amikor életemben először megízleltem a mangó zamatát, elemi öröm vett rajtam erőt. A lehetségesből lépett elő a ténylegesbe. Úgy valahogyan, ahogy egy korábban nem hallott zenemű lelkesíti a hallgatót. Ez az elemi élmény nehezen elemezhető, mégis létezik. Új, de van mihez kapcsolni, mert hangokból áll, mert hasonlít egy szokott stílusra, amely nekem pozitív, megpendít bennem húrokat, mert valamilyen okból rokon az én szellemiségemmel.
Biztosan több olyan Beethoven-mű létezik, amelyeket soha nem hallottam még életemben. Megérné a repertoárját végigélvezni pusztán a megismerés gyönyörűsége miatt.
Tegnapig hosszú és több kötetnyi műfordításban készült könyvet olvastam, s bár igazán érdekelt a téma, bevallom a végére ráuntam az egyforma stílusra.
Újra vágytam.
Kezembe kaptam Czigány Gyuri legújabb füzetnyi könyvét (A nyár feltámadása) és örültem, hogy volt szerkesztőtársam kincseiből régit és újat hoz elő. Ismertem korábbról Ottlikkal való találkozását, mégis rácsodálkoztam egy-egy epizódjára. Pl. hogy Ottliktól lehet ismerni a Picasso-storyt. Idézem: „Amerikai milliomos nő egy kiállításra elhozza azt a festményt, amit korábban Picassótól vásárolt. Picasso rápillant a képre, s félredobja. Ez hamis. Hogy volna hamis, képed el a milliomos asszony: hiszen Ön a szemem láttára festette...! Mire a Mester: Meglehet, gyakran festek hamis Picassót...”     
Amitől jó a kötetke: Ismerem a stílusát, nem kell megértési nehézségekkel megvívnom, de új arcokkal, új történetekkel (is) meglep, és ez jó. Ez változatosság, ez értékközvetítő.
Új és régi viszonyát taglalva meg kell jegyeznem még, hogy milyen nehéz egy ismert témát úgy átírni, hogy a befogadó pozitív élményként raktározza el. Teszem azt, ha valaki a Felkelő nap háza c. slágert akarja átdolgozni, akkor számolnia kell azzal, hogy a The Animals együttes világsikerre vitte annak idején, így hát jól kösse fel a gatyáját az, aki szeretné túlszárnyalni ezt a feldolgozást.
Egyébként van ilyenre példa. A Muszorgszkij alkotta, Ravel hangszerelte Egy kiállítás képei c. zeneművet sikerült az Emerson Lake and Palmer triónak újszerűen és érdekesen tolmácsolnia.
Egy Bach-témát is sikeresen emelt be saját slágerébe a Procol Harum együttes. Egy Bach-darabot pedig annak idején Gounod dolgozott meg, hogy egy gyönyörű Ave Mariát alkosson belőle.  
Ízelítő a János 12. f.-ből.
A betániai vacsora
Hat nappal húsvét előtt Jézus Betániába ment, ahol ...vacsorát rendeztek neki. Márta felszolgált és Lázár is a vendégek közt volt. Mária nárduszolajjal megkente Jézus lábát. ...Júdás méltatlankodott Jézus rászólt: „Hadd tegye, temetésem napjára teszi. Szegények mindig vannak veletek, de én nem leszek mindig veletek: A főpapok elhatározták, hogy Lázárt is megölik, mert miatta sok zsidó hitt Jézusban.

Bevonulás Jeruzsálembe
Jézust így köszöntötték: „Hozsanna! Áldott, aki az Úr nevében jön, Izrael királya!” .... A farizeusok: „Nézzétek, az egész világ követi.”

Jézus megjövendöli megdicsőülését
Jézus: „Elérkezett az óra, amikor megdicsőül az Emberfia... ha a búzaszem ...elhal, sok termést hoz. Aki szereti életét, az elveszíti, de aki gyűlöli életét e világban, az megmenti az örök életre... Megrendült a lelkem. Mit is mondjak: Atyám, szabadíts meg ettől az órától? De hiszen éppen ezért az óráért jöttem. Atyám, dicsőítsd meg nevedet!” Erre szózat hallatszott az égből: „Megdicsőítettem és ezután is megdicsőítem... Ítélet van most a világon. Most vetik ki ennek a világnak a fejedelmét. Én meg, ha majd fölmagasztaltatom a földről, mindenkit magamhoz vonzok.”...: „Már csak rövid ideig marad köztetek a világosság... Amíg veletek van a világosság, higgyetek a világosságban: a világosság fiai legyetek.”

A zsidók hitetlensége
... beteljesedett Izajás jövendölése:... „Szemüket elvakította, szívüket megkeményítette, hogy ne lássanak a szemükkel, és ne értsenek a szívükkel, nehogy megtérjenek és meggyógyítsam őket.”Ezt mondta Izajás, amikor látta dicsőségét és jövendölt róla. Mégis, még a tanács tagjai közül is sokan hittek benne, de a farizeusok miatt nem vallották be, nehogy kizárják őket a zsinagógából. Mert többre tartották az emberek megbecsülését, mint az Isten dicsőségét. ... aki elvet és nem fogadja el szavaimat: a tőlem hirdetett tanítás ítéli majd el az utolsó napon. Közöm. Mária olajjal ajándékozta meg Jézust. Tőlem mit kapott? Júdás irigyli ezt a fényűzést. Féltékeny. Jézus szomorú a jeruzsálemi éljenzéskor. Mindent lát előre. Hisz éppen azért az óráért jött... A világ fejedelme ki van vetve. A hit elterjedt a földön. A vesztes sárkány még csapkod a farkával riadalmat keltve, de tudja, hogy nem rúg labdába. Aki hisz bennem, annak örök élete van – mondja Jézus, aki megmentette a világot.  
    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6712498009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása