Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.05.13. 11:21 emmausz

...régi kor árnya felé...

A könyvek alapjában véve kétfélék: Vagy feldobják az embert, vagy lelombozzák. Újabban egyre kevésbé kívánok olyan kötetet a kezembe venni, amely leragad az emberi nyomorúságnál. Három posztban írtam olyanról, amely feldob, amely éltet, amely levegőhöz juttat. Most egy olyanról, amelyet alighanem félbehagyok. A kötet nagyon láttató, de amit láthatok, az már kevésbé. Naplójegyzetek Kodolányi Jánosról. A szerző saját levelezését dolgozza fel. Elkalauzol egy olyan korszakba, ahol a három T-t alkalmazták. A tetsző, tűrt, illetve tiltott irodalmi alkotások korába. „Akkor élt, ottan élt” egy Kodolányi János nevű író, aki új hangot ütött meg az irodalomban, és akit alig tűrt az irodalompolitika. Levelei részint ezért hajlanak szomorúságba, részint pedig azért, mert különféle betegségek hatalmasodtak el rajta. Tehát – miközben láttat a szerző és dokumentál – az empatikus olvasó belebonyolódik egy olyan történetbe, amelynek mozzanatain mit sem tud változtatni, miközben őt magát messze elkerüli az eufóriás hangulat.
Biztos, hogy le kell számolni a múlt hitványságaival, éppen azáltal, hogy megnevezzük őket. A kérdés, hogy jót tesz-e a mindenre kiterjedő vizsgálat a túlélésnek, az élésnek, a valamiért amúgy is depresszióra hajlamos embereknek. A másik kérdés: Van-e annak határa, amikor azt mondhatjuk: Az ismeretlen foltokat megismertük. Elég. Itt zárjuk le a múlton való merengést.
Állítólag Kádár János volt az, aki a SZER rádióadásainak a zavarását leállíttatta. Úgy vélte, nem éri meg nagy energiával ellehetetleníteni a nyugati adásokat.   
Mindenesetre legalább annyi a tanulság: Nagyon sok a jó könyv, de nem minden könyv való mindenkinek.
Én például – ha tehetem – vidám témájú-stílusú műveket olvasok.
***
Kis segítség azoknak a bloggereknek, akik nehezen adják fejüket poszt-írásra.
Cz. Gy.-nek mondja Weöres S.: „Tudod
-e, Gyurkám,  – mondta kissé álmatagon –, a kezem ügyébe eső Rákosi Viktor kötetet felütve az egyik lapról kiírtam minden tizedik szót. Kaptam egy vibráló felületet, amivel már lehetett dolgozni.”
Nem is rossz. Alighanem magam is megpróbálom.  
Ízelítő a János 15. f.-ből:
Az igazi szőlőtő
Jézus: szőlőtő

Atya: szőlőműves
Mi: szőlővesszők. Amely terem, és amely nem terem... Maradjatok hát bennem, s akkor én is bennetek maradok. Amint a szőlővessző nem teremhet maga, csak ha a szőlőtőn marad, úgy ti sem... nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt tűzre vetik és elég. Ha bennem maradtok, bármit kértek, megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok... Maradjatok meg szeretetemben ... szeressétek egymást, amint én szerettelek benneteket. Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért. ... a szolga nem tudja, mit tesz ura. Barátaimnak mondalak benneteket, ... arra rendeltelek, hogy menjetek, teremjetek maradandó gyümölcsöt...
A világ gyűlölete
Ha gyűlöl majd benneteket a világ, gondoljatok arra, hogy engem előbb gyűlölt, mint titeket. Ha a világból valók volnátok, mint övéit szeretne benneteket a világ. ... Nem nagyobb a szolga uránál. Ha tehát engem üldöztek, titeket is üldözni fognak. Ha tanítottam volna őket, nem volna bűnük. De így nincs mentségük bűneikre. Aki engem gyűlöl, Atyámat is gyűlöli. Ha nem vittem volna végbe olyan tetteket közöttük, amilyeneket senki más nem vitt végbe, nem volna bűnük. De látták ezeket, mégis gyűlölnek engem is, Atyámat is. Mert teljesednie kell a törvényükben olvasható jövendölésnek: Ok nélkül gyűlöltek. Ha eljön a Vigasztaló, akit az Atyától küldök, ...az Igazság Lelke...majd tanúságot tesz rólam. Tegyetek ti is tanúságot rólam, hiszen kezdettől fogva velem voltatok. Közöm.

Újra találkozunk a szőlő hasonlattal. Jézus általában sok helyen elmondta a paraboláit. Ezekből egyeseket csak valamelyik, másokat több evangélista említ. A kép nagyon szemléletes. A szőlővessző nem teremhet, ha elválik a szőlőtőtől. Az egy keringés, anyagcsere, egy test a kapcsolat szorosságának ragyogó képe. Alig érthető, hogy Krisztusra, mint egykor, ma is miért haragudnak oly sokan. Senkinek nem tett rosszat, jót annál inkább. A világnak a legnagyobb jót kétségtelenül ő hozta. És mégis. Valahogyan rosszra hajló a természetünk. Az állandósuló üldözések ellenére terjed a hit. A szeretet legyőzi a gonoszságot.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4612502447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása