Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.05.25. 14:56 emmausz

Megy, mint az olajozott istennyila

Két napja átment a műszaki vizsgán az idős, húszéves Mitsubishi Colt autóm. Már gratuláltam neki. Ő meg megköszönte, hogy kifizettem kártyával a bekerülési díjat. Elképzelem emberben is. Beutalnak a kórházba, teljes felülvizsgálás, a kopott alkatrészek cseréje, az eldugult rendszerek kitisztítása, olaj - akarom mondani - vércsere, kenés, ahol kell, a rozsdás részek megtisztítása, fényezés, öröm, taps, heje-huja, néhány gyors fekvőtámasz és igazolás arról, hogy ellenőrizve, életre alkalmassá minősítve két évre. Aztán felébredek. Hiszen hasamra süt a nap. Igaz, hogy éjfél után fél kettőre járt az idő, mire elszenderedtem (utólag – hidegfront).
***
Egy lomha, meg egy „olajozott istennyila”
Volt nekem egy Wartburgom. Elég szervizigényes volt. Egyszer egy Wartburgos taxisofőr imigyen dicsérte verdámat (meg a sajátját): Sose kellene neki jobb. Ezek még DKW-motorral mennek. Még igen. DKW-motorral, amely a harmincas évek kiváló típusa volt. Csakhogy emberünk ezt 1985-ben említette, mintegy 50 évvel azután, hogy a DKW motorok kiválók lettek.
Nemrégiben szembesültem vele, hogy a Mitsubishi Colt 1992-ben az év autója volt. Csakhogy ma 2017 van. Autóm ezek szerint egy negyed évszázada korszerű autó volt.
Hogy én mekkora mázlista vagyok!  
Hol kitűnő DKW-s motorral felszerelt kocsival, hol pedig az év autójával száguldozom. Gyors is ez a verda mint a Coltból kilőtt pisztolygolyó, vagy ahogyan az angolszász közhely tartja, mint az olajozott istennyila.
Ízelítő az ApCsel 8. f.-ből:
Saul helyeselte meggyilkolását.

A jeruzsálemi üldözés
...nagy üldözés tört ki a jeruzsálemi egyház ellen. Saul a férfiakat és nőket börtönbe vetette.

A szamáriaiak megtérése
akik szétszéledtek, mindenütt hirdették az evangéliumot. Fülöp Szamáriában hirdette Krisztust. ... sok megszállottból..., és sok béna meg sánta meggyógyult. Simon, a varázsló ... is hívő lett, megkeresztelkedett, és Fülöphöz csatlakozott. ... Szamária elfogadta az Isten szavát...Péter és János imádkoztak értük, hogy megkapják a Szentlelket. ... Rájuk tették hát kezüket, s erre megkapták a Szentlelket. Simon ... úgy látom, elöntött a keserű epe, és fogva tart a gonoszság. Könyörögjetek értem az Úrhoz – kérte Simon. ... visszatértek Jeruzsálembe, útközben sok faluban hirdették az evangéliumot.

Az etiópiai tiszt megtérése
Az Úr angyala Fülöphöz: menj délre, a Jeruzsálemből Gázába vezető, elhagyott útra... Kandáké, az etióp magas rangú udvari tiszt Jeruzsálemből visszatérőben Izajás prófétát olvasta. A Lélek Fülöpnek: szegődj a kocsi mellé! Fülöp: Érted, amit olvasol? Hogyan érthetném – felelte –, ha nincs, aki megmagyarázza? ezt olvasta: Mint a juhot, úgy vitték leölni. Ahogy a bárány sem ad hangot nyírója előtt, ő sem nyitotta szóra ajkát. A megaláztatásban vétetett el róla az ítélet... élete elvétetett a földről. Az udvari tiszt: Mondd, kiről mondja ezt, magáról vagy valaki másról? Fülöp megmagyarázta, ...hirdette neki Jézust... egy tóhoz értek. Az udvari tiszt: mi akadálya van, hogy megkeresztelkedjem? Ezzel ... bementek a vízbe, és Fülöp megkeresztelte. Amikor kijöttek a vízből, az Úr Lelke elragadta Fülöpöt, az udvari tiszt nem is látta többé, de azért boldogan folytatta útját. Fülöp Asdódban találta magát, s útközben hirdette az evangéliumot minden városban, míg meg nem érkezett Cezáreába. Közöm. Elmúlt pünkösd. Az apostolok és tanítványok eltelve Lélekkel csodát csodára halmoznak. Munkájuk éppen olyan eredményes, mint korábban a halfogásuk. Immár emberhalászok lettek. Az üldöztetés miatt egyre több helyre viszik tanításukat, mindenhol önmaguk folyamatos felülmúlásával folyik a térítés. Kandaké szájából halljuk Izajás jövendölését, amely Krisztusban beteljesedett. Fülöp és ő nem sokáig habozik. Megkeresztelkedik. Ezzel Isten országába lép, amelynek ingyenes ajándéka a hittel élőknek az örök élet. Alázattal fogadja, alázattal fogadjuk, ahányszor csak tudatosul bennünk. Lám, elég az őszinte elhatározás ahhoz, hogy valaki keresztelkedjen. Sőt. Vö. csecsemőkori gyerekkeresztség.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9012540093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása