Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.04.20. 09:11 emmausz

Ma egy 320 oldalas kötetet nyomtattam ki. Ezt kellene revideálni. (Netto 32000 az ára.) Elég nagy falatnak látszik.
Ma beugrós voltam. Amire emberemlékezet óta nem volt példa, Éva nem jött ministrálni. Az Apcsel 3,11-26 részletét olvastam fel. Két megjegyzésem közérdekű lehet. Az egyik általános: az átlagos képességű felolvasó az átlagnál nehezebben  érthető-kiejthető szavakkal normál tempóban csak a legszokványosabb betűforma alkalmazása esetén bírkózik meg.  Ez manap a Times New Roman betűstílus. (Erre váltottam jelen jegyzet írásakor). Megszokott betűstílus esetén a szem ugyanis szóképeket fog fel, és nem a betűk egymásutánjával bíbelődik. A szóképek csak szokványos stílusú betűk alkalmazásakor jelennek meg. Egyébként nem. Ez annyit jelent, hogy vagy visszaveszem az olvasás tempóját, hogy minden szó képzésére elég időm maradjon, vagy pedig az inkriminált szónál kénytelenségből erősen lelassítok. Ilyen szónak bizonyult jelen esetben a „kiszolgáltattatok”.
Ez a puskaropogásszerű hottentotta szó csak akkor ejthető jól jó tempóban és biztonságosan, ha agyamban megjelenik a teljes szókép: a kiszolgáltattatok. Azért csapda még egy ilyen szó, mert némi eltéréssel ejtve egész más jelentést hordoz (pl. kiszolgáltatottak). Összességében úgy vélem, nem szerencsés a misekönyvben alkalmazott betűstílus. Jobb volna ebben az esetben a biztonságosabb olvasást garantáló szokott forma TNR típus alkalmazása. Nem árt a misének, ha a szövegét szépen mondják, de árt neki, ha akármilyen szépséges, de kevéssé felismerhető alakban jelennek meg a szövegek.
A másik probléma: a SZIT CD-n az Apcsel 3,26 ebben a formában szerepel:
„A többi próféta is, Sámueltől kezdve mind, akik utána szóltak, megjövendölték ezeket a napokat.” A szentmise olvasmányai hétköznapokra I. c. könyvben (283. o. II. bek.) pedig teljesen más formában, rosszul. Így: „A többi próféta is Sámueltől kezdve mind, akik csak őutána szóltak, ezekről a napokról megjövendöltek”. Helyesen ez volna: jövendöltek ezekről a napokról. De az is elmegy, hogy ezekről a napokról jövendöltek. A meg igekötőt kihúztam a szövegből, hogy egy újabb felolvasó ne jöjjön zavarba a szöveg értelmetlensége miatt.
Utánanéztem  a szövegnek az Adoremusban. Ott is a rossz szöveg szerepel. Érdemes tehát kijavítani a köv. kiadásban.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr95167227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása