Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.05.08. 10:37 emmausz

1. A Kolosi téren bent áll az üres busz. Felszállok, leülök, bambulok az ablakon. A végállomás fémpadján két hajléktalan ül. Egy nagybajuszos férfi, akit jószerével öltönye tart össze, lábát keresztbe veti, mintha csontok volnának egymásradobálva. Nagyon vékonyka ember. Balról ül csíkos öltönyben, barnás felöltőben, zöld simlis sapkával a fején, és kék  műanyag karórával a csuklóján. Mellette egy sorstárs, egy hölgy. Szinte minden fekete rajta, csak haja természetessárga. Művészi, vaskos tincs lóg a szemébe. Ahogy beszél, ide látszik, alig van foga. A férfiről ez nem derül ki, mert leginkább csak bólogat, egyébként is cigarettacsikk lóg a szájából. Mindkettő előtt strapabíró terménycipelésére készült egyen-műanyagzsák. A nő most belekotor a férfi zsákjába, s előhalász belőle egy kétliteres flakont. Odaadja a férfinek, aki köszöni a segítséget, és hosszasan kortyolgat a világos színű nedűből. Majd az asszonynak kínálja, aki elhárító mozduilatot tesz, egyszersmind mutatja, hogy neki is van a zsákban. A férfi tovább erősködik, végül az aszony elfogadja a kínálást, rutinból töröl egyet a flakon csutoráján, majd szájához emeli és beleiszik.
Nekem az jut eszembe, hogy jó félóra múlva hasonló jelenet lesz nálunk is, ha nem is ilyen profán. A konszekrált borral teli aranyszínű kelyhet a főcelebráns körbeviszi, s mindenki után, aki ivott a kehelyből, fehér gyolcskendővel törlő mozdulatot tesz. A gesztus hasonló. Még abban is az lehet, hogy köztük is van Jézus, ha valamennyire eszükbe jut: ahol az én nevemben ketten, hárman összegyűlnek, közöttük vagyok. Persze ennek nincs sok esélye, de hát ki tudja. Ki lát bele Isten két szegénykéjébe.

2. Közösségünk sok mindent összehordott a hétvégén, többek között arról esett szó, hogy nem tenni, hanem lenni kell.  Ezzel csaknem egyetértek. Mert amíg nem vagyok, addig nincs is módom a tevésre. Nyilvánvalóan elsőbbsége van a létnek, mint a belőle következő tetteknek. Jó közepes férfiak vitték a szót, s elmélkedtek a maguk módján. Nekem azt jutott eszembe, hogy az energia két fajtája ismert: a) helyzeti energia és b) mozgási energia. Ha egy „tömeg” fenn áll a hegytetőn, annak helyzeti energiája van. Megpöckölöm, legurul a lejtőn, mozgási energiája van. Az akkut feltöltöm. Helyzeti (állapotbeli) energiája van. Lassan felhasználom az áramot, mozgási energiává alakul. Ilyen kapcsolat áll fenn a levés és a tevés között. Állapotom, hogy vagyok (remélhetőleg összekaptam magam), s egészen vagyok, jelen vagyok. De a teremtésben való részvételem rendes körülmények között nemcsak a dolgok szemlélése (elismerve annak a fontosságát is), hanem együttműködés a Lélek indításaival. Nem biztos, hogy ilyen fennkölt módon fogalmazódnak meg mindennapos ösztönzéseim, de a lényeg – ha lappangva is – kb. ez.

3. Jézus az ajtó. Mi is azok vagyunk, és annyiban, amennyiben azonosulunk Vele. Különben nem az akolba, hanem legrosszabb esetben tán épp a pokolba visszük azokat, akik rajtunk keresztül kívánnak átmenni. Jézus az út. Taposunk rajta. Ő pedig célba vezet. Ha felvesszük saját keresztünket és úgy követjük Őt, magunk is úttá leszünk. Rajtunk is taposnak, és mi is mutatjuk az utat: Hozzá és az  áldott Istenhez.

4. Minap szó esett Fülöpről és a kandaké kincstárosának a Jeruzsálemből hazafelé vivő útja során történt megtéréséről. És Fülöp elragadtatásáról. Fülöp hipp-hopp Azótusban találta magát. Oda repítette a Lélek. A blog kicsit fordítva működik. Magam itt maradok, de ha Isten is úgy akarja, arra, aki ráklikkel, hipp-hopp rendelkezésére áll történeteivel, magyarázataival együtt. A Lélek legyen vele, s vigye szét az érdeklődőkhöz a bennem megfogalmazódott dolgokat. Egészségükre.

5. Linkek. Ez egy magaslabda. Feltétlenül le kell csapni. Kézenfekvő volna, hogy ne keress rá senkire. Linknek itt vagyok én. Egyszerre pedig épp elég egyetlen link is. Ahhoz meg számítógépes szakambernek kellene lennem, hogy különféle névvariációimat hozzák le a linkekre kapcsolódók, és minduntalan saját blogomat kínálnák, mint egyetlen „link tulajdonost”. Biztosan van frappánsabb megoldás is, a magaslabda tehát fennen szállong. Csapd le!

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr75167241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása