Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2006.09.28. 09:32 emmausz

kálváriák

Tegnap olvastam a Kozonithy-blogot. Abban is egy fiatal újságírónő kálváriáját a rohamrendőrökkel. Tegnap este az ország jövőjéért folyó liturgián vettünk részt. A fájdalmas olvasót mondták, mondtuk. Magam mindenkiért ajánlottam az imát, akit igaztalan és sokszor vad inzultus ért az utóbbi héten. Miközben az ima mormolós folyama előrehaladt, felrémlett bennem a sokat ábrázolt Jézus szenvedő alakja: Aki értünk vérrel verejtékezett, akit értünk megostoroztak, tövissel koronáztak, a keresztet hordozta, s akit keresztre feszítettek. Mi itt befejeztük, de ezzel a történetnek nincs vége. Mert a folytatása ez: aki úrrá lett a halálon feltámadásával. Kiáltó a párhuzam: egykor vérrel verejtékezés most véresre verés, egykor megostorozás, most gumibotozás, rugdalás, fogak kiverése, egykor töviskorona, most a nemzet gyötrése a hatalomhoz való ostoba ragaszkodással, egykor keresztre feszítés, most a nemzet saját tagjai ellen fordulás. Lelki szemeim előtt megjelent az Atya s a Lélek is. Ott szenvedtek Jézussal, s látták el őt isteni erővel. Látszólag a porban hevert, onnan látta a pribékek piszkos lábfejét, onnan hallotta közönséges szitkozódásaikat, s viselte el a rámért ütlegeket. De ott szenvedett vele együtt a háromság másik két tagja. S miként ők kompassióban voltak, ugyanúgy próbáltam a mai szenvedőkkel egy lenni s értük ezt a fohászfolyamot felajánlani. Közös a két eseményben, hogy öt-tíz hős rendőr vagy katona állig felfegyverezve veri bátran a kiszolgáltatott egy valakit. Szégyen itt is, ott is.

S miként a halálon Krisztus úrrá lett, ugyanúgy azt gondolom, hogy nem az erőszaké az utolsó szó. Felemeli még a fejét nemzetünk, s szép arcát fogja megmutatni a világnak. Hiszem, hogy így lesz.

Az is eszembe jutott, ami több mint egy évtizede dolgozott bennem. Akkor találkoztam egy Kodálytól hallott régi szöveggel, mely valamikor az 1800-as években született. Egy Szalay nevű ember kifakadása ez a két sor, mely olyan aktuális máig. Ha beleszólok a spontán és kevésbé spontán imádkozás menetébe, ezt mondtam volna el:

„Magyar magyart rontja - kár
bár több esze volna már.”

Hogy mielőbb jöjjön meg az esze, ezt szerettem volna kérni az ég Urától. Avagy miért veri a magyar a magyart kíméletlenül? Ha a szlovák üti, mindenki fel van háborodva, ha a szerb, ugyanígy, s amikor a magyar rendőr teszi, akkor miért van csönd? Elképzelem azt az abszurd helyzetet, hogy mondjuk a szlovák hivatalosságok szót emelnek a magyarok magyarok általi megveretése ellen.   

A bibói meghatározás mintha visszaütne: A demokrácia azt jelenti, hogy senki nem fél. Magam a brutalitásokról értesülve is azt kívánom: Éljenek a magyarok, s ne féljenek! Ne legyen okuk rá.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr215167316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása