Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.01.12. 08:20 emmausz

Derby

Van nekem egy kék, csámpás és oválisan lapos pévécéflakonom. Benne évtizedekkel korábbi illat. Felirata szerint DERBY. „Borotválkozás utáni vitaminos arcszesz férfias illattal.” Caola termék OÉTI engedélyszámmal. Kemény illat: édesre tupírozott menta enyhe dohánnyal. Mikor beleszagolok, megjelenik előttem egy férfi, kalapot visel, ahogy köll, és csomóra kötött övvel húzza össze magán felhajtott gallérú ballonját. És az újabb szimatoláskor felötlik bennem egy szó is: elvtárs.
Az általános iskolában tanított egy Szirbik nevű tanár. Oroszt tanított. Mondják, hogy a hófehérke fogkrémet nyomott a kenyerére. Mondom – mondják. Én nem láttam.

 

***

Árva a ház, nincs kacagás, árvák a régi szobák,
Messzire jár, mint a madár az ifjúság.
Így maradunk, csendbe vagyunk, kettecskén, bús öregek,
Könnye pereg, úgy pityereg, két vén gyerek.

Így fordította Harsányi Zs. a Három a kislány szövegét. Ma költözött el a Szentjánosbogár Egyesület a Horánszky utcába. Ösztönösen az operett dallamot kezdtem dúdolgatni. Az első sora stimmel: Árva a ház, nincs kacagás, árvák a régi szobák. Az övéké egyelőre üres, a ház pedig ürül. Először az OCIPE és a Faludi Akadémia tűnt el, most pedig a Bogár. Lassan igaz lesz, amit régóta mondogatok: Nagyon fogyunk. Az utolsó majd kapcsolja le a villanyt.

De igaz a második sor is: Messzire jár, mint a madár az ifjúság. De nem időben, hanem térben. Persze az itt maradtakra nézve időben is. És egyre messzebb. És ebben nem sok öröm van, a bús öregek a második gyermekkorba totyogunk bele, s talán előbb-utóbb pityeregni is fogunk.

***
Ifj. Gyorgyovich Miklós részt vett a MAKÚSZ fotókiállításán. Azért vett részt rajta, mert elfogadta a zsűri egy képét, az Esélyt! címűt. Ma olvasom, látom a szlovákiai, de magyar nyelvű katolikus lap (2007. 1. szám) beszámolóját a kiállításról. Noha az első három helyezett képeit hozza, de még két képet is közzétesz pluszban, s ezek egyike az övé. Nekem ez azt súgja, hogy bár nem bejáratott a név (nincs helyezés), maga a fotó valamit telibe talált (ezért közlik mégis). Csak így tovább, csak így tovább, mondaná a francia professzor, miként egykor vejemnek, látva az elkészített anyagot és sikerét. Csak így tovább, csak így tovább, mondom én is, s örülök ennek a publikálásnak.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr675167400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása