Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.02.01. 17:30 emmausz

Áldd meg, Isten császár fölségét, ne sanyargassa magyar népét

Imádkozzunk a kormánytagok megtéréséért, hangzik egy tegnapi felhívás. Bár az erről szóló fejtegetés vége az, hogy térjünk meg hát mindannyian!

Hány hasonló elektronikus programajánlat érkezik hozzánk naponta. Pl. febr. 1-én az, hogy szüntessük meg a villanyszolgáltatást ma 19.55-20.00-ig. Mert melegszik a bolygó.
Nos, visszatérve a vallásos javaslathoz, megpróbálom összeszedni azokat a gondolatokat, melyek feltolulnak belőlem ez ügyben.
A reggeli miséken elég sűrűn felhangzik a hívek könyörgésében a hatalom gyakorlóiért szóló kérő ima, a közélet szereplőiért szóló ima, az ország vezetőiért való ima, minden élőért szóló ima, hogy a világi javakat okosan használjuk stb., továbbá minden élőért (benne az élő kormánytagokért is) valamint a holtakért (benne minden meghalt kormánytagért is) szóló ima. Azután a bűnösök megtéréséért mondott fohász is sűrűn elhangzik. Nem új keletű dolog hát a kormányért imádkozni.
Ismerek olyan, a ferences harmadrendhez tartozó csoportot, amely régóta heti rendszerességgel teszi ezt. Mikor tudomásomra jutott gyakorlatuk, eléggé keresztbe állt bennem: vajon mit imádkozhatnak? Add, Uram, hogy valamilyen módon megszabaduljunk tőlük, akik ennyi trükközés részesei? Szabadíts meg a gonosztól, s szabadítsd meg őket is a gonosztól. S még a Te Deum végének az aktualizálására gondolva: „ne hagyj soha szégyent érnem (érnünk)”.
Jézus is imádkozott ellenségeiért. Ha jól emlékszem, az őt felfeszítő katonákért szólt így: Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekednek. Hát igen. Persze sokszor mi sem tudjuk, mit cselekszünk. Ugyanez a Jézus üzent a negyedesfejedelemnek: Mondjátok meg annak a rókának! Hát nem éppen hízelgett neki. Valószínűleg imádkozott a honi vezetőkért is, bárha nem emlékszem ennek nyomára.
De … ha a kormány annak a töredékét imádkozná az általa zsigerelt népért, amennyit a keresztény nép imádkozott és imádkozik értük, boldog, jó világ lenne itt. Persze minden mennyiségű és minőségű imánál létezik még több, még jobb minőségű.
Nos, imádkozzunk a kormányért és gyf-ért is. Annak ellenére, hogy az első János levél az 5,16-ban ezt írja: „Van halált hozó bűn is; nem erről mondom, hogy valaki könyörögjön érte [tudnillik azért, aki elkövette].” A mondathoz fűzött lábjegyzetben pedig ezt a magyarázatot találjuk: „ilyen vétkek: az elpártolás, a hittagadás bűne. János nem mondja, hogy ne imádkozzunk a hittagadókért, csak azt érezteti, hogy az értük való imádság meghallgatásának szinte leküzdhetetlen akadálya a hittagadó megátalkodottsága. Isten rendkívüli közbelépésére volna szükség ahhoz, hogy az illető megtérjen.” Eddig az idézet. Hogy érthetőbb legyen, ilyesféle hatások szoktak megrendíteni mindenkit: Zuhanó repülőgép, süllyedő hajó, hatalmas földrengés, halálos betegség, és van még néhány ilyen. Ezek a legtöbbször megtérítik a katasztrófák részeseit. Hozzáteszem valamiképpen Isten irgalmának sajátos jeleként kell értékelni ezeket. Nemrég ötlött fel bennem hasonló a változások témája kapcsán. Lásd korábbi blogomban.

Hadd térjek ki most arra, hogy egy francia jezsuita azért mellőztetett sokáig, mert egy konferenciabeszédben az összegyűltek megtéréséért kért imát. Majd legközelebb a plébániáért, a papok megtéréséért kért imát, a következő alkalommal a püspökökért, utána pedig a pápa megtéréséért kért imát. Nem igazán talált az egyházban megértésre, noha igaza volt. Talán Y. Congar volt az illető. (Öregszem.)
Ha engem kérdezel, hogy újabb időkben milyen módon kérem Istent, hogy segítsen megtérni ennek-annak, egyszerűen az Ő irgalmára bízom őt, őket magamat is olykor. Tudja Ő, hogy kinek mikor jó megtérnie. A legtöbb dologgal kapcsolatban így teszek: legyen meg az adott ügyben is a Te akaratod. Néha könnyű ezt mondani, néha nagyon nehéz.

Nekem a fenti, imára való felhívásnak a kapcsán egy szép erdélyi népdal szövege jutott eszembe, mert már Ferenc Jóskáért is imádkozott a nép. Ezt ide, a végére adaptálom, tehát némileg átfestem, de megtartom imajellegét:

Fölszántom a Gyurcsány udvarát,
elvetem a kormány reformját.
Értse Kossuth tér és környéke,
Mit érez az ország szívébe…

Depresszió benne – búvetés
magyar jelen: újra szenvedés
Áldja Isten kormányt s főnökét
Magát változtassa, s ne népét.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr755167418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása