Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.02.02. 11:44 emmausz

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata rövidített változata

Egy elemző szerint Alkotmányunk az ENSZ alapokmány 30 felsorolt szabadságjogából csupán 14-et taglal, s annyit se tart be az országvezetés a gyakorlatban. A magyarok viszont egyáltalán nem ismerik jogaikat (melyekből egy kötelezettség, a 29.) Tegnap zanzásítottam az alapokmányt éspedig ötödére, hogy egy A/4-re ráférjen. Egyébként a teljes - ennélfogva részletezőbb és komplexebb - anyag könnyen letölthető az internetről. Az érdeklődés felkeltésére, és hogy ne kelljen annyit olvasni, ezennel közzéteszem, már csak azért is, hogy mindenki tudja, mikor hányadik cikk ellen vét a vele szemben eljáró közeg. Íme:

 

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

általam rövidített kivonata

1. Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek ... egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek.

2. Mindenki hivatkozhat a Nyilatkozatban kinyilvánított összes jogokra és szabadságokra.

3. Minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz.

4. Senkit sem lehet rabszolgaságban, vagy szolgaságban tartani, a rabszolgaság és rabszolgakereskedés minden alakja tilos.

5. Senkit sem lehet kínvallatásnak, avagy kegyetlen, embertelen vagy lealacsonyító büntetésnek vagy bánásmódnak alávetni.

6. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy jogalanyiságát bárhol elismerjék.

7. A törvény előtt mindenki egyenlő és minden megkülönböztetés nélkül joga van a törvény egyenlő védelméhez.

8. Minden személynek joga van a hazai bíróságokhoz tényleges jogorvoslatért folyamodni.

9. Senkit sem lehet önkényesen letartóztatni, őrizetbe venni vagy száműzni.

10. Minden személynek joga van arra, hogy ügyét független bíróság tárgyalja.

11. Minden vádolt személyt megilleti az ártatlanság vélelme.
12. Senkinek magánéletébe, családi ügyeibe, lakóhelye megválasztásába vagy levelezésébe nem szabad önkényesen beavatkozni, sem pedig becsületében vagy jó hírnevében megsérteni.

13. Az államon belül minden személynek joga van szabadon mozogni és lakóhelyét szabadon megválasztani.

14. Minden személynek joga van az üldözés elől más országban menedéket keresni.
15. Minden személynek joga van valamely állampolgársághoz.

16. Mind a férfinak, mind a nőnek a házasságra érett kor elérésétől kezdve joga van fajon, nemzetiségen vagy valláson alapuló korlátozás nélkül házasságot kötni és családot alapítani. 17. Minden személynek joga van a tulajdonhoz. Senkit sem lehet tulajdonától megfosztani.

18. Minden személynek joga van a gondolat-, a lelkiismeret- és a vallás szabadságához.

19. Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához.

20. Minden személynek joga van békés célú gyülekezési és egyesülési szabadsághoz.
21. Minden személynek joga van a hazája közügyeiben való részvételhez.
22. Minden személynek mint a társadalom tagjának joga van a szociális biztonsághoz.

23. Minden személynek joga van a munkához, a munka szabad megválasztásához.

24. Minden személynek joga van a pihenésre és szabadidőre.

25. Minden személynek joga van saját maga és családja egészségének és jólétének biztosítására alkalmas életszínvonalhoz, élelemhez, ruházathoz, lakáshoz, orvosi ellátás biztosításához.

26. Minden személynek joga van a neveléshez. A szülőket elsőbbségi jog illeti meg a gyermekeiknek adandó nevelés megválasztásában.

27. Minden személynek joga van a közösség kulturális életében való szabad részvételhez, a művészetek élvezéséhez, valamint a tudomány haladásában és az abból származó jótéteményekben való részvételhez.
28. Minden személynek joga van a Nyilatkozatban kinyilvánított jogok érvényesüléséhez.

29. A személynek kötelességei vannak a közösséggel szemben, amelynek keretében egyedül lehetséges a személyiség szabad és teljes kifejlődése. Jogainak gyakorlása és szabadságainak élvezete tekintetében senki sincs alávetve más korlátozásnak, mint amelyet a törvény megállapít.
30. A jelen Nyilatkozat egyetlen rendelkezése sem értelmezhető úgy, hogy az valamely állam, valamely csoport, vagy valamely egyén részére bármilyen jogot adna arra, hogy megsemmisítésére törjön.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr115167421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása