Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.02.07. 09:57 emmausz

Jelen vagyok

II. János Pál pápa megöregedvén, teste eléggé megtöretvén, jubileumi palástjában ülvén, feszületben végződő botjára támaszkodván viszonylag mindig ugyanúgy nézett ki. Ugye a szemed előtt van. Egy kúp, mint a lekaszált szénából rakott kazal. Rajta egy megfáradt fej pici kerek sapkával. Ez az alakzat bennem úgy él, mint egy erősen sugárzó belső mag, mely beburkolódzott saját aurájába, s párhuzamosan kitárulkozott Istennek. A palást ősnyugalmat árasztva veszi körbe. Minden földit kikapcsol, minden égit bekapcsol. Szeretem elképzelni, hogy nekem is van egy ilyen imaginárius leplem, ez körbevesz, és kikapcsol és bekapcsol. És akkor befelé éber tudok maradni.
Ha még jobban kívánom érezni magamat, szájam két szélét felfelé kezdem emelni. Hogy állapotszerűen kiváltsa belőlem azt az érzést, mely akkor támad, amikor és amitől az ember szájának két sarka felfelé kezd emelkedni. (Van, aki úgy mondja: mosolyra húzódik a szája.) Megpróbálok ebben az állapotban megmaradni. És akkor jó. Jelentem, jelen vagyok, hogy jel-en lehessek.
* **

Eine kleine Musik
Rendrakás közben találtam egy kottagyűjteményt. Nem különösebben érdekes, Bécsből menekítették haza költözéskor a jezsuiták. Mégis tartalmaz néhány érdekesebb elemet. Az egyik, hogy a Gyászba borult c. műdalnak él más dallamvariációja, mely teljesen más szöveggel íródott. A másik, hogy a Betlehem kis falucskában kezdetű gyerekdalnak van egy Blaskó Mária által bővebben kifejtett szövege, 3.-szor: Megtaláltam egy elég ócska fénymásolatban Halmos unisono Győri miséjét, 4.-szer: Nemeshegyi Péter is írt egy erősen moll-jellegű egyszólamú Magyar misét. Hát ennyi mai kutatásom eredménye.
***

Hazafelé

A HÉV megállt az Árpád-hídnál. „Túlnan vélem, átellenben éppen” egy jó hetvenes ember állongott. Egyik kezével a vascölöp tetejét markolászta, másikkal a kerítésdrótba kapaszkodott. Nagyon elesettnek látszott, bár még nem esett el. Ősz hajú férfi és nő kerülte ki, meg fiatalabbak is. Arcukról olvastam le – csak így ablaküvegen át – az ítéletet.:Ez aztán jól berúgott. Ápolatlan szakálla, pötyögős gatyája (nem volt levizelve – még) bennem is ezt a benyomást keltette, de ez csupán (elő)ítélet részemről is. Rosszul volt. Lehet, hogy valóban alkoholmérgezéstől, vagy szívroham miatt, vagy az előző által kiváltott utóbbitól. Az is lehet, hogy agyi katasztrófa volt készülőben. Soha nem tudom meg, hogy végül is mi lelte, mert elhúzott a HÉV a megállóból. Belőlem csak ennyi fakadt fel: Add, Uram, hogy ne essen el, ha mégoly elesett is ez az ember! 

Kolosy tér - reggel - a pékségből az előbb fújták ki ventillátorral a lisztben bővelkedő szmogot. Mindenki igyekszik nagy ívben kikerülni: Szilikózis, oh! Kb. a pékség ajtaja előtt áll a 16 év körüli lány tisztességes öltözetben. Dzsekije is tiszta, hullámos haja is az, frizurája egyszerű, külleme ápolt. Ma reggel másodszor szólít meg: „Segítsen ki néhány forinttal!”
Mint a múltkor is, zavarba hoz, futó pillantást vetek rá, s kikerülöm, mint az imént a liszttől sűrű dzsuvát. Miért kéreget? Nem kap otthon zsebpénzt kiflire, tízóraira? Rájött, hogy 5-10 perc alatt összejön a sütemény ára? Nem tudom. Nem tűnik még éhesnek sem. Meg kellene figyelni, vagy tőle, esetleg a kiszolgálóktól megkérdezni, hogy mi okból teszi, amit tesz. Talán majd egyszer. Esküszöm, nem a pénzt sajnálom, de már a jóarcú koldusnak sincs hitele.   

 

 


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr425167426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása