Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.02.09. 13:56 emmausz

Ítéletek

Éles ítélkező hajlamomat egyik nagyapámtól örököltem. Mellé humoromat a másiktól? Nem tudom. Kifejezőkészségemet talán. Róla szól ugyanis az anekdota, miszerint apámnak (amikor ő még kissrác volt) egy álltó helyében tollba mondta németül valamilyen témáról írandó dolgozatát.
Ma három ítéletet fogalmaztam meg. Az egyik egy nemesi család honlapját nézegetve fogalmazódott meg bennem. Az ítélet így szól: Az első ember a nemes felsőházi XY. Ádám volt. Tapintatból (gyávaságból?) nem írom ide a nevét. Nem úgy, mint Deske, aki a Lipták Gáborról szóló anyagot egyszerűen lehozta. Igazán erről a pöffeszkedő nemesről az ő közlése jutott eszembe. Tehát Deskénél olvasom: Molnár Ferenc lánya, a szabad szájú Sárközi Márta levelében említi: „meglátogattuk Liptákékat, akik olyan műveltek voltak és olyan irodalmárok, hogy majd meghaltunk tőlük.  A lakás úgy meg van tömve népi szűrökkel meg szarokkal, mint egy céllövő bódé, és minden tenyérnyi falfelületen képek vannak, hogy Gabusnak szeretettel Bernáth Aurél, Gabusnak hálából Egry József és Gabusnak hódolattal Leonardo da Vinci.”
Jót mosolygok. Élesen, kritikusan fogalmaz. Sok mindent jól vesz észre. És nem tiszteli a tekintélyt.
Nahát, képzelj el egy kipitykézett honlapot az ókorig visszavezetett genealógiával, s jönnek a leírások, mint a brigádnaplóban. Ezt is mi csináltuk, azt is mi alkottuk, ennyit szereztünk, annyit szerettünk. És nincs vége, és nincs vége. Hát persze, hogy feltolakodik belőlem: az első ember is az ő családjukból való volt. Halkan jegyzem meg, hogy ezekből a telesormintázott naplókból általában kimaradnak a gazemberek, a tömlöcben ülők, s az alja népség. Pedig Isten őket is akarta.
A második egy cikk kapcsán tolakodik elő: A téma a liturgia, benne a liturgikus szövegek feltétlen tisztelete. Szívesen tolerálnám a megfogalmazások veretes voltát, de ízlésem nemegyszer tiltakozik a redundancia és a komplikált stílus ellen. Ilyen pl. az, amikor a személyek vonatkozásait szinte már nem lehet követni. Mária közbenjárására adja meg az Atya Krisztus által stb. Jézus nem így imádkozott (vö. miatyánk). Vagy pl. itt egy misekezdéskor alkalmazott szövegvariáns:  Kegyelem nektek és békesség Atyánktól, az Istentől és Urunktól, Jézus Krisztustól.  Mire nekünk rá kell vágni: és a te lelkeddel. Hát nem. Ez nem magasztos, ez zavaros, értelmetlen és magyartalan. Ilyesvalamit kellene mondanunk: Neked is! vagy: Köszönjük, viszont kívánjuk, vagy bármit, aminek értelme van. Nem jó az esetlegest érdemtelenül felmagasztalni.
A harmadik pedig egy felfedezőről szól, s nem kritizálom itt, mert durvák jutnak eszembe. Inkább hagyom a fenébe (és ez még finom volt).

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr415167428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása