Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.02.14. 09:27 emmausz

Kicsiben és nagyban

1. Balhé
Egykor az Albert utca 139. alatt az történt, hogy Gucogi és mi – legalább Békanyúzó Jabagyel, és Mizáskazáspókosdadás, de lehet, hogy Sanglödi és Danesz is – találtunk egy ócska biciklivázat. Nagyon ócska lehetett az, amit a Rákosi-korszakban kidobtak. Találásunk nagyjából egybeesett azzal, hogy Szilánki bácsi és néni, de inkább a néni, mint a bácsi egy nagyzsebkendőnyi kertet varázsolt spájz- és vécéablakuk alá a betonudvaron. Ebbe a kertbe ültettek egy szőlővesszőt, locsolták igen becsületesen és őrizték még inkább becsületesen. A szúnyogháló mögül lesték, hogyan növekedik a csemete, és elég zavartalanul növekedik-e. Azt még csak elviselték, hogy gyufaport robbantgattunk, melyet előzetesen szekrénykulcs lyukába tömtünk, beleillő szöggel lefojtottunk, madzaggal a kétféle fémet meghurkoltuk, s a zsineget lóbálva falhoz sederítettük a hangicsálás végett. Az igazi lárma akkor keletkezett, amikor Gucogi a csővázat kinevezte szőlőtőketépő gépnek, és a kormány körbeforgatásával a villa is elkezdte pörgését. Úgy látszik a csapágyazásának nem volt semmi baja. Annál inkább Szilágyinénak. Kisüvöltött a vécéablakon: Guuuuuusztiiiii! Lemeccem a fejedet!!! Kb. abban a tónusban mondta, mint ma Lendvai Ildikó szokta. Erősítésként odazömült Szilágyi úr is a spájzablakba, és kontrázott a szúnyoghálón keresztül. Majd adok én nektek, csibész kölykök, mit képzeltek. Lett erre rikácsolás a házban. Sorra nyíltak ki az ablakok.  Hogy lehet így beszélni a gyerekekkel! Nem veszik észre, hogy csak játszanak! Csak tréfálnak. Dehogy tépik ki azt a növényt. Csak azt lesik, maguk hogyan reagálnak. Vén hülyék! Nem szégyenlik magukat. Ki hallott már ilyet! Addig ment té s tova a beszéd, a „bezzeg az én időmben” – „ezek a mai kölykök” s az ellenszövegek a fentebbi hangsúlyokkal, hogy Szilágyi úr megelégelte a lármát, és azt üzente mindenkinek: Na, ebből elegem van. Tőlem most már akár bele is sz.-hatnak az ágyásba. Mire az emeletről egy hang: – Minél többen... Hát így csillapodott le a piszlicsáré ügy, mely erősen hasonlított hangvételében a mai parlamenti dumákra. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy elfogult vagyok a srégvizavi alattunk lakó Szilágyiékra, hadd tegyem klasszikusan árnyalttá a róluk írtakat. Egyik gyerekrokonuk, a nálunk 1-2 évvel idősebb F. Gáborka arról volt ismert, hogy megette a kecskedrazsét. Meg is veregették a vállát mondván: Jó katona lesz belőle. Mégse gondold, hogy olyan hitvány pofák voltak ők. Az úr pl. kiválóan játszott harmóniumon. Igazán szívesen hallgattam, ha rajtakaptam a zenélésen. A történetke pedig azt igazolhatja, hogy a demokrácia végül is ellenáll a még oly szépnek látszó diktatórikus törekvéseknek is.                  

2. Szellemidézés
Valaha Tóth bácsi volt nyikorgós falépcsőházas épületünk házmestere, vicéje, takarító személyzete, pipázó kapadohányosa, aki macskát nyúzott, hogy dohányzacskóhoz jusson, s aki álmélkodva vette tudomásul, hogy lám ez a gyerek – ez én voltam – zsinórírással bír írni. Ezen meg én álmélkodtam el, mert a kötött betűket már ismertem (tehát 1954. tavasza lehetett), de soha nem találtam volna ki, hogy ez zsinórírás. Szóval Tóth bácsi amolyan mindenes volt a házban. A kertet is ő gondozta. Kőlali Huhika (Kőhalmi Zsuzsika) pedig, aki selypes kislányka volt, odaállt mellé és megkérdezte: Tógá micsinyá, kapááá? Miért, miért nem, úgy értettük, (ahogy akartuk): Tógá (tóth bácsi), micsinyá kakááá? És jót röhögtünk anális poénünkön, Tó bán és Huhikán.
De nem ezért kezdtem vele foglalkozni, hogy ezeket elmondjam, hanem azért, mert rendesen ivott is az öreg, és akkor egy másik emberré vált. Talán – mint Huck apjának – a delírium az agyára ment. Mert történt egyszer, hogy a mindig homályos lépcsőházban a falépcsőket maszatolta mindig poshadt szagú felmosórongyával, talán épp ott ahol Bundics úr az ötkilós kalapácsnak az ügyeletes vándorpatkány fejére való pottyantásával sikeresen pontot tett eme űzött állat életének a végére, és ott, ahol a pipa füstje csak még sejtelmesebbé tette az árnyakat. Egyszer csak (plötzlich) néhány gyerek ezt mondta síri hangon: Mi vagyunk a szellemek, jönnek a szellemek, itt vannak a szellemek. Az öreg berezelt, de annyira azért magánál volt, hogy lejöjjön az első emeletre. Becsengetett, és panaszolkodott apánknak:
– Doktor úr! (így titulálta apánkat, merthogy jogi doktorátusa volt) – Azt mondták nekem a gyerekekek, hogy jönnek a szellemek!
– És maga elhitte? – tromfolt apánk.
Tóbá csak nézett maga elé, mert maga se tudta, ijesztgették-e, avagy tényleg itt vannak a szellemek.
Végül is a történet nem túlságosan jelentős, de amikor kirendelt provokatőrök géppisztolysorozattal próbálják lerombolni fővárosunk egyik büszkeségét, az egyébként mindig jól őrzött rendőrpalotát, akkor én is megkérdeztem a hírt véve: ti átláttok-e a szitán, vagy hat-e a média által terjesztett kábítószer, és elhiszitek, hogy itt jártak a szellemek?  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr365167431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása