Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.03.20. 10:48 emmausz

Hiányoztam... hiányoztál, mi hiányzik?

Ha magányosnak érzed magad, ne fizesd meg adódat, s hamarosan kapsz egy csomó levelet – javasolja egy régi amerikai közhely. Ha hozzászoktattál néhányakat ahhoz, hogy olvassák blogodat, elég, ha kihagysz egy-két napot, s máris rád figyelnek: Mi van ezzel az emberrel? Tudom, adósa vagyok mindenkinek a tegnappal. De mi van akkor, ha négy napig otthon robotolsz, mert összetákolt ünnepek vannak, s ez különmunkára igen kiváló, majd megérkezel, s az otthon végzetteket ki kellene nyomtatni, a beérkezett cikkeket ki kellene javítani, majd ki kellene nyomtatni, újabb adagot szkennelni, olasz-nyelvű levelet emailben feladni, levelet postán feladni, magyar nyelved délutánra kilógatni, s akkor még meg se írtad a jegyzőkönyvet a magaddal hozott vázlat alapján, mert egyszerűen nincs rá időd. Tegnap az egész műszakban dolgoztam. Ez történt velem. Egész nap írtam, ezért nem értem rá írni. Így van ez most is. Ilyenkor marad az iratsöprés. A korábban összerakott morzsákat beemelni az aktuális naphoz. Hátha még nem fonnyadtak. Hátha eladhatók, mint a Rákosi-korszakban a savanykás-vizes orosz típusú kenyér (tepsikenyér), melyet a helyi szatócs így értékelt: „Nem meleg, de friss! Krausz kartárs is ezt viszi haza!” És most körülnézek, mi van kész, ami talán már nem meleg, de még friss:
*** 

Ha valaki megkérne: Jelöld egytől ötig, hogy mikor voltál boldog életedben, azonnal rávágnám: egytől ötig zavartalanul, később is hosszabb-rövidebb ideig.
* * *

Elhasználódott Hajdúsági-EAG mosógépünk. Lecseréltük.  Bost egy vadonatúj Boschógéppel bosunk.
***
Minden vásárláskor átélem. Nem könnyű. Veszünk és veszünk dolgokat.
Mi ül rajtunk?
Lélektani tény, hogy akinek baja van, könnyíthet magán, ha vásárlásba kezd. A mintaszöveg kb. így hangzik: Mennyire vagy depi? Egy tízdekás csokira egy szoknyára vagy egy nyári ruhányira? Adódik a gondolatsor: A rossz közérzet vásárlásra ingerel.- Soha nem volt még az országnak olyan rossz a közérzete, mint éppen most. Se múltunk tiszta képe (csatlós nemzet, fasiszta bagázs) se jelenképünk (tartópilléreit éppen mostanában rugdossák ki), se jövőképünk (mikor dobnak ki bennünket az EU-ból, az eladósodás disznóságai elmismásolva, mint egy fekete doboz, olyan ismeretlen).-Az infláció is vásárlásra ingerel. Ezek miatt egyre többet dolgozunk. Ettől egyre depressziósabbak leszünk.-Ez pedig újfent impulzusvásárlásokra ingerel.-Ez a pörgő spirál pedig nem szakad meg. Tapasztalatból mondom: egyre nagyobb összegeket hagyunk az üzletközpontokban. Miért? (Persze, az infláció!)
Mert nekünk állandóan hiányzik valami? Igen.
NEKÜNK ÁLLANDÓAN HIÁNYZIK VALAMI.
Ezen érdemes (?) elgondolkodni.

Látszólag az a helyes magatartás, hogy dobd el, cseréld le energiatakarékosabb, zöldbarát, korszerű, sokszorosát tudó vackokra energiapazarló, környezetkárosító, egyéves, tehát elavult, keveset tudó masinádat. Meg ne javítsd, mert csak magadnak teszel rosszat. Ne szedd szét, mert egészben kevesebb helyet foglal a szemét, mint ha darabokban szórnád szét. Használható alkatrészek? Kinek, minek? Mindent egyben megvehetsz, s olcsóbban, ha komplett dolgot vásárolsz, mintha egy-egy alkatrészt cserélnél. Stb, stb. Ezek a beszédek általánosak, de engem nem nyugtatnak meg. Tömörkény István, Móra Ferenc népe egészen más igazságokat ismer.
M2. Szovátán segíti az oda összegyűjtött, kallódó gyerekek életét. Mert soha a világon ennyi nyomorúság nem körítette az egyre szaporodó emberiség életét.
Ennek legalább az egyik oka a féktelen fogyasztás, pazarlás, az életlehetőség elfogyasztása mások elől.
Azt hiszem, nincs erősebb önmérséklet (jó, legyen a neve böjt) a nyugati civilizáció, a fogyasztói társadalom számára, mint hogy féken tartsák a magukban fel-fellobbanó harctéri idegességet, mely minduntalan újabb vacakok megvásárlására kapacitálja őket (rendben van: engem - na meg - lehet, hogy téged is).

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr325167458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása