Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.04.16. 16:56 emmausz

„Megmondó emberek”

Semmi se válik igazzá attól, hogy le van írva. (Legyen ez a XX. számú mickeyáda.)
Mert mit is olvastam. Valamikor régen azt, hogy Yehudi Menuhin szerint Bach zenéjét könnyű fütyülni.
Más alkalommal megállt bennem az ütő. Debussytől idézi valaki: Bach olyan zenéket írt, melyeket egyáltalán nem lehet fütyülni.
Lám. Lám. Hát fütyülök rájuk.

1. Ma kézbe kaptam Hegedűs Endre zongoraművész könnyen olvasható könyvecskéjét, mely tulajdonképpen egy vele készült interjúsorozat papírra merevített változata. Szól erről-arról. Az ő „megmondó embere” Hans Bülow zeneművész, aki imigyen szóla: „Kezdetben vala a ritmus.” Addig igaz csak, hogy kezdetben vala. Mélységesen egyetértek vele, folytatja Hegedűs. Nos, mélységesen nem értek egyet vele – mondom én. Miért éppen a ritmus? Miért nem a dallam? De miért is a dallam, miért is akármelyik. Miért régebbi a fakopáncs fatörzsveregető ritmusa, mint a feketerigó éneke. Miért? Ki a megmondhatója, hogy a szél gerjesztette erdősusogás -zúgás felhangjai, az ember kifeszített pofáján arcbőrének avagy éppenséggel fogainak pöckölgetése különféle nagyságú hangűrök mellett később volt-e, mint a bordacsontokon végighúzott fadarab ütemes kattogása? Maradjunk abban, hogy egyik se. Egyszerre voltak, mint a megtestesült ember lelke, a lelkesült ember teste. A zene elemeinek nincs prioritása. Egyszerre alkotják a zenét. Persze a jazz-ben a ritmus dominál, de pl. Mahlernél nemritkán a dallam.

2. Olvasom megszakításokkal az előzőnél lényegesen nyögvenyelősebb Solohov-könyvet: Még nem jutottam a végére, így nem tudom, ő maga is ilyen-olyan ordas eszmék játékszerének tekinti-e az embert, vagy csak az érzékeny ember finom rezdülésével rögzíti, amit tapasztal. Mindenesetre gyanús, hogy van némi propaganda íze. Mit olvasok? Pl. azt, hogy a vörös Miska Kosevoj szabad elvonulást ígér a falubeli Petro Melehovnak és társainak, majd lepuffantja. A fehérek, a vörösök taktikája ugyanaz: A foglyokat az erdőn keresztül hajtják, s alkalmas helyen kivégzik. Olykor megkínzásuk után, vagy éppen halálra kínozva. Több ízben sugallják a harcoló felek megmondó emberei, hogy irgalmatlanok legyenek az ellenséggel. Egyet idézek közülük: „Lelepleztük, a kulákot, hogy ellenünk mesterkedik? Minden teketória nélkül falhoz állítani…Vagy ők minket, vagy mi őket!” Megjegyzem, hogy a kozákok (a fehérek is és a vörösök is) mind vallásos ismeretekkel rendelkeztek.
A Csendes Don világa, alapvetően mégis az irgalmatlanság világa. Sajnos máig nagyon hangosan benne van a világ valóságában a kíméletlenség. (Ld. háborúk, harc a pénzért, harcok a médiában).
Ha az írók követésre méltóként kínálják az irgalmatlanságot, cinkosai ennek az ördögi körnek. Ha elítélendő magatartásként, az már más. De vajon igaz emberek-e az írók, avagy sokuk megfizetett propagandista? Nagy a felelősségük. Mert máig folyik a harc az ég és a föld között. Az ártatlanok és az erőszakosak között. A védtelenek és a hatalom megszállottjai között. Nem vitás, mi lesz a vége, de hogy az mikor lesz, s addig mi lesz?  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr675167482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása