Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.04.24. 08:12 emmausz

Környezet mint az életszentség fokmérője

A megfogalmazás érdesebb, mint amit tőlem megszokhattatok, de mondandója érdekes, és szerettem volna, ha megmarad Böjte Csaba rövid gondolatmenete a szentté levés nem is olyan könnyen megvalósítható valóságáról. Álljon ma itt egy rövid kivágás a vele készült interjúkötetből:
„Attól függ a ma­gyar nemzet jövője is, hogy egymásból ki­hozzuk-e a szeretetet.” Ilyen nagy hatalom a szeretet?
Ha ugatva rám ront egy kutya, felve­szek egy követ, s „jámbor” emberként do­bálni kezdem, hogy megvédjem magam, a kutya, a maga agresszív magatartásával belőlem is agresszív embert formált. Ha egy kiscica közeledik, s odadörgölődik a lábamhoz, lehajolok – észre sem veszem, ­s már cirógatom, játszom vele. A cica ma­gatartása egy másik embert hozott ki belőlem. Sosem felejtem el, egyszer két öreg mamát próbáltam összebékíteni. Minden­félét mondtam, de ők csak veszekedtek tovább. Egyszer csak a szomszédasszony behozta kéthónapos pici gyerekét, s mind a két öregasszony föléje hajolt. Tutyus-­mutyus, úgy turbékolni kezdett a gyerek­nek a két hárpia, hogy öröm volt nézni. Egymásból a vadállatot hozták elő, de a kisgyermek mindkettőből érzékeny, szép lelket váltott ki. Bennünk él mind a kettő. Rajtunk is áll, hogy mit tudunk egymás­ból kihozni. Maximilian Kolbe mondta, hogy az szent, aki környezetét szentté tudja tenni. Akkor vagyok én szent, ha Ön mellettem jobbá lesz, ha több lesz, ha gazdagabb lesz. Ha Ön mellettem hitvá­nyabb lesz, ha üvöltözik, akkor nagyon messze állok én az életszentségtől. Ha egy politikus szóba áll velem, s utána „üvöl­tözni” kezd, úgy nem jó úton járok. A környezet nagyon komoly fokmérője az életszentségnek.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr885167489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása