Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.05.17. 09:24 emmausz

Tűnődések

A jó nevű előadó sok mindenről beszélt, ezekből két számomra érdekeset választottam ki, hogy eltűnődjek rajtuk egy kicsit. Az egyik érzékletes megfogalmazása a szeretőképesség. Ez magyarul kb. annyit jelent, hogy arccal a szeretet felé, arccal a szolgálat felé – mégpedig készség szintre begyakorolva. A rendelkezésre állás készségét jelenti. A szeretőképesség a szeretetre való éberséget jelenti. Azt a fajta rugalmasságot, mely képessé tesz arra, hogy jó ütemben hagyjak fel a saját akaratom követésével, ha a nagyobb szeretet ezt kívánja, ha a mások szolgálata ezt kívánja. Ez alighanem cserkészes tevékenységekkel indul, átadom helyemet az idősnek, bekötöm a cipőjét, mert nem tud lehajolni stb. Valószínűleg oda tendál, hogy nem keresem jobban saját érdekeimet, mint a másét. Érdeklődést mutatok a másik iránt, azaz közösségbe lépek vele, de mindig vigyázok arra, hogy át ne menjen ez a készséges magatartás tapintatlan beavatkozásokba. Tudni kell visszahúzódni is. És ez még talán nehezebb, mint a nyitás.

A másik a töretlen életút végén megjelenő bölcs megelégedettség (kvázi megelőlegezett üdvösség). Az előadó szerint ez jellemzi az idősek zömét. Kisebb részük boldogtalan. Nekem erről legelőször H. Böll Bús a képem c. novellája jutott eszembe. A főhős hol jókedvű, hol nem az. Mindkettőért meghurcolják. Aztán eszembe ötlenek azok a szentek, akik nem voltak megelégedettek. Pl. Lisieux-i Szt. Teréz, akinek nem sokkal halála előtt olyan erős hitbeli kételyei támadtak, hogy naplójából törölték, majd csak jóval később engedték ezt a részét is közölni, de a nagyon magvas gondolatokat papírra vető Halász Piusz esete is hasonló, akinek utolsó írásai olyan pesszimisták, hogy nem is publikálták őket, és még sorolhatnám. László Gábor naponta elmondott frázisa: Esz a fene, az a jó! Pálos Antal SJ nevéhez fűződő szólás: Meg kell dögleni! Persze ezeket jól kell érteni. Mindenesetre az a véleményem, hogy a Szegletkőbe kapaszkodva, a szőlőtőbe beágyazódva, a jó Pásztort követve biztos reménységben élve a felszínen vagy alatta egy csendes derű hathat át mindnyájunkat, akik visszatérően kérjük is, hogy ez a kötődés soha fel ne szakadjon. S akkor túléljük a kemény hullámzást, az ordító vihart, a kínzó fáradtságot, a szükséget, a megpróbáltatásokat. Nevezzük kivételesen kihívásoknak, bár meglehetősen utálom ezt az amerikai szót, mert magam sose hívom ki a sorsot magam ellen, hogy bebizonyítsam, milyen fenegyerek vagyok.
Előadás alatt két újszövetségi szöveg ugrott még be. Egyik: ...most
Isten fiainak neveznek, és azok is vagyunk..., de hogy mik leszünk, az még nem nyilvánvaló” (1Jn 3,1sk). Ezzel azt szeretném mondani, hogy az embernek némi óvatosságra szüksége van az elégedettséget illetően. Annál is inkább, mert az Apostol (Pál) így figyelmeztet (és ez a másik szöveg): Aki áll, vigyázzon, hogy el ne essék. (1Kor) Hát igen: Ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól. Ámen.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr185167521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása