Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.08.13. 14:18 emmausz

Gyűszűvirág?

Isten teremtette a gyűszűvirágot. Hengeres tölcsérformájú szirmoktól ölelt bibe és porzó lakik benne, meg némi nektár is mézesmadzagnak a méh számára. Ugyancsak az Isten teremtette a méhet is. Kefécskékkel a lábán. Azért adott neki szívó szájszervet, hogy a nektárt képes legyen kiszippantani vele. Azért adott neki szőrös lábacskát, hogy a virágport felvegye. Azért tette ragadóssá a pollent az Isten, hogy a méh lábához jobban ragadjon, mint a portokhoz. Azért tette még ragadósabbá a bibeszemölcsöt, hogy a kefécskéről eredménnyel átkerüljön a pollenszem a bibeszálra. És ezzel kész a körforgalom.
Most már, ha a kecske le nem legeli, ha a turista bakancs el nem tapossa, ha a jégeső el nem veri, ha a bokáig érő pocsolya meg nem fullasztja, ha a villám nem csap bele, ha a nap nem szikkasztja csontszárazra a mikrokörnyezetet, a talajt, akkor jó esélye van a létet rejtő magnak arra, hogy belőle újabb gyűszűvirág keletkezzen.
Persze lehet ilyeneket mondani, hogy az összes kihalt méh és darázsfajták azért pusztultak ki, mert nem fértek a gyűszűbe, mert simára borotvált lábuk volt, mert nem szerették a nektárt, mert ...
És azt is lehet mondani, hogy az összes nem méretes hengerré kunkorodó, túl rövid, alig ragadós, bibéjű, nem megfelelő konzisztenciájú pollent termelő portokkal rendelkező gyűszűvirágfaj elpusztult, mert képtelen volt szaporodását megoldani...
Ilyet is lehet mondani. A létért való küzdelem ideája sok mindent kibír.
Mégis érdekes ez, mert egyszerre kellett mindezeknek a megfeleléseknek kialakulni, különben a szimbiózis egyik tagja se élte volna túl.
Hiába fejlődött volna ki a mostani méretű virág százezer évvel ezelőtt, ha csak 50 000 évvel ezelőtt kapott volna hozzá megfelelő méretűre fejlesztett méhet.          

Ez még akkor is igaz, ha a gyűszűvirág más módon porozódik be. Értsd jól, és konvertáld át arra a fajra, amelykre illik. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr65167597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása