Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.08.29. 09:30 emmausz

Örömdalok

Olyan a mennyek országa, mint a tökéletes dallam. Vannak ilyenek. Nem tudni, hogy miért azok. Azt gondolhatnád, hogy azért, mert egyházi dalok, dallamok, ritmusok, de nem így van. Ilyen tekintetben nincs egyenes ok-okozati összefüggés, tehát hogy egy dallam szakrális vagy profán. Vagy tele van örömmel, vagy nem. Viszont ihletett kreatúra, teremtmény, valakinek megélt boldogságában fogant, a boldog ember ihlette, és átsüt rajta letagadhatatlanul az öröm. Ha megpróbálod elemezni, ellenáll neki. Nem tudod igazolni, hogy azért vidám, mert felütésre indul, pl. a zulu kórus, a Siyahamba c., vagy hangsúlyosan, pl. Beethoven örömódája. Mondom, ellenáll az ízekre szedésnek. Maradjunk csak az örömódánál. Olyan egyszerű dallammenete van, mint egy sinus-görbének. Igen. Leginkább egy görbesorozathoz hasonlít. Persze attól még akár ócska dallam is lehetne, de nem az. Van benne félzárlat, egész zárlat, vannak benne szekvenciák, megfordítások, variációk, szinkópaszerű hangsúlyeltolódás is, de a legtöbb kevéssé sikerült dallamban is megvannak ezek, mégse jók. Talán egyfajta áradás teszi kiválóvá ezt a zenei periódust, mégpedig a hitből fakadó belső örömé, mely megállíthatatlan, mindent átjár, s mert a szív mélyéről jön, mert hiteles, sőt képes arra is, hogy meggyőzön téged is képviselt igazáról.
Nem lehet közel férkőzni hozzá, mondom. Az se kritérium, hogy egyszerű legyen a kompozíció. Az első példa pl. bonyolult, mégis jó. Közös tulajdonságuk, hogy kimondanak valami kimondhatatlant. Ne csodálkozz rajta, ha a szerelmes dalok között több ilyenre akadsz. Hogyne akadnál. A végtelen szeretet intimitására hajaznak ezek a dalok, miként az Énekek éneke is. Nem félni kell tőlük, hanem megélni, hogy Isten mást se akar, mint mindnyájunkhoz közel kerülni és átjárni bennünket teljes valójával. Sőt belülről kíván feltörni bennünk, hogy magával ragadjon Jelenvalóságával, örömteli életével. Hát ezt képezik le az evangéliumi hasonlatok, a mindent átjáró kovász, a hatalmasra növő mustármag, stb. De ezt jelenítik meg nekem az extatikus szépségű dallamok is, melyek a maguk módján tündökölnek, mint a tökéletesre csiszolt gyémánt, s melyek nem elemezhetők, csak átélhetők, felidézhetők, s valószínűleg örökzöldek. Örök kékek, örökös örömök közvetítői, visszfényei.

Örömdalok

Örökzöldek,
örök kékek,
örök földek,
örök szépek.

Örök sárgák,
örök barnák,
örök beige-ek,
szép visszfények.

Örök tettek,
örök dalok,
örök ölek,
örök karok.

...körülölelnek

 

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr725167619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása