Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2007.11.27. 11:11 emmausz

Arany, ezüst, bronz – Gesztusaink

1) Ma Dániel könyvéből vettük az olvasmányt. Érdekes akceptálni, hogy a Nabukodonozor (Nebukadnezár) álmában megjelenő pofa arany fejű volt, majd ezüstben folytatódott az alak, s még lejjebb bronzból volt. Ilyen régi (2500 éves) a fémek értékrangsora, melyet máig ebben a sorrendben használnak a sportolók teljesítményeinek elismerésére. Arany-ezüst-bronz.
2) Elméláztam mise alatt arról is, hogy mennyire nem éljük azt, amit mondunk, s azt sem, amit cselekszünk. Nem kellene változtatni a szövegeken, liturgikus mozdulatokon?
Van egy jezsuita anekdota, mely arról szól, hogy abban az időben, amikor még ostorozták magukat a szerzetesek, de már létezett tudományként a pszichológia, jelentkezett az egyik külföldi rendházba egy amerikai pszichológus. Jezsuita kívánt lenni. Amikor eljött az ostorozás ideje, a többiek diszciplínával verték magukat, ez meg egy párnát püfölt előszeretettel, és nem a saját hátát. Nem is lett belőle soha jezsuita.
Nos, amikor eljön a mea culpa ideje, lagymatagon érintgetjük a mellünket, nem is mindenki a bánatunk jeleként. Ez az érintgetés arra utalhat, hogy bűn nélküliek vagyunk, vagy arra hogy komolytalan a bánatunk. Érdekes módon annál a résznél, amikor azt mondjuk: Isten Báránya, te elveszed a világ bűneit! Szintén mellünket érintgetjük, (nálunk így szokták) de rosszul időzítve, mert inkább az ezt követő irgalmazz nekünk alatt kellene, de mi már az Isten Báránya alatt tesszük, amikor értelme sincs. Tehát szó sincs itt mellünk igazi veregetéséről bánatunk kifejezésére.
És a szövegek. Alleluja, mondjuk, és nem bújunk ki a bőrünkből. Sanctuskor még hozzátesszük: Hozsanna a magasságban! Ez olyan, mintha géphangon szavalnánk a Nemzeti dalt, vagy monoton egykedvűséggel énekelnénk: Sej-haj, dínom-dánom, húzzad muzsikásom. Vagy ezt: ihaj, csuhaj, ripityom, vagy ingyom-bingyom táliber, tutáliber máliber galambocska. Stb. Nem muszáj lelkesedni, de akkor minek ilyeneket fogalmazni. Nem válna inkább vérünkké az olyan temperamentumban megkomponált szöveg, amilyenek mi vagyunk? Őszintén fejezne ki bennünket, s mi is őszintébben tudnánk vele azonosulni.

 


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr395167719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása