Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.01.05. 12:49 emmausz

Elmentek...

Gárdonyi nem szerette a hosszú mondatokat. Azt hiszem, azért nem szerette, mert a magyarok rövid mondatokban szoktak értekezni, és ő is magyar volt. Az Egri csillagok egyik ilyen híres rövid mondata: Elmentek. Ezt azután még néhányszor megismétli különféle kommentárok kíséretében. Akik elmentek (ott speciel a törökök) maguk mögött hagyták a csendet, az űrt. Évfordulók táján ismételten felmerül bennem ez a kijelentés következményeivel – az űrrel és a csenddel – együtt.
Elment 47 éve apánk (dec. 18.), s ma nyolc éve anyánk.
Maminti – ahogy utóbb neveztük volt – sose volt hangos, mégis kiált utána a csend, és nagyon nagy az űr. Nem azért, mert nem válaszolhat az azóta eszünkbe jutott kérdésekre, hanem önmaga hiánya miatt. Egy ember többet ér, mint az egész univerzum, írtam nemrégiben, és komolyan is gondoltam. Nos ő hét ilyen, a világmindenségnél többet érőt vállalt el, szült meg, nevelt fel.
Egyik barátunk anyja, aki pedagógus, és maga is sok gyermeket nevelt, kiszámította, hogy egy gyerek elkísérése a felnőttkorig pusztán anyagilag egy jobb Mercedes autó árába kerül. És semmit nem számolt az ügyeleti díjért, a nonstop empátiáért, a falatok olykor magától való megvonásáért, a kellő időben való segítségekért, támogatásért, biztató jó szóért. Ez csak az étel, ital, ruha, eszközök s mindenféle rezsi. Esetünkben tehát hét Mercedesről van szó, nem is akármilyenről.
Az én felnevelésem még drágább volt. Egy jobb Mercedes, meg egy arany karóra. Egyszer elmondta a mama, hogy a háború utáni ínségben karórájától vált meg, hogy pelenkához jusson, hogy engem hozzájuttasson.
Róla egy regényt tudnék írni, de ez itt nem annak a helye. Csak az emlékezésé, bizonyos űré, a csendé, mert elment.
Elmentek.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr315167764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása