Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.03.26. 12:26 emmausz

A korrektor becsavarodik

Javítom a kéziratot és álmélkodunk. Az ember sokféle egyeztetési problémával találkozott már, mert különféleképpen variál a szent szerzők. Ilyen stílussal találkozom a könyvben, amely idéz is valakit. Kb. így:
„Mondom néktek, hogy mi, amikor azt tanítjuk, hogy ne csüggedj el, hanem jó szívvel forduljatok egymáshoz, nem azért teszem, hogy zavarba hozzuk egymást, hanem azért, hogy mindenkinek legyen azonos platformja a társalgásaitokhoz.”
Na jó, kicsit sűrítettem a szövegben vissza-visszatérő egyeztetési zűrzavart, a mondatban összevissza ugráló személyi viszonyokat. Arra azért jó, hogy ki-ki elképzelje, mit jelent, amikor lépten-nyomon bele kell kotorni a szövegbe, hogy valamennyire fésülten kerüljön utóbb a nagyérdemű elé. Legutóbb néhány idegen mondatszerkezettel hozott össze sorsom. Ezek ugyan érthetők, de nem így szoktunk beszélni. Mutatom: „Mi az, ami megérlelődött benned a csendben?” Mikor a 35. hasonlóval találkozom, azért, mint ne mondjak: zavar. Mert mi így mondanánk az Alföldön és a Dunántúlon: „Mi érlelődött meg benned a csendben?”
A „nehéz helyzetbe kerülsz” szókapcsolat szintén hiányzik a magyarban. Van itt ilyen, magad alatt vagy, rossz passzban vagy, konfliktusod van, kilátástalan a helyzet stb. Minden van, csak nehéz helyzet nincs. Akkor már inkább legyen egzisztenciális válság, amikor „lemegy a redőny”, nem látsz ki a bajból. Soroljam még? Minden van, csak az az átkozott nehéz helyzet nincs. Nincs, és kész.
Ugyanígy nincs sok segítséget kapsz, se nagy segítségedre lesz. Magyarul ezek jelentése leginkább a hasznodra lesz kifejezéssel írható le, mely viszont a nyugati nyelvekben nem létezik. Így győzködik egymást a különféle kultúrák, s hatnak oda-vissza. Ha arra törekszem, hogy azonnal értsék az olvasók a szellemi táplálékot, meg kell kísérelnem a legalapvetőbb, de visszatérő értelmezési nehézségeket okozó eltéréseket kiirtani.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr445167883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása