Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.03.30. 11:51 emmausz

Jankó és én

Jankó szerencséje a címe egy Grimm-mesének, melynek váza kb. ez. Jankó 7 évet szolgált. Kapott is érte egy fejnagyságú aranyat. Hazaindult. Megirigyelte a szembe jövő lovas kényelmes utazását. Cseréltek. A lovat később egy tehénre cserélte egy paraszttal. Majd, mert az nem adott tejet, egy másik emberrel malacra cserélte. Azt pedig félelmében egy hízott libára, mert azt súgta neki a ravasz eladó, hogy már keresik a tolvajt, aki épp egy ilyen disznót lopott, mint Jankóé. Ezzel a lúddal ballagott hazafelé, és úgy gondolta, nagyon is jól járt. Ekkor találkozott a köszörűssel, aki felkínálta cserébe a köszörűkövét, és még egy másik követ is felvett a földről, és Jankónak adta azzal: milyen jó lesz az neki szögeket egyengetni. Jankó ráállt erre a cserére is. Fel sem tűnt neki, hogy bolondnak nézik. Hiszen saját maga is felvehetett volna egy értéktelen kavicsot. Két követ cipelt hát, míg egy kúthoz nem ért. A kávára rakta a köveket, melyek azonnal beleestek a kútba. Jankó immár megkönnyebbülve folytatta hazafelé az útját.
Nekem az adja a mese aktualitását, hogy van egy mindennél hangosabb ünnepünk. Azt kiáltja világgá, hogy Isten a tőle telhető leggazdagabban megajándékozott bennünket. Élettel, világgal, szeretettel, egy végtelenre nyíló boldogság ígéretével. Mi pedig találkozunk a lovassal. Legyen ez a paripánál gyorsabban száguldó híradástechnika, a tömegtájékoztatás reklámostul. Elcseréljük ezt a mindenkit gazdaggá tevő kincsünket amarra. Vagy a tehénre, mely engem a vagyonosodásra emlékeztet, vagy a disznó szerencsére (és hányféle szerencsejáték kísért meg bennünket), vagy a jólétet jelképező kövérre tömött libára, vagy a köszörűkőre, mely nekem a szakmai karriert jelképezi ebben a jelenetben, vagy éppen filiszterek leszünk, mint a mindenét ellinkeskedő Jankó?
A kérdések kérdése: Vajon kitartunk-e mindent felülmúló kincsünknél, vagy elcsereberéljük Jankóként erre-arra, üveggyöngyre, gagyira.
Ez a kérdés, mellyel szembesülnünk kell, s melyre kinek-kinek becsületesen, és felelősségteljesen válaszolnia kell egy csendes percében.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr595167887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása