Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.04.11. 08:55 emmausz

Sorozatok

A transzverzális hullámok (képi ábrázolása pl. a szinusz-görbe, föl-le mozgó, haladó hullám ez) mikortól nem tekinthetők már annak? Ha a hullámzás mértéke túl sekély (kicsi az amplitúdója. De milyen kicsi?) akkor is hullám még az egyenestől alig kitérő valami? A longitudinális hullámok (sűrűsödések és ritkulások, ilyenek a hanghullámok) meddig azok. Az infrahangok rezgésszáma 20/sec alatti. De infrahang-e, ha félévenként jön egy sűrűsödésre ritkulás? Végül is sorozatokról van szó. Mi tekinthető határesetnek a hullámok vonatkozásában?
Jelenlegi munkahelyemen csaknem tizenöt éve dolgozom. Vannak itt is sorozatok. A 29-es busszal és a HÉV-vel kb. ötezerszer tettem meg az utat oda vagy vissza. Kb. 450 napot töltöttem szabadságon, kb. 10-et betegen, kb. 8000 kávét ittam meg ez idő alatt, kb. 2500 misén vettem részt, és ugyanennyiszer ebédeltem az itteni ebédlőben.
De vannak igen ritka sorozatok is. Évente két szerkesztőségi értekezletet tart a lapunk. Ezek szerint kb. 30 alkalommal vettem tepertős pogácsát a péknél a Kolosy téren. Ez idő alatt kétszer húztam meg fogóval a miséző kelyhet, mert kezdett szétcsavarodni. Még ritkábban cseréltem ki az elkopott kulcsot a mosdóban. Ez egy ízben fordult elő.
A tizensok év alatt egyszer mentem nyugdíjba.
Mostanság foglalkoztat valamennyire a jövő. Extrapolálni nem érdemes, és nem is lehet. Kérdések maradnak hát a kérdések: Vajon még hány alkalommal közlekedem Aquincum és a Pasaréti tér között, még hány kiló pogácsát fogok venni és hányszor, hány napot fogok még dolgozni, hányat töltök betegállományban, hányat szabadságon, hány kulcscserére lesz szükség, és vajon újra össze kell-e csavarozni még valamikor a szétesni készülő miséző kelyhet?
Lábjegyzet. Mikor kikerestem az infrahang Hertz-számát, (20–22-nél kevesebb/sec) érdekes adathoz jutottam: A mérések során az infrahang frekvenciájára 18,98 Hz-nek adódott – pontosan az a frekvencia, aminél az emberi szemgolyó vibrálni kezd. Ez hallucinációszerű kettős látást eredményez. Ugyanígy érdekes, hogy a tigris támadáskor nagyot ordít. A tigrisordítás egy része szintén az infrahangok tartományába esik. A megtámadott nem hall semmit, de a rémülettől megbénul. A rémületet az infrahangok keltik benne. Hát ennyit megérdemelnek az infrahangok, amelyekből egy kukkot se hallunk.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr45167903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása