Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.04.14. 09:43 emmausz

A világegyetem és én

A Big Bang, a Nagy Bumm ezelőtt 15-20 md éve történt. A semmi kiterjedés szétrepült (nem mondhatom, hogy az űrbe, mert még az se volt, mindenesetre lett, csakúgy mint az idő, melyről már Szent Ágoston is megmondta, hogy együtt keletkezett a világegyetemmel. Az ősrobbanás elmélete tartja magát, mert mindmáig távolodnak az égitestek egymástól. Érdekes módon A. Fridman (orosz) szerint feltehető, hogy annyi anyag van az univerzumban, hogy tömegvonzása a tágulást képes megállítani, és visszafelé indul a folyamat. Pulzál szerinte a világmindenség, vagy ahogy ő mondja: oszcillál. A megállást követően ugyanannyi idő múlva nullává zsugorodik (ezt nevezi a „Nagy Reccs”-nek), hogy elölről induljon a tágulás végtelen számú ismétlődéssel.
Mit tehet az ember, hogyan fordulhat ahhoz, aki az idő kezdete előtt elindította a teret az időt, az anyagot, a belőle sarjadzó lelkeket útjára. Mit tehet, mit mondhat Neki?
A reggeli misén áldozáshoz ilyeneket éltem meg. Ha komolyan hiszem, ami van, ilyesvalahogy viszonyulok hozzá: Szólítalak én, aki 15 md éves anyagokból állok, akinek a teste periodikusan veszi környezetéből az éltető levegőt, hogy eljusson az éltető oxigén szívéhez, hogy az eljuttassa minden sejtéjéhez, az agyához is, mely reflektál, mert él benne a lélek, és tudomása van róla, hogy akit magához vett, annak lényege a végtelenség. Mert Ő előbb volt a világnál: az időnél a térnél, az anyagnál. Már akkor egy volt a Teremtővel, aki a nagy bummot akarta, és a Lélekkel, aki ott lebegett a sötét vizek felett. Ő maga az Ige volt (van), aki Kezdetben volt, és az Istennél volt, és Isten volt az Ige (és van). Megtestesült, hogy a teremtést visszavigye az Atyához. Hogy az embert visszavigye az üdvrendbe. Hogy az öröktől fogva elgondolt lelkek megtestesülésük után földi pályájuk végén visszatérjenek ahhoz, aki megálmodta létüket.
Most, amikor a végtelen találkozik a 15 md éves anyagba burkolódzó lelkes valósággal, mit is mondhatna utóbbi az előbbinek? Kérheti pl., hogy pl., hogy áldja meg a földet az Isten, mert az ember bolond módon megpróbál a saját feje után menni, és az kevés ahhoz, hogy megmaradjon a teremtés. Kérheti, hogy vezérelje a Gy. M.-nak nevezett lényt úgy, ahogy neki tetszik, mert Ő ismeri emennek a küldetését, azt az utat, melyet be kell járnia. Kövéren vagy soványan, 20 év alatt vagy öt percen belül. Egészségben vagy látszólagos tehetetlenségben. Énemre ismert magam állok a Végtelen rendelkezésére. Ennél több nem fért bele, mert további történések következtek, majd végül az elbocsátás. A számítógépet kinyitva Sz.M. blogjában olvasom [Én is írhattam volna, annyira belőlem is szól. (Persze nem írhattam volna, mert ott se voltam a koncerten.)]: »Tegnapelőtt: az Accord Vonósnégyes. Egy Beethoven kvartett egyik tétele, aztán két Schubert. Hogy van az, hogy élő zenét hallgatva majd mindig a torkom elszorul a gyönyörűségtől? Vagy nem is tudom, mi történik, de valami nagy jóság. Egészen mást hall az ember, mint amikor egy profi hangfelvétel szól a hangfalakon. Egyrészt persze az "egyidejűség" gyönyörűsége, hogy ott, akkor születik valami. De egyszerűen – azt hiszem – a hangok mások.«  Nagyon élnek bennem azok az érzések, melyeket szavakba önt a festő (Szűts Miklós), mert tegnap kétfélével próbálkoztam: olvasni valami irodalmat (nem sikerült, mert többször belealudtam), majd a hangok világába merültem. Rámentem a surfradio.de net-lehetőségre, és csakugyan szörföltem. Egy olasz adó, magát slágerrádiónak titulálja, de Mozart Kis éji zenéjét csíptem el felébe-harmadába. Nagyon igényes előadás volt, szépen szóltak a szólamok és nem nyomták el egymást. De tetszett egy görög népdalféle is. A zene fülünknek szóló aromákat tolmácsol. szavakba nem foglalható valóságot hordoz a váltakozva hol harmonikus, hol disszonáns dallamokkal, ritmusokkal. Sokszor elgondoltam: Hányféle érzékünk lehetne még, és azokkal miféle tisztaságok, finomságok, lélekrezdülések volnának nyakoncsíphetők? Miért nincsenek, hány dimenzió kell befogadásukra, milyen érzékszervek? És ha most nincsenek ilyenek, lesznek-e valaha?
Talán.
És most munka...

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr435167906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása