Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.04.16. 09:16 emmausz

Az öröm kiárad az egész földre

Nekem a megélt húsvétot az ebben az időszakban mondott prefáció szavai adják vissza legérzékletesebben: „A húsvéti öröm kiárad az egész földre, a nagyvilág örvendezve ujjong, a mennyei erők dicsőséged himnuszát zengik: Szent vagy [azaz Isten]...!
Ma a mise alatt megint eszembe ötlött, hogy áldást kérjek azokra, akik itt az utcán elhaladnak, itt laknak vagy éppen autóval átvágnak a Sodrás utcán.
Persze ez csak egy erőteljesebb rájuk gondolás, mert minden mise az egész világ üdvéért szól: „Fogadja el az Úr kezedből ezt az áldozatot... mindannyiunk és az egész világ javára.” Ezek után végül is már mindegy, hogy kiemelem-e vagy nem külön a pápát, a püspököket, papokat, vagy mint ma – az egyik jezsuita közösséget, hiszen már eleve mindenkinek a hasznára kértük a miséből fakadó áldásokat. Ettől olyan emberi? Vagy nem gondoljuk komolyan, amit egyszer már kértünk? Csak úgy mondjuk? – Is, nem jellemző – mondanák a barkochbázók.
A cikornya nem kedvemre való: Ez hangzott el mise végén: „Add, hogy Soubirous Szent Mária Bernadett példáját követve Jézus szenvedését hordozzuk halandó testünkben, és minden igyekezetünkkel hozzád ragaszkodjunk Krisztus, a mi Urunk által. – Ámen.” Igaz, hogy a ragaszkodjunk után pont volt, de a hiányos mondattal sem értelmesebb. Nagyjából ezt jelenti: Bernadett példájára Krisztus által Jézus szenvedését kérjük – bizony. Ez nem belőlem jön. Húsvét van, pünkösd lesz – és még nem felejtettem el a prefáció szövegét –, amikor is az öröm kiárad az egész földre. Hát hadd áradjon zavartalanul az az öröm, s szóljon hangosan az ének!
* * *
Áldások. Az áldások jelentősége ebben az országban, ahol olyan cifrán káromkodnak sokan, tán még nagyobb jelentőségű, mint másutt. Amennyiben Isten akaratával egyező tartalmú jónak a kívánása ez valakire, valamire. Szemben halad a szitokkal, az átokkal, a káromlással.
Megszoktam őket, és arra törekszem, hogy belülről szóljanak, s ne aljasuljanak szólamokká.
Ha egy nyomorultat látok, sokszor így reflektálok a látványra: Áldd meg őt! Ha kismamát: Áldd meg őket! Ha eszembe jut egyáltalán: mindenfélékért szoktam áldást kérni. Pl. utazás előtt az eredményes célba érésért. Majd utána: Köszönöm. Mint az a focista, aki a lőtt gól után felnéz/felmutat az égre (vallásos gladiátor).
* * *
Ha én szerkesztenék egyházi lapot, rovatot indítanék ezzel a címmel:
Isten szereti a ... (és akkor jönnének lapszámonként kifejtve, hogy kiket szeret)
– hajléktalanokat
– proletárokat
– megvetett rasszokat
– betegeket
– fogyatékosokat
– bűnösöket
– szenteket
– hontalanokat
– magányosokat
– gyerekeket
– csúnyákat, stb.
Indítanék egy sms-sorozatot is. Talán 160 leütés volna a címe.
Ide jöhetnének rövid aforizmák, szállóigék, egy-egy rövid tanítás. Ideírok példaképpen egy általam kiötöltet:
„Az ima a legmobilabb kapcsolatlehetőség. Nem merül le az akku, van elég térerő: összeköt Istennel és a szentekkel, 0–24h-ig ingyenes; és éltet ez az erőtér.”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr515167908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása