Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.05.11. 10:03 emmausz

Ma reggel. . .

Ma reggel a rádióban röviden a keresztények három legnagyobb ünnepe neveztetett néven. A karácsony, a húsvét és a mai: a pünkösd. A Messiás születését, eljövetelét várták, de később se ismerték fel, ezért következett be húsvétkor kereszthalála s – hisszük – feltámadása. Pünkösd pedig történt az apostolokkal. Ma mindháromnak az emlékünnepe van különféle intenzitású megélése a visszaemlékezések hozadékaként.
A történet arról szól, hogy az apostolok a nőkkel együtt szoktak volt imádkozni a cenákulumban. Velük Mária is. Erre az imádkozó közösségre tört rá a Lélek szele. Gondolom, nem azért imádkoztak, hogy legyen már pünkösd, csupán az imádkozók megtapasztalták, hogy milyen az, amikor van.
Profán hasonlattal érzékeltetem. Ha kártyázom, és olyan a lapjárás, amilyen, több-kevesebb izzadsággal átlagos eredményem lehet. De ha kiváló a lapjárás, és tartósan az, akkor fütyörészni kezdek, lendületbe jön minden belső tartalékom, aktivizálódnak sajt energiáim is, és könnyedén nyerem a partikat, anélkül, hogy belefáradnék, anélkül, hogy munkára emlékeztetne ez a tevékenységem a leghalványabb mértékben is. Hát ilyen lehetett az, amikor a – talán már nyomott kedélyű – apostolokat megszállta a Szentlélek. Felpumpálta őket, mint a vegyi anyag a szitakötőt, még mielőtt megszilárdul a kitin, hogy szárnyra kelhessen. A lárva nem akarhatja, hogy szitakötő, tiszavirág vagy cserebogárrá fejlődjön. A fa nem akarja, hogy virágba boruljon, de kell hozzá saját programozott anyaga, specifikus tulajdonságai. Az apostolok sem készülhettek fel a korábban sose volt ihletettségre, karizmákra, csak éltek vele.
Nekem Illés próféta és a baál papok manőverei mindennek az előképeként ugrik be. Mi történt ott? Isteni beavatkozás – Deus ex machina. A baál papok naphosszat próbálták rávenni bálványukat, hogy eméssze el áldozati adományukat Baál. Nem történt semmi. Illés pedig az igaz Istenhez fordult, hogy nyilatkozzon meg. És egy villám azonnal elemésztette az áldozati állatot. Mert „pihentében is megad minden áldást az Úr annak, akit szeret”. (126. zsoltár) Az utolsó két szót szeretném úgy érteni, hogy annak, akinek akar, annak, aki vele egy ütemben mozdul, annak, aki képes felismerni az Ő akaratát. És ez nem könnyű.
De ha sikerül, akkor könnyű lesz a nehéz, akkor színes lesz a szürke, akkor úgy megindul az ember, mint aki négy kávét ivott, akkor meglódul a fantáziája, akkor nem bír magával, mert mindenkinek el kell mondania, hogy miért veti szét az öröm. (Vö. Az én igám édes, az én terhem könnyű.) Ám ezt nem akarhatja, mert nem követelheti ki, csak megtapasztalhatja, csak történhet vele. És akkor fütyörészhet, mert nyerőre áll. Állapotszerűen.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr265167942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása