Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.05.24. 11:29 emmausz

Duett

Az 1930-as években jegyben jártak. Úgy vélték, hogy nagyon is összeillenek. Minden lehetőséget megragadtak hát, hogy az élet legkülönfélébb területein bizonyítsák, őket az Isten is egymásnak teremtette. Lefényképezték egymást maszkokban, beöltöztek Rómeónak és Júliának. Beálltak úgy, mintha egy együtt látott színdarab figurái volnának. Egész érdekes jeleneteket jegecesítettek fényképekre.
A fiú, a „Feketerigó”, jól hegedült, és jól énekelt is. Olykor operaáriákat is végigdalolt. Kissé mulatságos volt műpátosza: Gesztusokkal próbálta áthidalni az énektechnikai űröket. Rendszerint nem sikerült tehát természetesre vennie a figurát. Amolyan kórusban még elégséges kaliberrel énekelgetett. Egy híját ismerte öröminek még, duettet szeretett volna énekelni az ő kis jegyesével, Csurival, akinek pedig annyi énekhangja sem volt, mint a verébnek.
A vőlegény ezért olyan kórusművet választott, mely minimális tudással előadható. Csakugyan a választott műben egyenletes négynegyedes lüktetés adja a kíséretet. Tényleg egyszerűnek tűnt, hiszen összesen néhány hangból állt: Alaphangra jött felfelé egy kvint, lefelé egy oktáv, fölfelé egy oktáv és vissza az alaphangra. C-G-G,-G C-G-G,-G … etc. Ám szövege is volt ennek a kíséretnek. Talán még könnyebben megjegyezhető, mint a hangok: Pum-pum-pum-pum pum-pum-pum-pum etc.
Próbáljuk együtt – szólt Feketerigó, és elkezdte. Amikor már vagy hússzor elpróbálták együtt, akkor Csuri egyedül is elfújta – meglehetősen hamiskásan – a kíséretet. Megint együtt gyakorolták, majd külön. Amikor úgy érezték, hogy eljött az összeéneklés ideje, Feketerigó elkezdte fújni a maga cifráját, Csuri meg az egyszerű kíséretet. Pum-pum-pum-pum pum-pum-pum-pum. Ám nem erősítette ez a nótát, hanem tönkretette. A feszültség pedig egyre nőtt közöttük.
Feketerigó nem értette meg, hogy lehet az, hogy Csuri három nyomorult hangot nem tud megkülönböztetni egymástól! Szinte már kiabált: – Ne szórakozz itt velem, hát nem érted, hogy mint a verkli csak ezt a néhány vacak hangot kell ismételgetned!
És újra kezdte. Csuri is. Most már nem is énekelt, hanem sírt. Nem énekelt, hanem mondta, mondta megállás nélkül, el-elcsukló hangon: Pum-pum-pum-pum pum-pum-pum-pum.
Feketerigó belátta, hogy teljesen reménytelen az eset. Megölheti Csurit, ám ő akkor se fogja tudni elénekelni a kíséretet. Nemcsak ezt nem, hanem soha semmiféle éneket, szólamot, dallamot, vox regist, kitartott egyetlen hangot. . . Soha. Ettől kissé elképedt. Hirtelen átsuhant agyán a gondolat: Vagy így veszem el Csurit, vagy nem veszem el. Szangvinikus természet lévén hamar elnevette magát. Csurinak adta illatos zsebkendőjét, és azt mondta: – Lapozzunk. Soha többé nem kérlek semmiféle kórusmunkára. Inkább csak beszélgessünk egymással. És lőn. Beszélgettek.
Ha pedig Feketerigó zenélni akart, előkapta hegedűjét, vagy beállt a hőstenor pózába, és enyhe vibrátóval a hangjában hozzákezdett valamelyik áriának az eléneklésébe. Csuri boldogan hallgatta. Élete végéig.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr455167963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása