Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.05.26. 09:32 emmausz

Régi és friss maximák

Nem akarom ma megúszni a blogírást, csak két könyvből szeretnék ide rögzíteni olyan mondatokat, (maximákat), melyek bármelyikét kiakaszthatom szobám, irodám falára, olyanok ezek, melyekre külön-külön is felfűzhetők életünk eseményei, melyek irányt mutatnak életünknek, mederbe terelve gondolkodásunkat. A két könyv nem egy időben született.    

Kölcsey Ferenc Parainesise 1834 és1836 között íródott, Nemes Ödön jezsuita könyve pedig az idei Szent István Társulat-i könyvhéten látott napvilágot Szabadon, örömmel, szeretettel címmel.
Előbb a mai könyvből másolok ide néhány maximát:
- Csak az számít, hogy valamely tettünk Isten felé visz-e bennünket, vagy nem.
- Ahol nincs szabadság, ott öröm és szeretet sincs
- A szeretet, az értékesség, a meghittség és a szabadság iránti vágy hajt előre minket.
- Fogadd el, hogy a barátodtól, a házastársadtól kapsz annyit, amennyit most képesek adni, és engedd meg nekik, hogy úgy viszonyuljanak hozzád, ahogy akarnak!
- Biztonságom nem a terveimben rejlik, csak Istenben.
- Nem attól vagyunk értékesek, amit elértünk, hanem mert Isten annak tart minket.
- Az Isten országa az Istennel és az emberekkel való meghitt kapcsolat.
- A becsületes életet azonosítani a kereszténységgel súlyos tévedés.
- A szeretet ingyenes és feltételek nélküli; nem annak szól, amit a másik tett, hanem annak, aki.
És most Kölcsey könyvéből: 
-Ismerni a jót könnyebb, mint követni.
- Soha ne múlass el egy alkalmat is, melyben jót tehetsz; s ha a tett némelykor pillantatnyi hasznoddal s kivánságaiddal ellenkeznék: szoktasd akaratodat, hogy rajtok győzedelmeskedjék.
- Akármerre veted e temérdek mindenségben tekinteteidet, mindenfelől egy végetlenül bölcs, nagy és jó, de egyszersmind megfoghatatlan lény jelenségei sugárzanak feléd.
- Imádás Isten iránt s hála a szülők jótékony fáradalmaiért: két sajátság, emberben, mindegyik képes őt az állatok körén felül magas emelkedésben tartani.
- Szeretni az emberiséget: ez minden nemes szívnek elengedhetetlen feltétele.
- Szeresd a hazát! Boldog leszesz, ha a férjfikor napjaiban e szavakat úgy fogod érthetni, úgy fogod érezhetni, mint kell. Hazaszeretet egyike a kebel tiszteletre legméltóbb szenvedelmeinek; de sok kivántatik, míg annak tiszta birtokába juthatunk. Minden erény önáldozattal jár, feláldozásával pillantatnyi kényünknek, megtagadásával önhasznunknak, s nem ritkán hajlandóságunk vagy gyűlölségünk elnémításával: azonban minden áldozat kicsiny azokhoz képest, miket a hazának kívánni joga van.
- E szóban – haza, foglaltatik az emberi szeretet és óhajtás tárgyainak egész öszvessége. Oltár, atyáid által Istennek építve; ház, hol az élet első örömeit ízleléd; föld, melynek gyümölcse feltáplált; szülőid, hitvesed, gyermekeid, barátid, rokonaid s polgártársaid: egyről-egyig csak egészítő részei annak.
- A társaságban született ember nem önmagáé. Számtalanok a jótétemények, mik a társaséletben naponként reánk háramlanak.
- Mi a haza, mint a legszentebb kapcsokkal egybefoglalt emberek társasága? ezerféle édes emlékezet, megszokás, haszon és szeretet összefont érdekei teszik azt a szív előtt kedvessé
- Jog és kötelesség egymástól soha el nem választhatók.
- Korunk új szükségeket s formákat vőn magára; minden pálya, minden láthatár szélesedni kezd; egész néptömegek kezdenek gondolkozni; s egy hatalmas egyetemi ország talpkövei tétettek le: az ismeretek országaé.
- Törekedjél ismeretekre!
- Hogy ismereteid mind magadra, mind másokra jóltevőleg hassanak: hosszú, fáradalmas munkára kell elszánva lenned. Mert alapos s egyszersmind sokoldalu tudományt szerezni felette nehéz. Sok olvasás, még több gondolkozás, sok egybehasonlítás, még több gyakorlás, s fogyhatatlan béketűrés és állandóság az, a mi itt megkivántatik.
- Ne gondold, mintha a tanulás csak bizonyos időkhöz, az ifjúság évihez köttetnék. ismereteket szerezni, hogy azok a sokaságra általplántálva közkincscsé váljanak;
- Jaj a nemzetnek, mely írott parancsokat némán olvas, s vakon engedelmeskedik!
- Teljes birtokában lenni a nyelvnek, melyet a nép beszél: ez az első s elengedhetetlen feltétel.
- Meleg szeretettel függj a hon nyelvén! – mert haza, nemzet és nyelv, három egymástól válhatatlan dolog; s ki ez utolsóért nem buzog, a két elsőért áldozatokra kész lenni nehezen fog. - Tiszteld s tanuld más mívelt népek nyelvét is.
- A könyvek száma végetlen, a te éveid pedig végesek; s óráidat s napjaidat oly sok egyéb foglalatosság kívánja magának. Mint az üres beszédű társalkodót: úgy kerüld a tartalmatlan könyvet. Sőt ne könnyen végy kezedbe oly művet, mely a zsení lángjegyét homlokán nem hordja.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr905167966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása