Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.06.13. 13:56 emmausz

Funca és Csia

Ma van Antal napja. Két Antalunk van (1) és (14). Előzőt még csak könnyű kitalálni, de a második sorszámát ki kell számolni. Gá-mi-il-csi-an-ág-kat. Mind a heten megvagyunk testvérek születési sorrendben. És ő a negyedik.
Apánknak hivatalból volt Antal a neve, ám őt elég sokféleképpen hívták. Kisgyerekkorában ő volt a Funca. Később Toncsi lett, sőt Toncsi bácsi, Tóni bácsi, doktor úr (Pallay szomszéd szerint), tanár úr (Vágóné szomszéd szerint), Sincero (bíboros, aki 1930-ban Bp-en járt a Szt. Imre év alkalmával) és zelátor, aki szorgalmazta, hogy minden rokon „dellázzon le” egy kis pénzt a Kassai téri templom freskójára (Egon bátyánk szerint).
Anyám papának mondta őt (annyi igaza volt, hogy majd 12 évvel idősebb volt apánk anyánknál). Volt aztán ő Gyorgyovich elvtárs is, mert akkoriban kétfélék voltak az emberek: elvtársak és elvtársnők léteztek hivatalból. Ő elvtárs volt. Volt csoportvetető úr is, és Gyorgyovich úr is, még 1945 előtt. OTI, SZTK tisztviselő volt, aki az ÜKIF-eket vizsgálta, hogy szabályosan dolgoznak-e. Az ükif olyan, mint a nyufi, csak mégse. Üzemi kifizetőhelyet jelent.
Egyik ükif munkaügyén (Óbudai Goldberger) dolgozott egy idős ember. Ő mondta, (DánielGábor, azóta ő is meghalt, nálunk volt egyházközségi vezető), hogy apánkat jól ismerte. Jókat beszélgettek, szent szelíd ember volt, nagyon szerette őt.
Ifjabb Antal még kevéssé volt Antal, mint Funca. Elég gyorsan kiszeretett a nevéből és, mert igen kis korában a Mikulás-váró nóta szövegét átigazította abszurdra, rajta ragadt ez a név: Csia.    (Füge datolya, jó gyerek kapja helyett ő így adta elő: füge, datolya, csia pancsilla.) Emlékszem az esetre, interpretációja alkalmával anyánk hangos nevetésre fakadt. Alighanem elálmélkodott a gyermeki fantázia eme megnyilvánulásán.  Olyannyira egynevű volt, hogy nemigen emlékszem más nevére. Egyedül a szomszédban lakó félkegyelmű Totyi hívta Tóninak, nomeg a Szabó gyerekek Antinak, mert naponta kiabáltak fel: Lejöhet az Anti? Nomeg Aurélunk hívta Tüfinek, Tüsinek, merthogy tüskefrizurája volt. Farkas öregapánk Csihának nevezte, de ezt nem tekintem másnak, mint a Csia alakváltozatának.
Mindenki így hívta tehát, és így hívja. Így hívta ki a tanár a táblához felelni, ez volt a neve a játszótársai előtt, ez volt a tisztté való előléptetése cetlijén haverjai jóvoltából: „Gyorgyovi csia föhadnany örökereszék be.” Találd ki, mit jelent. Így nevezték a seregben is, és szerintem mind a mai napig így hívja felesége Connie is.  
Így hívom én is: Csia! Isten éltessen!    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr595167989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása