Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.07.07. 11:16 emmausz

Madonna della strada

POST
A jezsuiták szokásáról egyszer írtam már. Sokuk mielőtt útnak indulna, egy rövidke imát küld a Madonna della Stradá-nak, az Útmenti Boldogasszonynak szerencsés megérkezést kérve, de az út esetleges viszontagságai miatt is oltalmába ajánlja magát. Ez a szokásuk a rendalapítóig megy vissza. Elsajátítottam szokásukat. Amikor kocsiba ülök, amikor más kocsiba ül, amikor utazás előtt állok, és amikor más áll utazás előtt.
Ám egy idő óta felmerült bennem: Igazán miért is fordulok a mennybe felvett Máriához? Az út viszontagságai komplikációmentes végződéséért; azért hogy ne legyek se okozója, se elszenvedője úti balesetnek; Hogy műszakilag se érjen szerencsétlenség. Továbbá sikeres megérkezésért, sikeres célba érkezésért. Ez utóbbiak miatt kettősség él bennem. Mit jelent a sikeres célba érés, mit a jól végződő megérkezés? Pál azt írja, hogy szíve szerint meghalna (hogy végleg célba érjen, megérkezzen oda, ahova végleg vágyik), csakhogy a közösségnek szüksége van még rá. Nos, hiszem, hogy a halállal nem ér véget minden, és bízom a Gondviselésben, mégis él bennem a kettősség: Amikor eredményes célba jutásért fordulok Úti Máriához, akkor a földi célba jutásra gondolok, arra, hogy egészségben érkezzek, érkezzünk meg, ahova indultunk. Még nem tartok ott, ahol az Apostol tartott. Ugyanígy, amikor más eredményes célba jutására gondolok, akkor is az úti céljának eléréséért folyamodom.
Pedig, egyszer a másik célközönséghez is megérkezem, amely egyre nagyobb, ahogy ismerőseim halnak meg. Ez a megcélzott közösség azokból áll, akiknek a szeméről már végleg letöröltetett a könny, és ahol már nincsen sírás.
Igazából erre utal az Üdvözlégy vége is: Imádkozzál érettünk... most! és halálunk óráján!
Lám, ettől nem csökken a kettősség érzése. Miért imádkozzon Mária most? Hogy jó halálunk legyen. Mikor? Amikor az jövőnk szempontjából egyedülállóan legfontosabb. És hogy az mikor van, azt én honnan tudjam? Most? Út közben? Földi utam végén?
A legjobb, ha rábízzuk.
PRE
Piszlicsáré ügyek

Ha valamit ketten egyetértésben kértek a nevemben az Atyától, megadja nektek – hallottuk, és összenéztünk a feleséggel: hányszor kértünk együtt másokkal egyetértésben – általában gyógyulást –, és milyen sokszor elmaradt az. Erre persze azonnal lehet egy másik mondatot idézni a Szentírásból: Az én utaim nem a ti utaitok, az én gondolataim nem a ti gondolataitok. És ez így is van. Pétert mindig sajnálom, amikor olvasom, ahogy Jézus korholja: Távozz előlem sátán, mert emberi módon gondolkodol. Hát persze. Én is így gondolkodtam volna az ő helyében. Talán, mert ember vagyok. A mi utaink, gondolataink piszlicsáré gondolatok az Övéhez képest.
Egy kicsit piszlicsárék vagyunk mi magunk is (Hozzá képest):
Az ember alapvető feladata, hogy magát jóra bírja, s másokat szeressen. Mégsem ezt teszi, mert piszlicsáré, hanem a lényegesen kényelmesebb megoldást választja, másokat a maga képére akar formálni, magát pedig szeretgeti.
Felettébb bosszantanak a tudatom átalakítására irányuló piszlicsáré törekvések, s mivel más módszer nem jut eszembe, megpróbálom kiírni őket magamból. Legalább megismertek néhányat azok közül, melyeknek megpróbáltam ellenállni.

Piszlicsáré 1: X oltárt terített. Y kb. 1–1,5 cm-rel balra húzta a terítőcskét, melyre a kelyhet teszik, mert véleménye szerint nem egészen pontosan volt az oltár közepén.
Piszlicsáré 2: E. szerint a rendezvényszervező dolga megnézni záráskor, hogy a klozetablak helyre van-e billentve, vagy rézsut nyitva áll. Szerintem igaza kétségbe vonható, merthogy nem ő a ház gazdája, csak kotnyelese.
Piszlicsáré 3: A Magyar Kurírtól jövő emaileket nem a szerkesztőségi levelek közé jó tenni, hanem az egyebekhez. Megkérdezhetném: Miért?
Piszlicsáré 4: Ma jön az üzemorvos. Újra megméri vérnyomásomat, és az újra magasabb lesz 20-szal a szokottnál. Kinek jó, hogy megméri?
Piszlicsáré 5. Aquila non captat muscas. Minek fogna legyeket a sas? Simán éhen döglene a sovány koszttól.
* * *
Végül egy nagyon fontos meglátás. A lezuhanni készülő repülőgépben nincs ateista ember. Kérdés: Csak ekkora sokkhatás elég az emberek gyors megtéréséhez? Nincs szelídebb módja? Vagy van, de nagyon lassú.


 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr895168018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása