Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.07.20. 09:03 emmausz

Csoda-e, mint jön elő?

Holnap Danika (171) neve napja lesz, róla is megemlékezem ma. Neve legalább a piarista középiskoláig viszi vissza emlékezetemet, amikor is a hatvanas években a Makesz-féle kamarakórus spirituálékat adott elő, és egyik csúcsnóta a Dániel volt. Csoda-e mint jön elő Dániel… hiszen az Úr a szabadító. Íme, kiszáll ő a mély veremből, Jónás jön a tenger mélyéről és a három tűzbedobott ifjú szabadul. Az Úr a szabadító. Danika még kisgyerek volt, amikor azt mondta, én leszek a bérmaapja, mert nagyon erős vagyok. Ugyanis amikor a jelenlegi helyükre költöztek, egy szekrényt vittem be a hátamon, és ez az akkor még kicsi fiúcskának nagyon imponált. Pedig nem erős, hanem lusta voltam, és minél kevesebb kanyarral szerettem volna letudni a fuvarokat. Na jó, erős is, hiszen tegnap búcsúzásképpen felemeltem Csiát, aki mázsás lehet.
Tehát Danika egykor így vélekedett. Ma meg már kész felnőtt. Jó humorú, könnyed és vidám, velünk magyarul beszél, az amerikaiakkal meg angolul. Tegnap úgy volt, hogy velünk jön strandra, ahol korábban – Tücsi szerint – lelökött egy krigli sört, majd néhány óra múlva a hőség következtében a produkciót megismételte. Tehát tegnap majdnem együtt mentünk a strandra, ahol mint mondta, kb. 1-2 órát fogunk eltölteni. Ám nem így lett. Nem jött a másik kocsival, hanem hazafelé vette az irányt. Feltehetőleg a HUNGARORING-ig, ahol időmérő futamok zajlottak. Danika régóta szereti a formula 1-et.
Danika mérnök lesz.
Isten éltesse!

PRAE
A nagy reccs
A Big Bang, a Nagy Bumm ezelőtt 15-20 md éve történt. A semmi kiterjedés szétrepült (nem mondhatom, hogy az űrbe, mert még az se volt, mindenesetre lett, csakúgy mint az idő, melyről már Szent Ágoston is megmondta, hogy együtt keletkezett a világegyetemmel. Az ősrobbanás elmélete tartja magát, mert mindmáig távolodnak az égitestek egymástól. Érdekes módon A. Fridman (orosz) szerint feltehető, hogy annyi anyag van az univerzumban, hogy tömegvonzása a tágulást képes megállítani, és visszafelé indul a folyamat. Pulzál szerinte a világmindenség, vagy ahogy ő mondja: oszcillál. A megállást követően ugyanannyi idő múlva nullává zsugorodik (ezt nevezi a „Nagy Reccs”-nek), hogy elölről induljon a tágulás végtelen számú ismétlődéssel.
Mit tehet az ember, hogyan fordulhat ahhoz, aki az idő kezdete előtt elindította a teret az időt, az anyagot, a belőle sarjadzó lelkeket útjára. Mit tehet, mit mondhat Neki?
A reggeli misén áldozáshoz ilyeneket éltem meg. Ha komolyan hiszem, ami van, ilyesvalahogy viszonyulok hozzá: Szólítalak én, aki 15 md éves anyagokból állok, akinek a teste periodikusan veszi környezetéből az éltető levegőt, hogy eljusson az éltető oxigén szívéhez, hogy az eljuttassa minden sejtéjéhez, az agyához is, mely reflektál, mert él benne a lélek, és tudomása van róla, hogy akit magához vett, annak lényege a végtelenség. Mert Ő előbb volt a világnál: az időnél a térnél, az anyagnál. Már akkor egy volt a Teremtővel, aki a nagy bummot akarta, és a Lélekkel, aki ott lebegett a sötét vizek felett. Ő maga az Ige volt (van), aki Kezdetben volt, és az Istennél volt, és Isten volt az Ige (és van). Megtestesült, hogy a teremtést visszavigye az Atyához. Hogy az embert visszavigye az üdvrendbe. Hogy az öröktől fogva elgondolt lelkek megtestesülésük után földi pályájuk végén visszatérjenek ahhoz, aki megálmodta létüket.
Most, amikor a végtelen találkozik a 15 md éves anyagba burkolódzó lelkes valósággal, mit is mondhatna utóbbi az előbbinek? Kérheti pl., hogy pl., hogy áldja meg a földet az Isten, mert az ember bolond módon megpróbál a saját feje után menni, és az kevés ahhoz, hogy megmaradjon a teremtés. Kérheti, hogy vezérelje a Gy. M.-nak nevezett lényt úgy, ahogy neki tetszik, mert Ő ismeri emennek a küldetését, azt az utat, melyet be kell járnia. Kövéren vagy soványan, 20 év alatt vagy öt percen belül. Egészségben vagy látszólagos tehetetlenségben. Énemre ismert magam állok a Végtelen rendelkezésére. Ennél több nem fért bele, mert további történések következtek, majd végül az elbocsátás.
A számítógépet kinyitva Sz.M. blogjában olvasom [Én is írhattam volna, annyira belőlem is szól. (Persze nem írhattam volna, mert ott se voltam a koncerten.)]: »Tegnapelőtt: az Accord Vonósnégyes. Egy Beethoven kvartett egyik tétele, aztán két Schubert. Hogy van az, hogy élő zenét hallgatva majd mindig a torkom elszorul a gyönyörűségtől? Vagy nem is tudom, mi történik, de valami nagy jóság. Egészen mást hall az ember, mint amikor egy profi hangfelvétel szól a hangfalakon. Egyrészt persze az "egyidejűség" gyönyörűsége, hogy ott, akkor születik valami. De egyszerűen – azt hiszem – a hangok mások.« Nagyon élnek bennem azok az érzések, melyeket szavakba önt a festő (Szűts Miklós), mert tegnap kétfélével próbálkoztam: olvasni valami irodalmat (nem sikerült, mert többször belealudtam), majd a hangok világába merültem. Rámentem a surfradio.de net-lehetőségre, és csakugyan szörföltem. Egy olasz adó, magát slágerrádiónak titulálja, de Mozart Kis éji zenéjét csíptem el felébe-harmadába. Nagyon igényes előadás volt, szépen szóltak a szólamok és nem nyomták el egymást. De tetszett egy görög népdalféle is. A zene fülünknek szóló aromákat tolmácsol. szavakba nem foglalható valóságot hordoz a váltakozva hol harmonikus, hol disszonáns dallamokkal, ritmusokkal. Sokszor elgondoltam: Hányféle érzékünk lehetne még, és azokkal miféle tisztaságok, finomságok, lélekrezdülések volnának nyakoncsíphetők? Miért nincsenek, hány dimenzió kell befogadásukra, milyen érzékszervek? És ha most nincsenek ilyenek, lesznek-e valaha?
Talán.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr285168028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása