Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.08.01. 09:08 emmausz

Kívánjatok szép nyarat!

POST
Minden blogger életében ismételten eljön az a nap, amikor felfüggeszti szómenesztését, annál az oknál fogva, hogy olyan helyre indul nyaralni, ahol nincs, vagy nem akarja, hogy legyen számítógép. Ez velem idén egyszer fordult elő (nem is túl régen), de várhatóan holnaptól egy hétig újra elő fog fordulni. Ha eléggé közismert volnék, és ezelőtt kb. 40 évvel történne velem az előzőekben ecsetelt valami, akkor a Népszabadság megírná, hogy én, ... elvtárs megkezdtem éves rendes szabadságomat.
A téma hasonló, mint néhány hete volt, amikor Badacsonyőrsön vettünk ki két házat egy hétre. Akkor 30 ember ment 10 autóval, most 14 fő három kocsival. A kocsitelítettségi index ezek szerint növekvő tendenciát mutat. Akkora családok találkoznak, és nyaralnak együtt, hogy állandó otthonunkban nem férnénk el. Nyaralásunkkal így három cél valósul meg: Feléljük üdülési csekkjeinket (talán némi kultúrautalványt is, meg egyéb sodexo-utalványokat, melyeket itt-ott becserélünk élelmiszerekre, kőbaltára, nyílhegyre és szakócára), kibeszélgetjük magunkat egy évre, és kikapcsolódunk a mindennapos tevékenységekből. Gyenesdiásra megyünk. Az etimológiai szótár szerint két község neve olvadt itt össze: A Dénes jelentésű Gyenes és a dió jelentésű diás. Kb. tehát Dénes-Diósd. Na ettől aztán nemigen lettem okosabb.
Most nem a hét Gyorgyovich testvér és kinek-kinek a családja találkozik, hanem saját gyermekeink és az ő családjuk. Mi, feleséggel négy gyermeket bírunk. Ebből kettőnek van családja: Éváék Franciaországból érkeznek holnap reggel, Zsuzsáék Mosonból, lébényi indulással. Mi, harmadikként Budapestről.
Reméljük a jó időt, a jó egészséget, a jó hangulatot, a szerencsés megérkezést oda-vissza. Így legyen, ámen, ámen. Akkor hát kb. másfél hét múlva! Legkésőbb hétfőn. Mindenkinek szép nyarat!
PRAE
Stuka
Ülök a 18-as villamoson. Nagyon ismerős a motor sivítása. Persze. Stuka. Gyerekkorom stukája. Mert ezt a típusú, formájú villamost stukának hívtuk. Ez volt az első villamos Budapesten, amely önműködően záródó ajtókkal volt ellátva. Azt hittem akkor, hogy ez azonosságot jelöl. Háromajtós sárga és rombuszra emlékeztető áramszedője van. Ámde nem emiatt volt stuka. Csak jóval később történelmi tanulmányaim során került elő a fogalom. Azokat a II. világháborús német zuhanóbombázókat hívták stukának, amelyek zuhanás közben sivító hangot adtak ki. Ennél fogva nagyon félelmetesek voltak. És kifejezetten a hangbeli azonosság alapján keresztelte a nép stukának az említett villamosokat.
A stukákon lehetett még tujázni. A tuja név pedig onnan jön, hogy a hátsó ütközőre fellopódzva potyázni lehetett, azaz ingyen utazni. Ennek a helye tehát a villamos hátulja (tuja). A tuja szó magába szívta újabb jelentését: villamost kezdett jelenteni a tuja. Pedig ha meggondolom, tujáztak a busz akkoriban még jóval szélesebb hátsó lökhárítóján is, mégsem lett a busz neve tuja, csak a villamosé. Kiegészítésképpen ide írom: A Stuka a Junkers JU-87 típusú harci repülőgép rövid neve (Sturzkampfflugzeug). A II. vh.-ban alkalmazták. A wikipédiából veszem az adatokat: „Ez a gép ugyanis (akár motorjait is leállítva) zuhanórepülésbe kezdett, így repülve rá a (mozgó) célpontra, amikor elért egy kritikus magasságot, kioldotta bombaterhét, majd emelkedni kezdett.” A stukának zuhanás közben olyan sivító hangja volt, mint a róla elnevezett villamosnak. 

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr445168044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2008.08.09. 23:00:39

Nahát! Micsoda más világ van itt! Minden máshol van, mint eddig. És eltűnt a legutóbbi hozzászólásom a Gyenesdiáshoz és a stukához. :-(

Ismeretlen_11533 2008.08.09. 23:02:23

Szia! Igen, azért változtattuk meg, mert az Internet Explorer már nem tudta megnyitni a régi sablont. A commented nem veszett el, a régi kommenteket mind el tudom olvasni, csak ebben az új sablonban nem jelenik meg, csak az, amit ezután ide írsz, de a régiek mind megvannak természetesen. Mickey

Ismeretlen_11533 2008.08.09. 23:03:54

Ezt írtad: "Jó nyaralást, jó időt hozzá! 1969-ben én is nyaraltam két hétig Gyenesdiáson! A keresztapámék évekig jártak oda, és abban az évben engem is elvittek. Jó volt! Azóta nem jártam ott. A stukára én is emlékszem. Gyerekkoromban Óbudán is az járt, mint 33-as villamos, amelyik átment az Árpád-hídon, majd végig a Váci úton és a végállomása a Nyugati pályaudvarnál volt."

Ismeretlen_11533 2008.08.10. 19:32:10

Jaj, valamiért fordítva számozza a kommenteket ez a sablon. Kedves Samu! Persze, hogy stuka volt a 33-as. Ezzel jártam apánkkal Zuglóból indulva Óbudára Mécs Lászlót hallgatni, később a Goldbergerbe munkába, mert érettségi után egy évet lehúztam ott melósként. Gyenesdiás szép és kultúrált. Szívesen laknék ott nyugdíjasként. Ám munkahelyem nem fogada el távmunkásként, így marad a napi munkábajárás és Óbuda.
süti beállítások módosítása