Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.08.24. 08:39 emmausz

Esténként már ciripelnek a tücskök

POST
Vége a nyárnak, vége a nagy találkozásoknak, vége a torokgyulladásnak is, mely utolsónak engem is maga alá gyűrt. Először visszarendeztük a sok vendéget látott lakást, majd megpróbáltuk felélni a sok elkezdett élelmiszert a frigóból. Aztán következett egy alapos porszívózás, közben pedig nagyadag mosások, ágyneműk stb.
Tegnap délután pedig a nyári kánikula utolját is kisöpörte egy hidegfront. A jóságos szél még most is fúj.
Este kiültem az erkélyre egy stampedli Napóleon-konyakkal, és csak néztem ki a fejemből. Hallgattam, ahogy a széltől susognak a fák lombjai.
Most már naponta ciripelnek a tücskök. Nekem ez az ősz beköszöntét jelenti. Általában egy nagyszekundum a ciripelő kórus hangmagasságbeli különbsége. Ez azt jelzi, hogy kezdődik az iskola, akinek kezdődik, nekem meg azt, hogy van remény, nem tart tovább a kánikula. Hűvösödnek az éjszakák, ettől a nappalok is.
Sokáig üldögéltem napszállta után odakint. Csak néha tekintettem be az üvegajtón, hátha megérkezett felnőtt fiunk, és a lámpagyújtástól lett világos, de nem. A tévében lőtték egymást olykor igen szorgalmasan. Gondolom, hogy a jók irtogatták a rosszakat, hogy ne legyenek többé, s így ne tegyenek több kárt az emberiségnek. A legtöbb film olyan, mint az emberevős vicc.
Az óceániai sziget lakói boldogan újságolják a kiérkező riporternek, hogy a szigeten megszűnt az emberevés barbár szokása. Az újságíró értetlenkedésére megerősítik: Bizony, tegnap ettük meg az utolsó kannibált.
Nos az erkélyen nincs pisztolypárbaj, nincs kannibál, csak időnként villan fel délnyugatról egy-egy távoli villám fénye. Jó idő telik el, míg annyira közel jön a vihar, hogy hallatsszék a mennydörgés is. Utóbb eleredt az eső. És teljessé vált az enyhülés. A nyárra visszaemlékezve azt gondoltam, amit jó hároméves francia unokánk, a szépséges Estelle-ke kétheti itt tartózkodás után mondott spontán módon (és magyarul), amikor kapott egy kerámia Halászbástyát: Köszönöm.

PRAE
Menekülni kell az információk elől, mert mindenütt akaratlanul is beléjük botlunk. Először azt tapasztaltam, hogy több golyóstollam van, mint ahánnyal írni tudnék. Majd több naptáram, mint amennyin értelmesen figyelni tudnám az idő múlását. S jöttek a többiek. Többféle a kávém, a teám, mint amennyit meg tudnék inni, több a reklámszatyrom, mint amennyit fel tudok használni, több a telefonhívás mint amennyire szükségem van, több a folyóiratom, mint amennyit el tudnék olvasni, több a tévécsatorna, mint amennyire kíváncsi vagyok, több a reklám, mint amennyit be tudok fogadni, több az egymásnak ellentmondó hír, mint amennyit felfoghatok, több a telefontársaság, a bank, az termékekről szóló árajánlat, mint amennyit össze tudok hasonlítani. Több órán figyelhetem az idő múlását párhuzamosan s teljesen feleslegesen. Pl. a telefon nyomógombjai feletti ablakon, pl. a számítógép jobb alsó sarkán, pl. a balkezem csuklóján, pl. a rádió LED-kijelzőjén, de bemondja elég sűrűn a rádió is. Belefulladok, mert rám törnek, mint a cunami, s elsodornak egyéniségestül, egzisztenciástul, családostul, közösségestül, robotostul, ha nem lépek fel erélyesen mindent felfalni akaró mivoltuk ellen.
Evett-e az evet?
Mentemben
reggel
recseg
a fejem
felett
egy fa
ága.

Felnézek,
s mit látok?
Hát nem
egy evet
evett!
Később az utcában lakó egyik idős szerzetes – Péter bácsi – megjegyezte:
– Ma reggel benézett hozzám az ablakon egy mókus.
(magamban folytatom a történetet:)
Kérdezi az
evet:
– Evett?
Páter
Péter
válasza: – Még
senki se,
én se.
Mise
után reggelizem.

 


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr195168063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása