Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.09.07. 09:30 emmausz

Művészek prózában

POST
Már nem emlékszem vissza, hogyan kerültem közelebbi kapcsolatba Bernáth Aurél könyveivel. Alighanem valamelyik antikváriumban szerettem bele. Hogyne. Amikor életéről vall (nem is akármilyen stílusban), és könyvét szépséges illusztrációk gazdagítják. Megvettem, ami csak megjelent tőle, és elolvasgattam könyveit.
Újabb felfedezés volt nekem Pilinszky kétkötetes prózája. A rövid írások meg-megvilágították az élet egy-egy szeletét, és tetszésem szerint elfogadtam a megfogalmazottakat vagy csak elgondolkoztam okfejtésükön. Hasonló módon hatottak rám
Déry Tibor Napok hordaléka,
Márai Füveskönyve, vagy kortársunknak,
Váli Dezsőnek a naplójegyzetei. Most pedig újra beleástam magam a nemrég elhunyt
Prokop Péter festőművész nekem még ez idáig ismeretlen könyvébe. Ugyanaz a hatás. A felsoroltakban az a közös, hogy kétféle tehetség jelenik meg bennük. A művész érzékenysége, amellyel az őt körülvevő világra reflektál, és az íráskészség, mely nem mindenkinek a sajátja. És ez csak a felszín. Miközben jó stílusban elmondják világról szóló tapasztalataikat, igazából saját magukat mondják ki. És mivel ez lehetetlen, kénytelenek kötetek egymásutánjában folytatni a sziszifuszi kísérletet.
Ha most emlékezel arra, hogy milyennek képzelem az örök üdvösséget, valamiféle hasonlóság mutatkozik:
Már itt megpróbálják az alkotók megmutatni lelkük, szellemük, személyiségük szépségét, megismételhetetlen egyedüliségét, csak rájuk jellemző szellemi kaleidoszkópjukat. Mindegyikükben másképp harmonizálnak az összetevő színes üvegcserepek, mindőjükben renddé állnak össze ezek, melyek érdemesek arra, hogy kivívják figyelmünket, érdeklődésünket.
PRAE
Politikánk értékelése
Politikai berkekben közhelyként emlegetik, hogy a fejlődő népeket nem segélyezni kell, nem halat kell adni nekik, hanem meg kell tanítani őket halászni. Mert ha csak etetjük őket, e folyamatnak sosincs vége. Állandósul a szegénység, a nyomor, az önállótlanság, a dönteni tudás képtelensége, a kiszolgáltatottság, a függőség. Sosem tud az ilyen népség felnőni, felnőtté válni.
Meghökkentő belegondolni,
hogy ezzel ellentétes folyamatokat indít az államhatalom akkor, amikor kiveszi a halászás tudományát a nemzet kezéből, s arra kényszeríti saját nemzetét, hogy külföldről vegyen halat, ha nem akar éhen halni. Márpedig kiveszi a kezéből a halászatot, amikor eladja a közműveket, a kereskedelmi hálózatteremtés lehetőségét, az ipart mesterségesen szétbombáztatja, s idegen érdekeknek rendeli alá a hazait.
Nevezzük néven a dolgot: Kimeríti a hazaárulás tényét, ha nem kellő felelősség hajtja,
hanem pusztán rövidtávú érdekei. Mert minden háztartásban előfordul, hogy megszabadul bizonyos vackaitól, de lelkiismeretesen meg kell vizsgálni, hogy a lépés hasznos-e a családnak, vagy nem.
Egy kis anális
VD-nél olvasom: Svájcban a piszoárokban festett legyet talált. Lám, van nekik mégis humoruk. Avagy mégse. Merő pszichológia az egész. Mindenki megpróbálja megcélozni a legyet, és akkor nem megy úgy mellé a „folyadék” nem kívánt tócsát képezve.
Egész más. Nem mindenki megy be az Isten országába, aki azt mondja, Uram, Uram. Azok közül sem, akik Jézus nevében ördögöket űznek, betegeket gyógyítanak. Ez azért döbbenetes! – figyelembe véve Isten irgalmasságát. A szerzetes úgy véli, hogy a leckét megtanuló és élő tanítványok mehetnek be. Folyton tanítványoknak kell lennünk, s alig tanítóknak.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr505168080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása