Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.09.12. 09:19 emmausz

Evangélium és ima

POST


Melyik a kedvenc evangéliumi részlete, imája. Ez a következő interjú-kérdés. Igazán nem akarok hadakozni a kérdés kitalálójával, mégis meg kell jegyeznem, hogy az egész Bibliára érvényes: nem a kiragadott részek, hanem az egész együtt érvényes valamennyi összefüggésével. Az Evangéliumnak nem egyes kiragadott betűi szerint, hanem az Evangélium szellemében kell élnünk. Pál írja: „eljön az idő, amikor a józan tanítást nem hallgatják szívesen az emberek, hanem ízlésük szerint seregszámra szereznek maguknak tanítókat és csiklandoztatják a fülüket, elfordulnak az igazság meghallgatásától és mesékre hajlanak.” Sokszor az Evangéliumot ízekre szaggatók kiragadnak egyes részeket az összefüggésekből, és ezekkel csiklandoztatják füleiket.
Nem helyeslem.
Hadd újságoljam el, mi történt velem miközben ezeken gondolkoztam: Megnéztem a konkordanciában, hogy honnan ez az előbbi idézet. Majd előkaptam az Újszövetséget, és azon az oldalon nyitottam ki, ahol ez a szöveg áll (2Tim 4,3).
Rutin, véletlen dolog, csoda?
Mindhárom együtt.
Ugyanígy vagyok az Evangéliummal. Együtt az összes tanítás.
De mert nagyon szoros a kérdés, ideírom azt a verset, amely éjjel-nappal „vigyáz rám”: „Elég neked az én kegyelmem.” (2Kor 12,9)
Kedvenc ima?
Ez olyan volna, mintha azt kérdeznéd, melyik a legkedvencebb mondat, mellyel a feleségemhez fordulok.
Ugye, elég bárgyú.
Mint ahogy a válasz is az lehet: Pl. Szia, mit főztél?
Inkább úgy mondom, legszemélyesebbek azok a spontán felhorkanások, melyekkel Istenhez fordulok különféle szituációkban. (A Lélek sóhajt bennetek, szavakkal ki nem mondható sóhajtásokkal – írja megint csak Pál.) Ezek hol kérések, hol köszönetek, hol az Ő méltóságának elismerései.
Ám ha néven kellene neveznem egy szöveget, az egyértelműen a miatyánké volna.
Mert Jézussal együtt mondhatom, sőt
mindenkivel együtt mondhatom.
Mert lényeges és sorsmeghatározó kéréseket sorol el,
mert személyesen szólítja Istent,
mert a legnagyobb bizalommal mondható,
mert a megfogalmazás elismeri Isten végtelen nagyságát, és
értünk lehajoló, irgalmas jóságát, szeretetét.
Amen.


PRAE


bohócok
Két munkásember beszélgetett a 29-es buszon. Az egyik megjegyezte: Kókát és Gyurcsit láttam a tévében. Olyanok mint a Jancsi bohóc, meg a Zoli bohóc – és jót röhögött saját megállapításán.
NP vicce: Na, gyerekek, hogy kapta nevét Kecskemét? SENKI NEM TUDJA? Nos, ennek egyszerű a története. Annak idején honfoglaló őseink törekedtek rá, hogy jellemző neveket adjanak az elfoglalt településeknek. A nevezett város környékén sok kecske legelt, ezért Árpád így szólt kíséretéhez: Legyen ezentúl ennek a helynek a neve Kecskemét. No és mentek, mentek északnak, nyugatnak. Hát látják, hogy emitt még több kecske legel. Árpád ezért úgy döntött, legyen ennek a településnek a neve – Balassagyarmat.
Az üzlet az üzlet

Megszólítanak. Bizalmas közelségből beszél hozzám az illető. Közben tekergeti a mellénygombomat.
Mondom: Várj csak! Nekem drága az időm. Hány percet igényel a téma? Mert ha telefonon hívtál volna, 3 perc alatt lerendezhettük volna a problémádat. Nincs semmi baj így se. Itt az övemen a persely. Ide dobd a telefonálás díját. Megjegyzem, most csúcsidőben vagyunk. Sétálunk, tehát mobil díjszabást alkalmazok. Tekintettel arra, hogy meghallgatlak, és egy szót se szólok irtózatos önfegyelemmel, míg be nem fejezted, a pszichológusok szokásosan felszámított tarifáját is kérem. Na jó, legyen a dolog akciós. Elengedek 30%-ot. Hogy mondod? Nem fér bele 3 percbe? Mit képzelsz? Nem vagyok időmilliomos. Írd meg talán levélben, és ha halaszthatatlan, felszámolom a sürgősségi felárat. Dobd csak bele a perselyembe az összeget, ha azt akarod, hogy azonnal végighallgassam, amit öt oldalon akartál megírni.
OK?
OK.
Na azért...

Van egy lyukas nadrágom
Mégis vettem egy hordóméretű nadrágot. Kényelmes volt egy hónapig. Azóta viszont egyre kényelmetlenebb. Combjaim súrlódását nem viselte hosszasan. Lyukak képződtek rajta. Szegény ember lettem újra, mert a nóta is aszongya, hogy aszongya:
Szegény legény va-agyokén,
erdőn-mezőn já-árokén
krajcárom sincsen,
elszakadt az ingem
van egy lyukas na-adrágom
folt is rajt huszo-onhárom
ég alatt hálok
jobb időket várok.
Jelentem, még nem hálok az ég alatt...
Viszont jut eszembe: ezt a népdalt tanultuk az iskolában. Ma sokan modellálják. Lehet, hogy az énekszövegeket jobban meg kellene szűrni, mert amik a zsigereinket átjárják, azok szerint is kezdünk élni.

Választásokra.
A metrólejáratoknál, a mozgólépcsők kötött tábla van e következő felirattal.
„Kérjük, hogy álljon a jobb oldalra. Köszönjük!” Ehhez már csak kép kell.
Vagy az előbb idézett népdalszöveg:
van egy lyukas nadrágom
folt is rajt huszonhárom
ég alatt hálok

jobb időket várok.
hogy miért?
mert
... bal-sors akit régen tép,
hozz rá víg esztendőt!
mert jobb sorsra érdemes...

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr925168086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása