Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.10.07. 22:08 emmausz

Gabitücsi

Tücsit olyan közelről nézem, hogy már szinte nem is látom, pedig úgy illene. Muszáj a virtuális nyilvánossággal közölni: Feleségem Vigyázó Gabriella.
A családi micsodában 1201 volna a kódja, de ez nem érdekes.
Az az érdekes, hogy ma van valahányadik születésnapja, de hogy hányadik, az nem érdekes.
Ő az, akivel idén második könyvecskénket összeróttuk.
Két ilyen kvázi gyerekünk van.
Négy meg rendes, ebből ez idő szerint
egy Franciaországban,
egy Mosonmagyaróvárt,
egy a pilisi Kőhegyen,
egy meg Óbudán él, mindjárt a bejárat melletti szobában. A franciaországi leágazás a férjen kívül három unokát eredményezett, a móvári kettőt, rokonságunk itt is bővült – Tamás vejemmel.
Tücsiről azért nem kívánok részletesen írni, mert akik máskor is szokták olvasni postjaimat, tudják, hogy kb. 20 napig gyorsjelentésben számoltam be állapotának változásairól.
Egy dologról nem írtam.
A neve napjáról.
Gabriella lévén ráállt a szeptember végi ünneplésre, mondván, hogy a három főangyal egyike Gábriel, és ő az ő védőszentje.
Nem ér a nevem!

Miklós főangyal nincs, még közönséges sincs, sőt a Bibliában is csak egyszer szerepel a Miklós név. Ő a jó hírben álló, Lélekkel eltelt hét bölcs férfi egyike, akit az apostolok diakónusnak kiválasztottak. Tessék csak meggyőződni róla! (Apcsel 6,1) Igaz, közülük is az utolsónak említett ember, az antiochiai jövevény.
Még szerencse, hogy a születésnapunk valamit kiegyenlít a hatalmas különbségből.
Tücsié ma van ugye, a Rózsafüzér Királynéja ünnepén, az enyém meg ugye Szent Gellért napján volt. Az is emlékünnep. Ám korábban, amikor én még kissrác voltam, Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepe volt, „a nolascói Szent Péter és pennaforti Szent Rajmund által alapított mercedarius rend védőasszonyának ünnepe. A rend arra törekedett, hogy a szaracénok fogságába esett keresztényeket kiváltsa.” – azaz – teszem a Szunyogh Xavér-misszáléból lopott szöveghez: Maguk váljanak rabszolgává, hogy amazokat engedjék szabadon. Még hozzáfecsegem, hogy a sokat játszott Werner Alajos-féle Mercédesz-mise arról szól, hogy a Regnum Marianumbeli munkájáért elítélt WA szabadulásakor új misét komponált ezen a címen, és csakugyan máig játsszák-éneklik a templomokban. Ha jól emlékszem, a kiscelli múzeum épülete eme rendé volt eredetileg.
De vissza Tücsihez.
Neve napján több jezsuita mondott misét. A közös kéréseket felváltva szoktuk mondani, olykor családtagokért ilyen-olyan alkalom adtán. Mondom magamban, azért elég húzós azt mondani, hogy az én asszonyom védőszentjének egy angyalt tekint, ráadásul főangyalt, hiszen a védőszenti beosztás emberi feladat. Az angyalt pedig az különbözteti meg az embertől, hogy ő angyal és nem ember. Mondom magamban tehát, hogy jó lesz az is, ha magamban mondom, hogy így, meg úgy, legyen áldás Tücsi életén.
Ekkor megszólal Nemes Ödön, és élből lenullázza aggályomat. Azt mondja: Foglaljuk imáinkba az összes Mihályokat, Gáborokat és Gabriellákat, hogy akik ma ünneplik névnapjukat, azoknak áldja meg az életét az Isten. Hát ezzel aztán mélységesen egyetértettem. Merthogy az összes Gabriellában benne foglaltatik Tücsi-Gabi is. Nem akartam erről ennyit írni. Most már rövid leszek: Isten éltesse a lábadozó Gabit, Tücsit, feleségemet és írótársamat.         

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr565168131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2008.10.10. 10:00:49

Idő hiányában csak ma olvastam el visszamenőleg az utóbbi napokban írt anyagaidat, úgyhogy csak most vettem észre a születésnapos cikket. Isten éltesse sokáig Tücsit és kívánok neki mielőbbi gyógyulást!

Samu 2008.10.10. 10:02:58

A Kiscelli Múzeum épülete hajdan a Trinitáriusoké volt.

mick · emmausz.freeblog.hu 2008.10.10. 17:45:32

Igen. Idézem Dr. Domonkos J.-tól: A trinitáriusok vagyis a Szentháromság foglyok kiváltásával foglalkozó rendjét a provencei báró Mathai János (+1213) párizsi teológiai magiszter, Notre Dame-i kanonok és Valois Félix (+1212), a Capetingek királyi vérébõl származó Cer-Froid-é (Aisne vidéki) remete alapították. III. Ince pápa – aki ifjú korában mint Segni Lothar gróf, Mathai János párizsi iskolatársa és barátja volt – 1198-ban jóváhagyta, megerõsítette az új rendet, és Szent Ágoston szabályai követése mellett arra kötelezte tagjait, hogy a pogányok fogságába sínylõdõ keresztényeket, ha kell, még önmaguk feláldozása árán is váltsák ki.

mick · emmausz.freeblog.hu 2008.10.10. 17:46:53

Kedves Samu! Köszönöm jó kívánságaidat, és természetesen tolmácsolom Tücsinek.

mick · emmausz.freeblog.hu 2008.10.10. 17:48:21

Kedves Samu! Köszönöm jókívánságaidat, és természetesen tolmácsolom Tücsinek.

liszi jolán 2010.04.12. 06:42:19

Kérés. Tücsinek üzennék,hogy ha úgy érzi akar velem levelezni keressen meg. Liszi Jolán a Marek József u-ból. Üdvözlettel Joli.
süti beállítások módosítása