Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.10.08. 12:16 emmausz

Prédikálok

Képzelj el engem, aki Gellért napon születtem, hogy ott állok Szent Gellért szobra helyén, és prédikálok a budapestieknek. Ezt hirdetem:

Szent Fiadat, Boldogasszony, kérd e népért!
POST
Pietrelcinai Szent Pio, akit csak Pio atyaként emlegetünk, és akinek a koporsóját negyven évvel a halála után megnyitották, és akinek a testét teljes épségben találták a koporsóban, nos ez a Pio atya egészen furcsákat jövendölt a magyarokról. Ha elfogadom, hogy Isten szentje prófétai tehetséggel volt megáldva, akkor angyon elgondolkoztató, amiket jósolt. Íme: "Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak, és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!"
Én most megteszem. Annál is inkább, mert ma van a Magyarok Nagyasszonya ünnepe. Azért van és ma, mert X. Pius erre a napra tetette, és engedélyezte ünneplését. Ezen a napon az egyház ezt a visszatérő imát mondatja a hívekkel: „Szent Fiadat, Boldogasszony, kérd e népért!” A Boldogságos Krisztus Anyja vigadozzál kezdetű ének (288. sz.) keletkezési dátuma 1650 környéke, a szövegét (gondolom latinból) Sík Sándor fordította. Az ének 7. versszaka kezdődik az idézett sorral, (Szent Fiadat, Boldogasszony, kérd e népért!) majd így folytatódik: Győzelemmel verje vissza ellenségét, Rabságának vessen véget, [török idők voltak muzulmán hittel] Adja neki égen-földön üdvösségét.”
Ugye, azért rendesen összefügg Pio vágyával, amit megismételek: Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak, és bizony, helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!"
Most kérem hát hathatós oltalmát ezzel a röpimával, és kérem mindazokat is, akik hajlandók rá, hogy
naponta eldünnyögjék: „Szent Fiadat, Boldogasszony, kérd e népért!”, hogy
tegyék meg, hogy a szükséges három másodpercet rászánják erre a röpimára, s
kérjék „nagyhatalmú őrangyalunktól”, hogy
oltalmazzon bennünket.
Még akkor is, ha egyesek szerint tévedés azt hinni, hogy Szt. István csakugyan felajánlotta Máriának az országot.
Lehet, hogy nem ajánlotta fel, de az is lehet, hogy megtette.
És még akkor is, ha min. elnökünk odavetette, hogy Mária levette kezét országunkról.
Ha rajta volt a keze, nem vette le még GyF kedvéért se, már csak azért sem, mert
Mária hiteles és hűséges.

 PRAE
Pál mintaprédikációja hic et nunc
Felálltam a Művház előadótermének a közepén, és így szóltam: ,,Aquincumi polgártársak! Minden tekintetben nagyon vallásosnak látlak titeket. Amikor ugyanis körüljártam és megszemléltem a környéketeket, bálványképeitekkel szembesültem. Oltárra emeltétek az egy igaz
Istenen kívül a politikát, a tévét, a mobilkapcsolatokat, az autókat, az utazásokat, a fitnesz-szalonokat, a mindenkori divatot, a közönséges beszédet, és még ki tudja hányféle dolgot, melyek számomra ismeretlen istenek. Nos, akit én ismerek, de ti nem, mert vagy már elfelejtettétek, vagy az ateisták eleve távol tartottak Tőle titeket, azt hirdetem én nektek. Istent, aki a világot alkotta, és benne mindent, a mennyet és a földet. Ő nem szorul emberi kéz szolgálatára, mintha valamire szüksége volna, hiszen ő ad mindennek életet, leheletet és mindent. Az ő műve, hogy az egytől származó egész emberi nem lakja a teljes földkerekséget. Ő szabta meg tartózkodásuk meghatározott idejét és határait, hogy közel keressék magukhoz Istent, hátha megérzik őt és megtalálják – bár nincs messze egyikünktől sem. Hiszen őbenne élünk, mozgunk és vagyunk, amint az egyik ógörög költő egykor megmondta: Az ő gyermekei vagyunk. Ő pedig miként a levegő körbevesz bennünket irgalmas szeretetével. Mivel tehát Isten gyermekei vagyunk, nem kell azt gondolnunk, hogy az istenség hasonló aranyhoz, ezüsthöz, kőhöz, a művészet és az emberi gondolat alkotásához, a politikához, a tévéhez, a mobilkapcsolatokhoz, az autókhoz, az utazásokhoz, a fitnesz-szalonokhoz, a mindenkori divathoz, és még ki tudja, mihez.

Isten elviselte ennek a tudatlanságnak az idejét, most azonban hirdeti, hogy mindnyájunknak bűnbánatot kell tartani mindenütt, mert meghatározott egy napot, amelyen ítélkezni fog a világ felett igazságban egy férfi által, akit arra rendelt, és igazolt is mindenki előtt, mikor feltámasztotta halottaiból. (Utóbbin egyesek gúnyolódtak, mások meg azt mondták: Ezt itt most hagyd abba. Jó? Majd máskor is meghallgatunk. Ezzel eltávoztak körükből.)
De néhányan csatlakoztak hozzánk és hívők lettek, köztük Aquincumi Dénes, valamint egy Janka nevű asszony, és velük együtt mások is. Ezek után eltávoztam, mint aki jól végezte a dolgát.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr65168132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása