Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.11.04. 13:33 emmausz

Értékek és értéktelenségek

POST

Valamiről nem írni is állásfoglalás. Sok mindenről többet hallgatok, mint nem.
Ma van az amerikai választás.
Válasszanak. Azt kívánom nekik: Próbáljanak objektíven tájékozódva dönteni, s ne a sok pénzbe kerülő manipulációk alapján.
Ma van a forradalom letörésének 52. évfordulója.
Először az oroszok törték le Nyugat szíves asszisztenciájával.
Majd Kádár az orosz tankok árnyékában köttetett fel sokakat.
A forradalom jubileumán történt politikai indíttatású rendőri tömegmegveretés miatt pedig az azt elrendelő(k) az azóta eltelt két év alatt sem kért(ek) bocsánatot, így nincs szavam a forradalomról sem, hisz mintha még nem is volna vége 56-nak.
Sokan szabadságharcot folytatnak ma is, akik úgy látják, hogy diktatúra van, azok ellen, akik úgy látják, hogy egyáltalán nincs diktatúra.
Dunaszerdahelyen megverték a magyar szurkolókat. A magyar rendőrök úgy látták, hogy nincs rá okuk, a szlovák rendőrök meg úgy, hogy van.
A kérdés pikantériája, hogy egy maroknyi szurkoló ellen miért indul meg egy század rendőr? Egyáltalán hogy kerül oda ekkora karhatalom? Akik odaküldték őket, előre tudták, előre látták, hogy ott a magyarok úgy fognak viselkedni, hogy meg kelljen verni őket? Ezért eltervezték, hogy nagy erőket vonultatnak ki ellenük? Az eminnen érkezett rendőrök meg miért nem látták úgy? Az is kérdés marad, hogy egy ekkora rendőri készültség visszaterelése verés nélkül felér egy tervezési, szervezési kudarccal? Biztos, hogy muszáj verni, ha már ott vannak?
Dolgavégezetlen-e az a rendőr, aki nem ver?
Az ember nézi a tévében, és magában így morog:
Az ártatlanok szenvedései a szeretet ára.

Kérdezek még: Megteheti-e egy kormány, hogy a parlament feje felett hatalmas összegű kölcsön feltételeinek mikéntjéről még csak nem is tájékoztatja azokat a honatyákat, akinek a döntéseit volna hivatott maga végrehajtani?

Magam belső békémet próbálom megélni. Nem gondolom, hogy a legfontosabb a pénz. Nem gondolom, hogy a legfőbb jó a hatalom birtoklása. Részemről inkább megtűrt rossz. Miként az is megtűrt rossz, hogy egyesek minden pénzben kifejezhetetlen értéket mégis pénzben szeretnének kifejezni.
Fogadják ásításomat!
A Bartók-rádióban (legyen emer3) délben Beethoven C-dúr miséjét hallgatom. Kedves fületlenek: Hány forintot ér?

PRAE
E gyalázatos – egy alázatos?
Egy hangyát sem tudnék eltaposni – mondja. – Ha lehet, kikerülöm. (Nem tehet róla –mondja –, ilyen jó ő.) Ám ne gondold, hogy messzemenő következtetéseket lehet levonni ebből a kijelentésből. Hányszor lép emberek tyúkszemére anélkül, hogy bocsánatot kérne tőlük, egyáltalán: anélkül hogy észrevenné.
Na, de a hangyák … az egész más
és a farizeizmus …?
Apropó farizeizmus:
Kb. tíz évvel ezelőtt egy karitatív tevékenységgel foglalkozó felvidéki panaszolta, hogy a cigányok jönnek rendszeresen ruhaneműért, és nem ám hogy kimosnák a már elpiszkolódott ingeket, trikókat. Hát nem. Ha leette a kosz róluk, kidobják a kukába, és jönnek másikért. Tudom, nagyon megütköztem ezen akkor.  (Eszembe se jutott, hogy talán egyáltalán nincs jövedelmük, s ha van is, olyan kevés, hogy nem telik belőle tisztítószerekre. Persze, lehet, hogy tényleg csak vérszemet kaptak. Honnan tudjam.)
Azért jut eszembe mindez, mert kartonszám vesszük az italokat egyszer használatos műa. flakonban, s megy a kukába. Naponta vásárolunk élelmiszereket egyszer használjuk az amúgy szívós füles műanyag zacskót. Utána megy a kukába. A szemetet is műanyagzsákba töltjük. Nem rázzuk bele a hulladékot a kukába, hanem zsákostul kidobjuk. Autóink kihasználtsága gyászos. Egy fő egy ötszemélyes autóban. Mikor még ma is jó színvonalú csúcsidőszakban a tömegközlekedés. Stb., stb. Ki a pazarló? Mi vagy ők?
És ezen az sem segít, hogy megfizettük az árát.
Pénzért se kellene pazarolni.

Fogadalom:
Fogynom kell.  Addig hát nem eszem, nem iszom, ameddig nem eszem, nem iszom.
Plakátháború

A háborút én vívom a reklámokkal, amelyekből bizony-bizony süt a hülyeség. Beszélje le! – hirdeti az egyik mobil cég. Erről boldog ifjúkorom gimnáziumi osztályfőnöke jut eszembe, aki ismert bábszínházvezető volt. Őt kereste meg egy vegyész, aki el akarta adni neki szabadalmát. Műhót tudott előállítani. VL elképedt ezen az ötleten. – Ide figyeljen, uram. Ha az általunk játszott darabhoz hóesésre van szükségünk, akkor megoldjuk. Vattát tépkedünk, papírfecniket szórunk, konfettit eregetünk, és még van ennek még számos módja. Soha nem fogunk élni a maga műhavával. Darabot sem írunk azért, hogy sok műhót felhasználhassunk.
Nem ilyen ez a plakát szöveg is? Mi az, hogy beszéljem le! Egyáltalán, honnan tudja, hogy akarok-e valamit is mondani. Azért nem fogok hetet-havat összehordani, hogy a mobil társaságnak bevétele keletkezzék. Még mit nem!
Novemberi verőfényben: Olyan tavaszias az idő... de mitől? – Érzem a langymelegben a surrogó kerékpárköpeny gumiszagát. Hát attól. A te orrodban is megjelent ez a jellegzetes kénszag?
Emberek
Kiss Ulrich prédikációjából néhány jó mondat: Ha egészen ember akarsz lenni, próbáld meg egyszer elképzelni a világot nélküled. Fájdalmas felismerés, de nélkülünk is megy… Édesapám mondása: A temetők tele vannak nélkülözhetetlen emberekkel. (A kiemelés megszüntetése tőlem: Gy. M.)

 


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr725168168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása