Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.11.05. 10:44 emmausz

Összegzősek és kifejtősek

POST
Az emberek kétfélék: rövidre zárósak vagy kifejtősek. Ez ténykérdés, és semmiképpen sem minősítés. Sietek hangsúlyozni, hogy magam pl. az összegzősekhez, rövidre zárókhoz tartozom. Mások meg a kifejtősekhez. Nyáron együtt volt a nagycsalád. Minden földek Gyorgyovichai, akik néhai Antal leszármazottjai. Itt aztán bőséges lehetősége volt kinek-kinek elmondani, hogy miről mit gondol, a dolgokhoz milyen a hozzáállása, mi érdekli stb., stb. Voltak szembetűnő jelenségek. Pl. az, hogy magam kerültem azokat a találkozásokat, amikor szembesülnie kellett volna valamelyik, csak angolul beszélő rokonomnak azzal, hogy súlyos értési problémáim vannak. Akkor éreztem magam biztonságban, ha mellettem angolul beszélő valaki tartózkodott, hogy szükség esetén fordítson.
Egy másik érdekesség az a megfigyelés, amire az első mondatom utalt. Vannak rövidre zárós és vannak kifejtős emberek. Máig fülembe cseng Chris csengő basszusa, mellyel reagált a szövegekre. Hallgatta, hallgatta, pl. az angolban perfekt Fodor Tomi elbeszélését, okfejtését, és csak igen ritkán szólalt meg. Yes, mondta ilyenkor rendszerint egyetértőleg. Tomi meg kifejtette az általa elgondolt részletességgel mindazt, amit el akart mondani. Meg is jegyezte valamelyikünk viccesen: Ha nem ismerném őket, azt tippelném, hogy Tomi az angol. Más kérdés, hogy munkahelyén angolul folyik a szövegelés, így igazán edzésben van. De meg is fordíthatom: Ha Tomi nem perfekt angol, nem dolgozhatna jelenlegi beosztásában. Észrevehettétek, hogy mindenképpen Tominál kívánok maradni, mert neki van ma születésnapja. Tehát Tomi kifejtős. Legyen a téma tudományos, technikai, közgazdaságtani vagy zenei. Névnapján, márc. 7-n már megírtam: jó tíz évvel ezelőtt azt fejtette ki, hogy azért mindene a zene, mert ha a zongorához ül, ha klarinétozik vagy gitározik, mindent el tud ezeknek a nyelvén mondani. Erre alighanem azt válaszoltam neki, hogy Yes, hiszen csakugyan... Aki jó színvonalon képes interpretálni műveket, avagy rögtönözni, az csakugyan „belefújja búját a birka bőrébe, szélnek ereszti belőle.” De örömét is belefújhatja, azonkívül mindenféle mást is. Tomitól nyáron pl. gitárszólókat hallgathattunk, amikor előkapta, kapták a gitárokat.
Isten éltesse Tomit, aki tehát nemcsak interpretál, de szívesen improvizál is.

PRAE
Gép
Bármibe lefogadom, hogy nálunk van a világon a legtöbb gép. A többi nyelv valahogy kikerüli egyéb szavakkal. Pl. berendezés, készülék, blokk – vagy a fene tudja, hogy még mivel. Nálunk még a tologatós-golyós játék is gép: (az abakusz) számológép. Sose érnék a végére, ha megpróbálnám mindet felsorolni. Az angol computer nálunk számítógép. De a fényképezőgéptől a röntgengépig számos egyéb gépünk van. Mosógép, szárítógép, repülőgép, fagyasztógép, hűtőgép, gépkocsi, fagylaltkészítő gép, turmixgép, tésztadagasztógép, presszógép, kenyérpirítógép, fénymásológép, gyerekkoromban még a biciklire is mondtuk, hogy gép.
Valami van
Az ember valamiről gondol valamit, aztán jön a nagytekintélyű. Átállítja agyamat. Aztán jönnek az évek tapasztalatai…
És rájövök, hogy nem volt igaza – rájövök, hogy hiúsága hajtotta, amikor hiteltelenül, ámde tekintélyének teljes súlyával, önérzetesen és határozottan állított valamit, ami eltorzította gondolkodásomat –, mert mást élek meg, mint amit ő mondott.
Tehát jön az ahá-élmény” és köddé válik egy hosszan ható szamárság.
Évekig hatott rám pl. hogy a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Utóbb úgy találtam, hogy nagyon megtévesztő ez a mondás. Mert a tapasztalat azt igazolja, hogy nincs semmi más a hatalmamban, csak a szándékom. Magam bármit művelek, csak abban reménykedhetek: amit tettem vagy nem tettem, merő jó szándékból követtem el. Tiszta szándékkal, tiszta lelkiismerettel cselekedtem. Az irgalmas Isten ezt a tiszta szándékot fogja szemlélni, nem pedig individualista teljesítményeimet. Erről mondja Jézus: Nélkülem semmit sem tehettek; máshol az üdvösségre jutás esélyéről: embernek ez lehetetlen, de nem az az Istennek. Minden kegyelem. Az irgalmas Szeretet kegyelme.
Minden íróembernek éppen jó szándéka a felelőssége. Ez az egyetlenegy esélye arra, hogy nem fogja félrevezetni a többieket sanda, lehetetlen figurák megalkotásával, anarchikus őrültségek teremtésével, ábrázolásával.
Elgondolom: Mi annak a biztosítéka, hogy valódi emberismeretre teszek szert regények olvasásával, s nem pedig lidércek, korcs gnómok töltik meg a fejemet? Semmi garancia nincs rá. Alig valamit tudok abból a háttérből, amely körülmények egy-egy alkotás létrejöttét motiválták. Hitele a művésznek van – ha van. És csak hiteles művésznek van hiteles műve.
Akkor már inkább jöjjenek a szakkönyvek. De azok is csak módjával, mert hiányzik belőlük az élmény.
Hányszor megfogalmazódott már bennem: Minek sokat olvasni? Hiszen fokozódó tempóban keletkeznek az újabbnál újabb művek, miközben magam egyre inkább belátom, hogy lemaradásom mértéke minden erőfeszítésem ellenére egyre nő. Ezenkívül jogos felvetésként tolakodik elő bennem: Mikor fogok élni, ha folyton olvasok. Ma már odáig jutottam, hogy nincs erőm olvasni, mert folyton olvasnom kell. ;-)
Élményekkel egyébknt nemcsak a regények (filmek, drámák, stb.) szolgálnak. Legyen bizalmunk társaink hatásának kitenni sajátmagunkat. Ez a megelőlegezett bizalom a kereszt, ez az aranyszabály, ez a szelídség, ez a norma. De a figyelmesség is ezt kívánja.

Utoljára
Mindig meglep, ha valamit még soha nem tapasztaltam, noha egyre idősebb vagyok. Így először küldtem e-mailt jónéhány éve.
Most megfordult a helyzet. Van, amit feltehetően utoljára teszek. Utoljára készíttettem BKV arcképes bérletet, mert lejárt a régi, ráadásul már igen megkopott a pofalemezem rajta.
Ha az új is tíz évre szól, tíz év múlva én már – ha megérem – messze 65 év felett járok, és ha a mai rendelkezések nem mozdulnak el addig, ingyen utazhatok. Nem lesz szükségem többé soha újabb bérletre.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr525168170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása