Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.11.09. 13:24 emmausz

Szürke

POST

Szürke a gázgyári négy torony teteje, szürke az égbolt, szürke a fák kérge, szürke a sok lombjahullott faág, szürke a legtöbb utcában parkoló autó a szürke aszfalton. Szürkék a távvezeték oszlopai és szürkék a rajta ülő galambok is.  Szürkék a csapatostul délre költözködő madarak. Hogyne volna szürke a kedvem is, mikor a hírek is szürkék, ha nem éppen sötétek. Koromnál fogva szürke az állapotom is.
Ki kellene törni ebből a szürkeségből, hiszen Deske „arany pénzeket” fényképezett, legalábbis arany színben örvénylő hulló lombokat.

Ki kellene törni annál fogva is, hogy templomokról szólnak a mai miseolvasmányok, akár az ószövetségit, akár Pálét, akár pedig Jézusét tekintem. Tegnap este és ma reggel egyaránt optimizmust árasztó beszédeket hallgattunk misén az ezekből fakadó nagyszerűségekről. Merthogy az ószövetségi templom oldalából éltető víz fakad, mely fákat táplál, s ezeknek gyümölcsei minket éltetnek, s ezeknek lombjai számunkra gyógyszerek.
Pál szerint testünk a Lélek élő temploma. Méltóságunk tehát isteni, mely belső boldogságunk alapja. Látszik-e, feltűnik-e, ez itt a kérdés.
Jézus szerint a templom akkor az igazi, ha a kufárok portékáitól, a hamis bálványoktól mentes. Alighanem azt mondja, hogy jó kiüríteni a belső terünket, hogy beköltözhessen az Isten. Akkor képes rajtunk keresztül cselekedni.
Jó lenne, ha ezek az erősen színes képek teljesen eltakarnák a szürkét.
Én nem leszek a szürkék hegedűse, magam sem akarok szürke hegedűs lenni.

 

PRAE (2002)
Óra
A Millenáris Parkban rendezett kiállításra http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/1000 Ft a belépő. Igaz, minden látogató kap egy műanyagtokos kvarcórát. Úgy látszik, vannak, akik eldobálják. Először egy üres óratokot találtam a sétányon. Később a murva között egy óraszerkezet csupasz testére leltem. Járt. Járt az emberek talpa alatt, járt a földbetaposás ellenére is. Kézbe véve alaposabban szemügyre vettem. Benne egy IC, egy elem: szellemi alkotás. És mint egy elektronikus cserebogár a markomban, rója a köröket folyamatosan a másodpercmutató, percenként ugrik egyet a nagymutató. Korunk szimbóluma. Elektronikus szemét? Tömegtermék? Semmire nem tartott precíz időmutató? Nálunk akkora a gazdagság, hogy lábbal „taposunk az órákon?” Mi az értéke ma az időnek? Mi ma az értéke az információnak? Mi lesz az óraiparral. Mert: ha nem akarom is, állandóan tudom a pontos időt. Nem a kissé késő vagy siető http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/17 köves svájci órák mutatta időpontot, hanem az atomórák szinte hajszálra pontos időpontját. Tudom, hány óra van, mert a mobil folyamatosan jelzi. Mert a programozott telefon kijelzi. Mert a bekapcsolt számítógép jobb alsó sarka kijelzi. Most éppen 8:54-et mutat. Megnézhetem karórámon is, mely nem lehet annyira gagyi, hogy ne a legpontosabban mutatná, mennyi az idő, de ahhoz csuklómat irányba kellene fordítani. Tehát tényleg jogos felvetés az, mit ér ma az információ, mit ér az időmérés pontossága, de az is, hogy: mi lesz veled, óraipar?  Nosztalgikus idecitálni az egykori apróhirdetést, mely kevesebb, mint http://emmausz.blog.hu/media/image/200811/100 éve jelent meg: „Olyan Urakat keresünk kalauznak, akik pontosan járó zsebórával rendelkeznek. KMÁV”. (K=királyi)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr305168177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása