Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.11.28. 21:26 emmausz

Tilinkózom

POST
Családunk itthon és külhonban élő tagjainak közös nyaralásakor nagy sikert aratott a doromb és a tilinkó. Tilinkózni már a Balaton-parton elkezdtek a fiatalok. Dorombot pedig Budapesten a hídi vásárban vettek. A tilinkóról a néprajzos Herman O. kb. ezt írja: „Sípoláson alapul a kitűnő hangfestő szóval tilinkónak nevezett jószág. A régiség pásztorembereknek nem volt esztergapadjuk, felhasználták a bodza tulajdonságát, kilökték nagy belét, s megvolt a cső; mikor pedig Magyarország szabadon járó és terjedő vizein még felhőzött a gödény [pelikán], hatalmas szárnyának singcsontja adta a tilinkót, és csodálatos, hogy ez a széphangú szerszám, beosztás szerint legtöbbször tökéletes, annyira, hogy akár hangversenyezésre is használható. Itt éppen a beosztás az, ami rendkívül érdekes, mert a legősibb mértékrendszeren alapul. A síp hosszának meghatározásánál az ököl s az oldalt mereven kinyújtott hüvelykujj szolgál. Mindkét kéz ökle pedig oly egység, amely vagy a közt, vagy a lyuk helyét adja; teszem: ahol a két hüvelykujj összeér, áll a lyuk vagy a köz fele.”     
A hangszer tehát kész van. De hogy kell tilinkózni? A választ a Népi hangszerek c. könyvből veszem. A tilinkó megszólaltatása: a játékos rézsút tartja a tilinkót, kissé jobbra, hogy rés támadjon ajkai és a t. pereme között. Így fúj rá. Egyik mutatóujja nyitja-zárja a cső alsó nyílását. A nyitott csövön a páros számú felhangok, a zárt csövön a páratlan számúak szólaltathatók meg. A hangok emelkedésével egyre erősebben kell fújni, és egyre feszesebb ajakkal. Ilyen hangok szólalnak meg rajta: Dó, szó, dó mi fi szó ti dó’ ré’. A vastagított szolmizációs hangok fedett cső esetén szólnak, a többiek nyitott csőállásnál. Ma a románoknál és a csángóknál találjuk a tilinkót Afrikán és Ázsián kívül.
Eddig a leírás.
Hadd tegyem hozzá, hogy nem véletlen a román népzene hangsorának ama jellegzetessége, ami a fá hang helyett megszólal: ez a „fi” hang. Zeneszerszámaik kiképzése ilyen, hogy ez a hangsor kínálkozik. Nem is játszhattak volna mást az adottságok miatt.
Ezek után jó tilinkózást mindenkinek.   
Tájnyelveink szépségeiből
Ld. korábbi megjegyzésem: Ha én irodalmi lapot szerkesztenék, volna egy tájnyelvi rovata. A virtuális lapom virtuális rovata számára álljon itt egy ízes ételleírás szintén Herman Ottó lejegyzésében:

Paprikás hús készítés Szeged környékén.
„A birkát bográcsra hányik. Alúra töszik a fejit, ekkörű a dzségért [zsigereket?], mánmint: a májat, tüdőt, szívet, rá a gégéjit, a copákot [cubák], aztán a nyakát; a bogrács ódaláhó a csontjával kifele forgatva az ódalast, azé’, hogy hozzá ne kapja, mert’ akkó’ kozmás lönne; a közepibe gyün a többi hús, de mind kétfalatnyira darabóva, a legtetejibe osztán a sós, borsos és paprikás kenyérbéllel tőtött hurka, akár a koszorú. Mikor a hús főseje rözög, akkó’ mán az ajja mögfőtt. Akkó’ mög kő fordítanyi, hogy a hurka essön alú, a fej mög föjű. Hanem a húsfordításnak is fogása van. Azt ukkő’ mögtönni, hogy amint a bográcsot a füliné fogvást mögrázinti az embör, akkó’ kettőt-hármat magafelé vet rajta, de úgy ám, hogy eddarab se essön ki belüle. Akkó’ osztán még eddarabig főtt, akkó’ mán löhet önni. (A bojtároknak csak a tüdő mög a máj jut, máshó´ nem nyúhatnak!) 
Kíváncsi vagyok, rá kap-e egy nyelvszerető szerkesztő ötletemre, és mikor.
Ötlet

Aki annyi időt tölt el számítógép mellett, mint én, sokszor szembesül azzal, hogy az egér madzagja koloncként lóg a gépasztal mögött, és mozgatása egyre terhesebb. Magam ruhacsipeszt csíptettem az egér huzaljára, mely így a sok egyéb vezetékben elakad, nem tud lesüllyedni. Most az egér mozgatása könnyebb, és akadálymentes. Mögéri az embörnek.

PRAE
Dumák:
Doktor úr! Én idegi alapon vagyok idegbajos!

Szöveg Moebius szalagra:. . . Isten végtelenül szeret mindnyájunkat! . . .Látod? Isten végtelenül. . .

Az a pap, aki énekelve idézi a zsoltárt miközben citál recitál is.

Vicc a KÉ-ből:
A kéményseprő belenéz a tükörbe és megállapítja:
– A korom ellenére egész jól nézek ki.
E-mail
Katuska írja: Fiugg! Na milyen vagyok háziasszony-fizikából! Egyedül rájöttem, hogy a karfiol fraktál.

(De még mennyire hogy fraktál. Mint a norvég tengerpart. Az újabb mérések szerint 22 ezer km-rel hosszabb a partja, mint korábban feltételezték a térképészek. Az én véleményem szerint nem lehet meghatározni [vö. Heisenberg határozatlansági reláció], mert minél pontosabban mérik, annál finomabb fraktálhoz jutnak. S ennek nincs vége, de értelme sem. Ugyanolyan, mint a tüdő, melynek kiterített felülete sportpályányi. Ugye milyen hihhetetlen?)  

S most vissza a karfiolhoz:

Egy a fiuggból: Oké, de mi a karfiol?

Éva: Gyerekek, ez király!

Nos, lássuk csak. Néhány összefüggés a karfiol és a fraktál között. A karfiolt a frak-tálra teszi a pincér, azzal traktál és kész. Még annyi, hogy a karfiol, (rövidítve karf. és a fraktál, röviden frak.) egymás tükörképeként feltételezik egymást: karf-frak vagy frak-karf. Egy kicsit elválaszthatatlanok. A karfiol egyébként a karfán terem, de hogy mifán terem a frak-tál, azt csak a fazekasok tudják. Szobatudósok úgy tudják, hogy a szabálytalan alakúan törött cserépedények bizonyosan fraktálok. Eddig senki nem cáfolta a hipotézist... De mi az, hogy király?
­Áthallás:

Könyörgés filozofikus mélázó tűnődéssel:

Deus, in adiutorium meum intende! [Uram, jöjj segítségemre!]

...Deus... int... Ende!

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr545168211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása