Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2008.12.26. 14:03 emmausz

A második és a harmadik felvonás

A karácsony nálunk négy felvonásos. Az első a templomi események. Idén a kórussal énekeltünk. Ismételten misén vettünk részt. Ma pl. felolvastunk.

A második felvonásról is beszámoltam nagyjából. Az az itthoni ünneplés. Idén olyannyira kamarajelleget öltött a dolog, hogy elmulasztottunk fényképeket készíteni. Na jó, az ünnepi asztalról és a fáról készült egy-egy kép. A második felvonásnak délben lett vége, amikor is elpusztítottam az utolsó szálkás halat. Immár nincs fulladásveszélyes helyzet, nincs több hal sem a lében, sem rántva! Minden technikai eszköz beüzemelve, vagy legalábbis beindítva. Nincs műszaki probléma se, minden működik. Beleértve a fenyőfaizzó-sort is. Megtaláltam azt a programot, mely kiküszöböli a lámpák ideges villódzását. Most úgy működik, mint az évtizedekkel ezelőtti: Csak világítanak az izzók. (És úgy működik, mint az az évtizedekkel korábbi mobil, amely csak telefonált.)
A második és harmadik felvonás közé ékelődik Kata lányunk megajándékozása. Ez beleúszik a harmadik felvonásba, mert oda fog érkezni, és mi is.
A nagyszünet után ma délután 17 órakor csengetnek be Tücsi nagycsaládja karácsonyára. Leszünk vagy negyvenen előzetes becslések szerint. Ha kommentárt kellene készíteni az ottani történésekről, ilyesvalamit fogalmaznék meg: Itt állunk a Titanic fedélzetén. A hajó tele van az ünneplőkkel. Mindenhol kicsik és nagyok, és nagyon észnél kell lennünk, hogy jéghegynek ne ütközzön a hajó, mert jó egy éve is mi történt? A ház ura – többek között – kapott egy szép fémtálcát alighanem neve napjára augusztus 20-án, melyet az üvegajtós pohárszék felső polcára akart helyezni: a poharak mögé állítani. Ám az történt, hogy művelet közben megbillent a polc, és valamennyi pohár mintegy jó másfél méter magasból a parkettre csúszott éktelen csörömpöléssel adva meg magát sorsának. Elhűlt bennem a vér. Szaladt is a legkisebb gyerek… és hozott egy fényképezőgépet, hogy a katasztrófát megörökítse. (Csak ezután hozott egy másik partvist és szemétlapátot, hogy egy nagy méretű műanyagszatyrot megtöltsön az üvegcserepekkel.) Nem tehetek róla, nekem a Titanic c. film egyik képsora úszott elő emlékezetemből, amikor a hajó kibillen egyensúlyi helyzetéből, és a poharak végigszánkáznak az asztalon, majd kiborulnak a szekrényből is a tárolt tiszta porcelánedények, hogy hatalmas csörömpöléssel ripityára törjenek. Tehát éberség!

A harmadik felvonáshoz tartozik még több karácsonyi nóta (végig)éneklése is. Itt most csak egyet emelek ki közülük. A Gárdonyi Géza szövegére készült Fel nagy örömre! címűt, melynek második versszakában, annak is a harmadik sorban ez hallható: Rá meleget a marha lehel. Nos, az utóbbi években valaki nem állhatta a „marhát”, és meghamisítva a költő versét átírta a szöveget. Csakugyan azt olvastuk a templomban kivetített szövegben: Rá meleget a pára lehel. Ez túl azon, hogy hamisítás, még marhaság is, mert lehet, hogy a marha meleg párát lehel, de hacsak az illető szarvasmarhát nem Párának hívják, akkor nem a Pára lehel, hanem valaki vagy valami leheli a párát.
Nos ennek retorziójaként a III. felvonásban mindig elhangzik ez a nevezetes nóta, és különös hangsúlyt kap a marha szó, nehogy valaki véletlenül párát énekeljen, de ha mégis megtenné, hát az semmiképp se hallatsszon. (Majdnem hallaccon-t írtam.) 
Ha ma valami véletlen oknál fogva elmaradna az emlegetett nóta eléneklése, az akkora botrány volna, hogy visszatérek rá holnap.
A negyedik felvonásra úgyszintén csak később, mert az saját testvéreim és családjukkal megült együttlét lesz vidéken egy nagy házban.                 

* * *
Vége a felvonásnak, nem kell semmit visszaszívnom a jóslatokból.
Negyvenen voltunk, tizenöten igazoltan távol. 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1005168246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása