Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.01.02. 07:34 emmausz

Belőle és vele

Tegnap elhatároztam, hogy megírom, nem lencsét kellene enni újév napján, hanem talán lebbencs tésztát töretlenül. A lencseevés azt súgja, hogy megeszed a sok pénzformájú valamit, és a gazdagságot hoz. Ám a kis címletű érméket értéktelenségüknél fogva kivonták a forgalomból. Nekünk bankókra hasonlító valamiket kellene enni, ha csakugyan meg akarnánk gazdagodni.
A kérdés, hogy mi is az életcélunk.
A magunkfajta Konszekrált Ostyával (is) táplálkozik, mert túlnyúlik célunk földi életünkön. Ez a gondolat vezet át a hajnali álmomból építkező képhez. Azt álmodtam ugyanis, hogy sokan szürke ruhában utazunk szürke belsejű metrón, mondjuk az életünk vége felé. Ez a szürke metró az egyház rutinja, és a szürke eminenciások a magunk rutinja. Visz minket a szerelvény, mely csak eszköz, melyen utazunk. Eszköz és nem cél. A cél bennünk van, a cél körbevesz bennünket, a cél a Teremtőhöz visz, a vele egy létbe. Ő az Abszolút Lény. Az Élet. Merengve derengett bennem, derengve merengtem hát rajta: Belőle kell élnünk. Egész konkrétan Istenből és Istennel élni: ez a modell. A végtelen szeretetből, végtelen irgalomból, a végtelen bölcsességre tekintve, indíttatásaira rezonálva, és nem rutinból.
Sok mindent tudtunkra adott. Pl. hogy fiatal. Pl. hogy gondunkat viseli. Pl. hogy nagyon szeretné, ha felismernénk titkos gondolatait, és megpróbálnánk az ő szándéka szerint élni. Nagyon vágyik viszontkapcsolatunkra. Nincs könnyű dolgunk, mert úgy van jelen nekünk, mint a testünk, amikor egészséges. Egyszerűen nem tudunk róla. Lélegzünk, és nem tudjuk, hogy azt tesszük, dobog a szívünk, és nem tudjuk, hogy milyen szabályos a ritmusa. Anyagcserénk automatizmusára sem reflektálunk. Minden enzim, minden mirigy, minden izom teszi a dolgát, a tápcsatornánk emészt, és nem foglalkozunk egyetlen részletével sem. Lalkünkben él az Isten, és nem tudunk róla, egészen addig, míg tiszta ez az ismeret. Ám amikor visszajelez, akkor kezd érdekessé válni a dolog. Miként, ha egészségünk odavan, azonnal ismerkedünk testünkkel: emésztésünkkel, légzésünkkel, szívdobbanásainkkal, tüdőnk ritmusaival, kiválasztásunkkal stb.
A Lény azt szeretné, ha reflektálnánk Rá.

Ezt értem azon, hogy Belőle kellene élnünk.
A Lény teljes szabadságot (szabad kezet) adott, ezért olyan nehéz ez a reflexió. Nem láncol magához a szeretet kötelékével, mert a szeretet csak szabadon kínálható neki, nekem, mindenkinek. Nem érdemelhető ki. Pláne nem követelhető, erőszakolható ki. Jól mutatják ezt az emberi kapcsolatok.

A Lény kiüresítette magát, azaz a Fiúból és a Lélekből kíván élni. ÉS… a teremtményeiből, akik felismerik ezt a kívánságát. Közhírré tette: „(Isten) úgy szereti a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte, hogy aki Benne hisz örökké éljen. … továbbá … Az Istent szeretőknek minden a javukra válik.”
Alighanem egy dolgunk van itten. Lesni, hogy mit szeretne a Lény. Mint a mesékben (Mit parancsolsz kis gazdám?), de fordítva: Mit szeretnél Nagy Gazdám? Mit tegyek? Ez a rendelkezésre állás, ez a teremtésben való passzív és aktív részvétel emelne ki szürkeségünkből minket és a hasonszőrűeket. Ez a vele azonos ütemű létezés emelne az örökké tartó jelenbe, mely most is tart. Legyen kairosz a neve, az alkalmas idő az Istennel való együttműködésre. Jön velünk szemben, hogy mögénk kerüljön. Istennel együtt mi a jelenben állunk, állnánk. Olyan, mint ha futógépben edzenének. Szemből jön a szalag, lábunk dolgozik, kezünk a korlátba kapaszkodik. A kép megfelelői: Állunk az örök jelenben, a jövő szemből hozza a kihívásokat, hogy rajta dolgozva a múltban kössön ki mögöttünk. Hogy urai maradjunk a jelennek, Istenbe kapaszkodik kezünk, teljes mivoltunk. Ő a fix pont, melybe lehorgonyozunk.
Persze feladatunk belőle táplálkozva is a mikrotársadalomnak szól. Nevezhetem még környezetnek, szomszédságnak, kollégáknak, családnak, felebarátoknak vagy éppen atyámfiainak.
Ma reggel ezek a gondolatok „keringtek, szálltak a magosba” belőlem Hozzá, aztán felkeltem. Kimentem a konyhába bevenni napi drogjaimat, meginni kávémat. De vajon ezt kívánja-e tőlem naponta? Aztán visszafeküdtem, mert úgy véltem, hogy az elkezdett gondolatsor nincs kész, nincs befejezve, nem tökéletes. Nem is az, nem is lesz soha. Mégsem tudtam nyugton pihenni, muszáj volt bekapcsolni ezt a masinát, és leverni azt, amit most olvastál.
Je cherche.        

   

  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr245168253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása