Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.01.04. 07:28 emmausz

Jó és rossz

Két témám van, egy meg egy rossz. Karácsonyra megvettem a lemezjátszós rádiót. Még az ünnep előtt kiderült, hogy nem járunk térdig hanglemezekben a tároló helyiségben, mert a legutóbbi lomtalanítás alkalmával elhatároztatott, hogy kukába velük. Utóbb olyan döntés született, hogy inkább keressünk gazdát nekik. Két esélyes jelölt volt, egy fiú és egy lány. A lány egyszer értük jött kocsival. Nem tudtam, hogy megpecsételődött a lemezek sorsa. Mindazonáltal nem bánom, nincs bennem rossz érzés a hiányuk miatt. Valaki megmentette a kukától őket, az értékhordozókat, így fogom fel. Ha nem ez történik, már rég mind megsemmisült volna. Persze a likvidálás se sikerült teljeskörűen. Megtaláltam kb. száz lemezt. Ezekből hallgatunk olykor kedvünkre. Bár a múlt sebeinek a gyógyítgatásáról esett szó tegnap este, létezik a múlt csemegéinek szemezgetése is. Itthon retrolemezekkel múlattuk az időt. Különös élmény ma, az automatizálás, a digitális technika korában látni, hogy a mikrobarázdás hanglemezen föl-le és oldal irányban is hogyan mozog a pickup-fej, s tereli kétfelé a hanglenyomatokat, hogy térhatású zenévé modulálja őket. Az előző koroknak is megvoltak a saját zsenijei.
A keresztbeintézkedés egyébként nem új az irodalomban.
Analógia 1. A színigazgató így panaszkodik: Amikor fiatal voltam, volt mivel enni, de nem volt mit. Most már volna mit enni, de nincs mivel.
Analógia 2. O'Henry novellahőse eladja zsebóráját, hogy arájának szépészeti eszközöket vásároljon gyönyörű hajkoronájához, miközben nője eladja feje ékességét, hogy árából óraláncot vehessen kedvesének.
A rossz hír ehhez képest: tankok ante portas. A tévécsatornák naponta láttatják, hogy a gázai övezetet hogyan bombázzák, az ott élő emberek hogyan szenvednek, és hogy nagyszámú tank vár bevetésre az övezet mezsgyéjén. Tudom, milyen érzés ez. 56-ban Budapestet is bombázták az oroszok, ide is bevonult eszméletlen mennyiségű tank, és általában nem kenyeret osztottak róluk, hanem kegyetlen tűzzel köpködték tele a fővárost bennünket irtogatva. Miközben írom postomat, mutatja a tévé szalaghíre, hogy megkezdődött a közelharc, melynek során a vártnál erősebb ellenállásba ütköztek a betörő egységek.
Analógia. Nem tudok szabadulni egy képtől: A strici imponálni akar csajának, ezért az első járókelőt fölrúgja, meggyomrozza, megrugdossa a fekvőt acélbetétes bakancsával, lehordja a sárgaföldig, hogy amaz lássa, micsoda erő lakik benne. Ugyanez ismétlődik újra és újra nagyban, és nem jön rá senki, hogy így van. Ebben a hírben nincs semmi öröm.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr565168255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása