Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.01.22. 14:06 emmausz

Mégis hit

Tegnap a feleség hozott egy DVD-t. Ádám almái volt talán a címe. A kerettörténet felejthető. Egy pap sittről jövőket fogad be, hogy visszavezesse őket a normális életbe, a társadalomba, a többi emberek közé (vagy ahogy akarod).
A filmben használt eszközök brutálisak, a szereplők szélsőséges pofák.
A leginkább a pap hite az érdekes. Aki mindent alárendel ennek. A tényeket és a látszatot, még saját akaratát is.
Ismerek olyan embereket, akik annyira szeretnének valamit pozitív módon látni vagy láttatni, hogy már-már belebetegszem érveikbe.  Mert csakugyan minden fehér fekete, ha teljesen besötétítek, de ha valaki elmagyarázza nekem, hogy ami nyomorúság csak ért, abban szinte minden jó és pozitív, attól magam is ki szoktam bukni.
Nos, ez a pap végletesen ilyen karakter. Apja gyerekkorában fajtalankodott vele és rendszeresen kékre-zöldre verte, viszont alig etette. Ennek az embernek felesége is volt, aki öngyilkossá lett teljesen bénának született fia miatt. A pap töretlenül állította, hogy baleset volt az asszony halála, fia pedig futkározik, és teljesen egészséges.
Ez a fanatizmust is überelő hit uralja a történéseket.
A papnak egyik ápoltja (Ádám) arccsontját töri, félholtra rugdosva őt, a másika állandóan iszik, a harmadikuk mindenre lő, ami mozog. Velük iszik egy alkoholista nő, aki állapotos is.
A dolgok odáig fajulnak, hogy Ádám egy alkalommal újra összeveri jótevőjét, úgyannyira, hogy az kollabál. Ekkor a pap a másik kedvéért feladja saját akaratát is, legalábbis látszólag. Beletörődik amannak az őrült kijelentésébe, hogy Isten gyűlöl bennünket.
Ám hitét töretlenül megőrzi. Kiderül a papról az is, hogy napjai meg vannak számlálva. Agydaganata miatt menthetetlen.
Adódik, hogy fegyveresek jönnek leszámolásra. A pap a támadók szétválasztása céljából a felek közé áll. Fejbe lövik. Elterül. Alig él. Kórházba kerül. De néhány nap elteltével teljesen rendbe jön. A golyó az agydaganatát csinálta ki. A korábban lövöldöző közben lekopik a pap autójával, a részeges feleségül veszi az állapotost, aki közben megszül, hiszen a pap az egyik záró jeleneten megkereszteli az újszülöttet. Saját gyereke tolókocsiban asszisztál a jelenetnél.
Szerepe szerint a pap újra teljesen „egészséges” lesz. Munkáját ott folytatja, ahol abbahagyta. Immár Ádámmal, újdonsült segítőjével fogadja a börtönből az újabb szabadultakat átnevelésre. Egyetlen mondat elhangzása után az újak egyike pofon vágja. Minden kezdődik elölről.
Nincs mese, ez a film kb. arról szól, hogy a hit hegyeket mozgat.
Isten pedig szeret, javunkat, életünket akarja, hogy átölelhesse gyermekeit. Mindenféle kanyarok, az élet megannyi lehető és lehetetlen helyzete, eseménye ezt az akaratot szolgálja.         

 

 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr285168281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiss Panni 2009.01.22. 23:01:21

Nagyon tetszik az az írás, Czannától kaptam meg a címet. Gyönyörű kerek, és visszaadja, amit én is megéltem a film kapcsán. Köszönöm! :)

Ismeretlen_11533 2009.01.23. 07:13:27

Örülök visszajelzésednek, és annak is, hogy tetszett az összefoglaló. A film csakugyan ilyen elementáris.
süti beállítások módosítása