Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.01.29. 19:31 emmausz

Fújdogál a hideg szél

Játszom a gépen, közben felmerül valahonnan egy Thaly Kálmán ’kuruc’ vers, mely mint ismeretes, mű-kuruc (utánérzés, vagy száz évvel később keletkezett a kuruc időknél). Olyannyira felmerül, hogy abbahagyom a szamár játékot a PC-n, hogy leírhassam nektek, amint itt áll.  Íme:
„Őszi harmat után,
nagy hegyeknek ormán,
Fújdogál a hideg szél,
fújdogál a hideg szél.

 

Zöld erdő harmatát,
piros csizmám nyomát,
Hóval lepi be a tél,
hóval lepi be a tél…”
Egészen elérzékenyülök a tájfestés e gyönyörűséges példája, példánya felidézésén, ezen az igazgyöngyön. Van-e nyelv, mely a szél hidegségét ilyen leheletfinoman tudná oldani a fújdogál igével. Azt súgja, ne félj, Isten szegénykéje, a szél nem is olyan veszélyes, mert olykor csillapodik: nem fúj állandóan, csak fújdogál.
A második versszak is kitűnő. Ott vagyunk a mesebeli zöld erdőben, ahol puha moha terem, ahol éteri finomságú harmat csillog reggelente a leveleken, füveken, pókhálókon, mohákon, de most se harmat, se piros csizma, nyoma sincs egyiknek se, mert mindent betakar a fehér hó. Ám ennél is tovább megy a költő. Megszemélyesíti a telet, merthogy ő az, aki hóval lepi be a harmatot, lepi el a csizmanyomot.
És még valami: A költő egy lehetséges kuruc bujdosó alakjába bújik, hiszen egyes szám első személyben számol be az eseményről, mert ezt írja: piros csizmám nyomát.
Ezzel az apró gesztussal eléri, hogy én, aki énekelem, én vagyok ott, hiszen az én csizmám nyomát lepi be hóval a tél.
A költemény ráadásul nagyon szép dallamot is kapott. Szépen illeszkedik ugyanis a melódia a szöveghez.  Az induló felívelés után mély ereszkedés jön. Ott vagyunk azonnal a hegyek-völgyek között. Az első két sorban egy oktáv plusz egy nagyszekund (nona) hangterjedelmet kalandoz be a nóta. Aztán egy nagyobb meg egy kisebb ívű szekvencia követik egymást, utóbbi szépen „landol” az alaphangon. Elég ereszkedő ahhoz, hogy bánatos legyen, de dúr jellegű, így tartása marad, optimista kicsengésű. Szomorkás, de nem szomorú.  
Összességében egy gyönyörűséges miniatúra, ékszeres doboz, csillogó, mint a harmat a pókhálón.
Szeretnivaló.
Tanítják még az iskolákban?

9 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr655168290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.B. 2009.03.25. 21:45:34

Kuruc történeteket mesélvén csemetéimnek fülembe kúszott egy régi dal foszlánya "...fújdogál a hideg szél..". Most keresgéltem a neten mi is ez. Köszönöm! Talán majd előkerül a dallam is! S.B.

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.03.26. 08:22:49

Ha ismered a szolmizációs jeleket, ide írom a dallamot. sd'tr'd't l sm rdr d ffm,dlls ffmdrdrd Abszolut hangokkal pedig C-dúrban: gc'hd'c'h a ge dcd c ffecaag ffec dcd c Üdv Mick

Brincken Gyorgyné 2009.04.01. 14:00:45

Most találtam erre a blogra, nem ismerem a "fortélyokat," de a kuruc vers dallama megtalálhato a zenetagozatos , negyedikes konyvben. Az elobbi dallam számomra nem ismeros. Az én általam ismert dallam betukottával igy szol. l,t,d t,dl, l,t,d t,dl, d d r m r d t, m fi s fi s m m fi s fi s m s s l t l s fi fi s l l t l s s l f m r f f s l s f m Az elöadásmodja parlando.Gyönyöru dallam. Szeretettel küldöm .Mariann

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.04.01. 15:24:53

Csakugyan érdekes dallam, bár nem látom, hogy húzható rá a dalszöveg. Köszönöm észrevételét. Mick

Mariann 2009.04.03. 16:44:38

"Őszi harmat után, Végre mikor osztán Fúdogál az hideg szél, Nem sok idő múlván, Sárgul hulldogálván Lassan, lassan az levél, Zöld erdő harmatját, Piros csizmám nyomát Hóval fedi be a tél." Ezzel a szöveggel énekelhetö. Sok sikert.Mariann

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2009.04.04. 13:15:41

Köszönöm. Szépen összeáll a küldött szövegváltozat a hozzá való dallammal. Igen. ez is szép. Üdv. Mick

netuddki 2010.11.09. 00:12:47

Jányok! Most kajtatok a szöveg után, de nem Thaly Kálmán, hanem kicsit korábbi,Balassa (Balassi) és Bálint. Legalábbis eddig. Zenéjét is keresem, mert én még általánosban énekórán tanultam!!

speckol 2010.11.09. 00:26:22

Csóka! Bocs a személyeskedésért, de miért érdekelnek Téged a kuruc kesergők ?

mick · http://emmausz.freeblog.hu 2010.11.09. 10:51:31

Bár a kérdés a jányoknak szól, kiegészítésképpen ideidézek egy forrást. (Mick) Ennek és a későbbi évtizedeknek minden szempontból legkiemelkedőbb alkotásai a Rákóczi kesergője, a Rákóczi-nóta és a későbbi Rákóczi-induló. (A Kiállott Rákóczi... kezdetű ún. Rákóczi búcsúja csak félig hiteles, ismert formájában Thaly Kálmán átköltése… Thaly versei nem is kuruc kori versek, de mint Szerb Antal Írja: Thaly megírta azokat a verseket, amelyeket egy egykorú költőnek kellett volna megírnia, ha akadt volna abban az időben egy Thalyhoz hasonló arányú tehetség... (Ollóztam Tarpa honlapjáról)
süti beállítások módosítása