Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2009.02.09. 11:48 emmausz

Nem várok holnapig!

Ígértem, hogy holnap még egy betegségről írok, a pánikbetegségről, mely szintén a lakosság nagy hányadában jelentkezik, és feltehetően száma csak nő a közeljövőben, segítségükre szeretnék lenni, hogy tudatosítsák magukban bajukat. Nem kell megijedni!(Mivel oly sok anyag lehívható a netről, ma közzéteszem, amit legfontosabbnak vélek. Nem azért írom le, hogy megijedj, hanem azért, hogy ha nem vagy hipochonder és mégis ilyesféléket észlelsz magadon, ne pánikolj be, hanem tudatosítsd: kevés szervezetedben a szerotonin. Ez különféle hasonló patikaszerekkel pótolható. Eltérnek valamennyire egymástól, és személyenként kell kitalálni, hogy melyik alkalmas neked.) Tehát

a pánikbetegség jellegzetes tünetei
Fulladás, légszomj, betegek úgy érzik, nincs elég levegő, fulladnak, sóhajtoznak. Emiatt sokszor szaporábban kapkodják a levegőt, ami csak tovább fokozza a bajt.
Szédülés, ájulásérzés, bizonytalanság: pánikbetegség esetén tipikus tünet az ájulástól való a félelem, ám ez soha nem következik be.
Szapora szívverés és heves szívdobogás: nyugalomban is fellép a heves szívdobogás, ami még ijesztőbb lehet, ha egy-egy nagyobb ütés, vagy ebből akár egy sorozat is érezhető.
Remegés, reszketés: ezt gyakran egész testükben érzik.
Izzadás: erős verejtékezés, „csorog a hátamon a víz”, „szinte csöpög a kezem”, érzését tapasztalják a betegek anélkül, hogy melegük lenne.
Torokszorulás, légszomj: a légszomjról, a levegő kapkodásáról van itt szó. A torokban lévő szorító érzés, a „gombóc” megakadályozza, hogy akár az étel, akár a levegő „lemenjen”.
Hányinger, hasi feszülés/fájdalom: émelygés, hányinger, puffadás, ideges hasmenés, akár mellkasi tünetek nélkül is jelentkezhetnek. Ilyenkor hasi pánikról beszélünk.
Deperszonalizáció, derealizáció: a személy saját magát, a testét, annak részeit érzi megváltozottnak vagy környezetét éli meg furcsának, idegennek.
Érzési zavarok, zsibbadás, hangyamászás érzése vagy csökkent érzékelés: általában a kezek, a karok, az arc, az ajak zsibbadását, érzéketlenségét élik meg.
Kipirulás, hevülés vagy hidegrázás.
Mellkasi fájdalom, nyomás, szorítás.
Halálfélelem: a beteg sokszor úgy érzi, hogy meghalhat, azonnali segítséget kell kérnie.
Megőrüléstől, az önkontroll elvesztésétől való félelem: gyakran elviselhetetlen, kibírhatatlan a roham alatt észlelt szorongás, rettegés, félelem.
Csak az utolsóra reflektálok: Az egyik jezsuita komolyan bepánikolt Japánban, úgy vélte, hogy nyelvüket megtanulni azzal fog járni, hogy megbolondul. Csak úgy tudott szabadulni ebből a pánikhelyzetből, hogy felajánlotta Istennek: szabadon, szeretetből, örömmel hajlandó megbolondulni az Ő kedvéért. És láss csodát: elmúlt minden izgalma, megnyugodott, megtanult japánul, közel negyven évig szolgált ott, azóta vagy tíz éve itt. A megoldás tehát: átadni életünket a Szeretet Istenének. Adjon Ő szabadulást. Pótolja irgalmával a mi szerotonin-hiányunkat.
PS.: Minden tünet idegi. Nincs szervi oka, ezért nem történik meg a halál, a fulladás, csak „mintha”. A pánikbeteg „idegi alapon” ideges! Ez a megfontolás akár meg is nyugtathatja, ha tudatosítja magában, ha felismerte baját.
Minden pánikolónak gyógyulgatást kívánok. Ne idegesítse magát a tévénézéssel, hanem olvassa a Toldit, vagy hasonló szép és értékes olvasnivalókat.

CODA. Tegnap hallom az evangéliumi részletet: „Simon anyósa lázas betegen feküdt. Mindjárt szólt a Kisjézusnak. Odament hát hozzá, s kézenfogva fölsegítette.” Aztán elolvastam: „Simon anyósa lázas betegen feküdt. Mindjárt szóltak is Jézusnak. Odament hát hozzá, s kézenfogva fölsegítette.” Micsoda különbség!

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr435168306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_100866 2009.06.02. 22:21:36

Szia!Hát ez az a betegség,ami nekem sajnos nem ismeretlen:(De próbálom legyürni,elég nehéz....jó cikk volt és a történet nagyon tanulságos!

Ismeretlen_11533 2009.06.03. 08:44:11

Mindenekelőtt köszönöm a reflexiót, és fel a fejjel! Isten áldjon Tieiddel együtt! mick
süti beállítások módosítása